Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Aidat Problemi
ydu Merhaba, Istanbul’da bir apartmanin giris katinda oturuyoruz. Giris katinda dört ve her biri yaklasIk 70 metre kareye sahip balkonsuz daireler bulunmakta, üst katlarda ise her katta üç ve yaklasIk 130 metre kareli balkonlu daireler bulunmaktadir. Giris katinda olmamiz sebebiyle asansörü kullanmiyoruz ve dairemiz diger dairelerin yarisi kadar. Su anda ödedigimiz aidat diger üst kattaki dairelerin aidatlariyla ayni. Bu sebepler dolayisiyla ayni tutari ödememiz dogru mudur? Yardimci olabilir misiniz? Tesekkür ederiz, Saygilar... Yafes
Av.Mine Uzun Apartman genel kurulu kararı ile aidat miktarı tekrar belirlenmelidir.
ydu Bina 7 katlI ve sadece giris katInda 4 daire var. ustteki 6 katIn fiyatlarinda bir degisiklik olmayacagI icin diger daireler degismemesini isteyip cogunlugu olusturuyorlar. Ocak ayInda yapIlan toplantIda (katIlamamIstIm) bu durumda nasIl bir gereklilik one surulebilir? Gereklilikleri bilmedigim icin bilen kisilerle paylasmak amacIyla forum'a mesaj gonderdim. tesekkur ederim...
Av.Mine Uzun Diğer katların aidatının değişmesi gerekmiyor zaten. Bu durumda yapılacak şey kendi derdinizi anlatıp sizin aidat miktarınızda indirime gidilmesini sağlamak. Toplam 4 dairenin aidatındaki bir indirimin apartman gelir-gider dengesini nasıl etkileyeceğini bilemem ama bu konuda anlayış gösterirler sanırım. Eğer bu toplantıda bir sonuç alamazsanız hakimin müdahelesini isteme hakkınız var ama maalesef bu da astarı yüzünden pahalı çıkacak bir çözüm olacak tahminim. En iyisi toplantıya katılıp komşularınızı ikna etmek.
zara Sayin ydu, Ne kadar aidat ödemeniz gerektigini tespit etmek için, tapunuza ve binanin yönetim planina bakacaksiniz. Kat Mülkiyeti Yasasi'nin 20. Maddesine göre, aksine bir anlasma yoksa, genel giderlere arsa payi oraninda katilma hak ve yükümlülügünüz vardir. Bu konuda komsularinizi ikna etmeniz gerekmedigi gibi hâkimin müdâhalesini de isteyemezsiniz. Zira; öncelikle bu konuda hâkimin müdâhalesini istemek açisindan herhangi bir hukuki yarariniz yoktur. Söyle ki; kanun zaten, size dogrudan, dairenizin arsa payi oraninda katilma hakkini vermektedir. Kanunen sahip oldugunuz bir hakki tekrar mahkemeden istemesniz düsünülemez. Sizin yapacaginiz islem, konuyu olasi bir toplantida dile getirmeniz, toplnati yapilmayacaksa ise; var ise, projeye süresinde itiraz etmerniz veya harcanan genel giderler belli ise, bu giderler üzerinden arsa payi oraninda genel giderlere katilirsiniz. Aidatlarinizi bu sekilde eksik olarak ödersiniz. Fazlasini ödemezsiniz. Olay bu kadar basittir. Sizin dâvâyla vs. ugrasmanizi gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Kanuni hakkinizi kullanarak o miktarda ödeme yapin. Birakin, yönetici, -eger cesaret edebiliyorsa- sizi mahkemeye versin. Hiç merak etmeyin. Yasalar sizden yana olup olasi bir dâvâda yönetim planindaki hükümlere göre bilirkisi tetkikati yapilmaktadir, yöneticinin keyfine göre degil. Not: Asansör giderleri de, her kat mâlikinin katilmasinin zaruri oldugu ortak giderlerden kabul edilmektedir. Ayrica; bu sitedeki, genel giderlerle ilgili diger forumlari da okumanizi tavsiye ederim.
ydu YanItlarInIz icin cok tesekkur ederim. YalnIz kiracI oldugumu yanlIs anlasIlmalara mahal vermemek icin yinelemek istiyorum. Asansoru hic kullanmasam da bakIm vb. masraflarI icin odeme yapma gerekiyor sanIrIm?
Av.Mine Uzun KAT MÜLKİYETİ KANUNU V - Hakimin müdahalesi: Madde 33 - Kat malikleri kurulunca verilen karara razı olmıyan veya kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma (Sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikle-ri anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak, hakimin müdaha-lesini istiyebilir. Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlar-da bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. Tesbit edilen süre içinde hakimin kararını yerine getirmiyenlerden, aynı mahkemece, 100 liradan 2000 liraya kadar para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur;yirmibeşinci madde hükmü mahfuzdur.
zara Sayin ydu, Kiraci dahi olsaniz veya daireniz zemin katta olsa bile, asansör giderlerinden kanunen sorumlusunuz. Yasa hükmü gayet açiktir. Öte yandan; daha önce de belirttigim üzre; yönetim planindaki hükümlere göre ödeme yapma hakkiniz zaten, kanunla korunmustur. BU nedenle, Yasanin 33. maddesi de burada uygulama alani bulmamaktadir. Zira, dava açilabilmesi için, öncelikle, bir hukuki yararin bulunmasi sarttir. Dava açmakta herhangi bir hukuki yarar yoksa, bu konuda hakimin müdahalesi istenemez. Hakimden müdahale isteyebilmeniz için, örnegin, iptali söz konusu olan bir genel kurul kararinin veya baska, müdahaleyi gerektirecek bir hususun bulunmasi gerekir. Kanunen size taninmis bir hakkin kanun tarafindan korunmasi istenemez. Sanirin sizin olayinizda ortada genel kurul karari dahi bulunmamaktadir. Kaldi ki; genel kurulda, yasaya aykiri bir sekilde karar alinamayacagi gibi, alinsa bile, bu karar, hukuken "butlan"dir , yani bu karar "yok" hükmündedir. Sizin olayda, örnegin, yönetim planindaki hükümlere göre ödeme yapmak hakkiniz vardir ve bu dogrultuda ödeme yapacaksiniz. O halde, hakimden müdahale isteyeceginiz herhangi bir konu yoktur. Nitekim, örnek bir davada, dava, "davacinin hukuki yarari bulunmadigi "gerekçesi ile RED edilmistir. Kat malikleri, kendilerine ZATEN KANUNEN taninmis olan haklarin korunmasi için TEKRAR, kanun himayesi ve hakim müdahalesi istemek ve her defasinda (özellikle de çok daireli apartmanlarda) maddi-manevi külfet altina girmek zorunda degildirler. Örnegin, 50 dairelik bir apartmandaki dava masraflarini ve uzun yargi sürecini düsünün! Bu usul ekonomisine de aykiridir. Sayin ydu, mahkemeler, artik uygulanip bitmis ve geçerliligini yitimis genel kurul kararlarin iptali davalarini biel, hukuki yarar kalmadigi gerekçesi ile RED etmektedirler. Sizin, yasaya ve yönetim planina göre ödeme yapma hakkiniz var. Yönetici aksini iddia ediyorsa, dava açmasi gereken kisi siz degil, yöneticidir. iyi günler.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 22:57:03