mal ortakligi rejiminde kira geliri vergisi |
kadri |
Ben ve esim 12 yillik evli olmamiza ragmen Medeni Kanunun getirdigi seçmeli evlilik rejimlerinden biri olan "mal ortakligi"rejimini noterlikte yapmis oldugumuz beyanimizla resmen kabul ettik.Bu rejime göre evlilik öncesi ve evlilik süresinde sahip oldugumuz( kisisel mallar disindaki )tüm mal varligimiza ve gelirine ortak olduk.Bu durumda bunlar üzerinde tek basimiza tasarruf imkanimiz ortadan kalkmis oldu.
Gayrimenkullerimiz tapuda benim adima tescillidir.Bunlardan kira geliri elde etmekteyiz(konut olarak) ve kira sözlesmesinde de benim adim ve imzam vardir.
Bu geliri beyan etmek istedigimizde vergi dairesinden beyani sadece benim yapabilecegimi,onlara göre esas olanin tapu tescili oldugu söylenmektedir.Birçok makama müracaat etmeme ragmen ya cevap alamadim ya da benzer görüs bildirdiler.Noterde yaptigimiz islemi sanki kendi aramizdaki ortaklik sözlesmesi gibi gördükleri izlenimi aldim Medeni Kanunun getirdigi bu duruma itibar etmiyorlar.Ama diyelim Medeni Kanuna göre mirasçi olan birinden murisinin vergi borcunu talep edebilirler.
Burada bir yanlislik oldugunu düsünüyorum.Acaba yaniliyormuyum?Her ikimiz ayri beyanda bulunursak istisnadan ayri ayri yararlanabilecegiz.Bir an önce beyannamemizi vermek istiyoruz.
Bize bu konuda yapacaginiz yorum ve tavsiyeler çok yararli olacaktir.Saygilar sunariz.
Kadri Arslan
Not:Kisisel mallar konusunda tereddüte düstüm.Farkli rejimlerde farkli mi tanimlaniyor?Öyleyse mal ortakligi rejiminde kisisel mallar nelerdir?
[?]
|
Av.Tayfun Eyilik |
mal rejimleri aile hukuku rejimleri olup ticari anlamda bir ortaklık değildir sonuçlarını evliliğin son bulması halinde gösterir üçüncü kişiler ve kamu açısından evliliğin devamı süresince farketmez mal kimin üzerine ise haklar ve borçlar onun |