 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
BÖLGE ÇALIŞMA ŞİKAYETİ |
ANTALYA |
Merhaba formdaşlar
Firmamızda çalışan bir elemanımız bir arkadaşını 3 günlüğüne bana yardım et diye çağırmış beraber çalışmışlar paranı ödeyecem demiş.bu elemanımız arkadaşına parasını ödememiş parasını alamayan arkadaşıda bölge çalışma müdürlüğüne gitmiş ve şikayette bulunmuş.Bölge çalışma müdürlüğünden İŞyerinizde çalışırken hizmet akdi sona eren .....isimli şahış bakanlığımıza verdiği dilekçeyle ihbar tazminatı,fazla çalışma ücreti konularında alacaklı olduğunu iadda etmiştir diye 11,03,2005 tarihli bir tebligat aldım.1 ay sonra
adı geçen işçinin ek 1-ek 2 sini ssk Giriş bordrosunu,Ücret bordrolarını,işten ayrılışına ilişkin belgeleri istiyorlar.Bende bu evrakların hiçbiri yok ne yapmam gerekiyor |
Av.Tayfun Eyilik |
sizde hiç bir zaman çalışmadığını bu nedenle evraklarının olmadığını söyleyin
yalnız sizdeki çalışan sizin izniniz olmadan bir başkasını işyerine sokar ve nasıl çalıştırır ki biraz garip bir durum doğrusu |
yyln |
....isimli şahsın işyerinizde çalışmış ise, ki anlatımınızdan çalıştığı anlaşılıyor, onun çalışmasından bilginiz olmadığını, ona ücret ödemediğinizi, işe gelip gittiğini görmediğinizi kanıtlamanız için inandırıcı kanıtlar bulmanız gerekecektir.
Öte yandan, ...isimli işçinin işyerinde çalıştığı tespit edilecek olması halinde, sözkonusu işçiyi SSK'ya bildirmemeniz nedeniyle, SSK tarafından idari para cezası da uygulanabilecektir. |
ANTALYA |
sizde hiç bir zaman çalışmadığını bu nedenle evraklarının olmadığını söyleyin(Bu savunmayı yapmak için iş müfettişinin belirlediği günü beklemek zorundamıyız Tebliğ tarihi 11,03,2005 7 günlük itiraz süresi falan var mı ?
Sayın ırmak verdiğiniz cevab için teşekkür ederim.Şirket çalışanımız 3 gün izinli olan yardımcı personeli için bir arkadaşından bana 3 günlüğüne yardım et ben sonra şirketle görüşür paranı öderim demiş.Bizde zaten tebliğ geldiği gün bu tebliği çekeni tanıyormusunuz diye personele sorduk.olayı o şekilde öğrendik.
Sayın yyln
…..isimli şahsın işyerinizde çalışmış ise, ki anlatımınızdan çalıştığı anlaşılıyor, onun çalışmasından bilginiz olmadığını, ona ücret ödemediğinizi, işe gelip gittiğini görmediğinizi kanıtlamanız için inandırıcı kanıtlar bulmanız gerekecektir demişiniz nasıl delil bu personelimizle gidip ben arkadaşımdan yardım etmesini istemiştim demesi mi lazım
.
Öte yandan, ...isimli işçinin işyerinde çalıştığı tespit edilecek olması halinde, sözkonusu işçiyi SSK'ya bildirmemeniz nedeniyle, SSK tarafından idari para cezası da uygulanabilecektir demişiniz 3 günlük SSK için önce bölge çalışmanın bu olayı tespit etmesi gerekmiyor mu yani müfettiş gelecek tek tek personelle görüşecek ifadelerini alacak sonra böyle bir kişinin çalıştığını saptarsa 3 günlük çalışmasını direk SSK Kurumuna yazı mı yazıyor yoksa ……isimli kişinin müfettiş araştırmasında müfettişe çalıştığına dair bir ifade verildiğinde Müfettiş bu kişinin 3 günlük alacağını ifadelerle ispatladığında firmaya …..isimli kişinin 3 günlük alacağı işçilerinizin ifadesi alınarak tespit edilmiş olup 3 günlük yevmiyesini,İhbarını,Fazla çalışma ücretini ödemeniz gerekir diye bir tebligat gönderdiğinde firma olarak bu ödemeyi yaptığımızda Bölge çalışma müdürlüğü SSK Kurumuna bu teftişin bir nüshasını gönderiyor mu SSK da firmaya Davamı açıyor yoksa yazımı gönderiyor ?
Müfettiş soruşturmasından önce bu ……isimli kişiyi bulsak 3 günlük ücretini ödesek ödediğimizi nasıl ispatlayacağız böyle bir ödeme yaparsak bu kişinin çalışmış olduğunu kabul etmiş olmayacakmıyız ?Şikayetini almazsa ne olacak ?
|
alisinkay |
Bunu SSK'ya yazı ile bildirirler.Ayrıca büyük bir ihtimalle kişi SSK'YA da şikayet etmiş olacaktır.SSK müfettişleri inceleme yapar.O kişi adına işe girişbildirgesi düzenlerler ve idari para cezası da size tebliğ edilir.Siz buna 7 gün içinde itiraz edebilirsiniz ancak SSK açısından müfettiş incelemesi olduğu için itirazın pek bir değerikalmayacaktır...Ve Mahkemeye başvurmanız gerekir.İdare Mahkemesine....
|
yyln |
Sn: antalya,
1-(x)isimli şahsın işyerinde çalıştığı tespit edilemez ise, işçinin iş mahkemesinde dava açma hakkı vardır. Dava açıp, SSK'yı da hasım gösteririse ve neticede de davayı kazanırsa, işyerinde çalıştığı halde SSK'ya bildirilmeyen sigortalılar ile ilgili işlemler yapılır.
Her iki durumda da, işçinin işyerinde çalıştığı tespit edilemeyecek olursa, yapılacak işlem yoktur.
2-İş Müfettişinin tebligatına uygun hareket edilmesi gerekir. Bu tebligata itiraz yapılmasına gerektiren bir husus olmadığı gibi, tebligata uyulmaması işverenin aleyhine olabilir.
3- İş Müfettişince yapılan incelemede, işçinin kimlik bilgileri ve işyerinde kaç gün çalıştığı tespit edilmiş ise, bu bilgilere göre SSK tarafından da işlem yapılır.
İşverenin itiraz hakkı ise, yapılacak olan işlemlerin kendisine bildirilmesi üzerine başlar. İşveren, idarece kabul edilmeyen itiarzları konusunda da yargı yoluna başvurabilir.
|
Emrah Yavuzcan |
Sayın antalya, işyerinizde kaç kişi çalışıyor? |
ANTALYA |
25 Personelimiz var |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:35:12 |