Av.MÇ |
Medeni kanunumuzun ilgili maddeleri şöyle demektedir;
ÇOCUKLAR BAKIMINDAN ANA VE BABANIN HAKLARI
"1. HAKİMİN TAKDİR YETKİSİ
Madde 182 - Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.
Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
Hakim, istem halinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
2. DURUMUN DEĞİŞMESİ
Madde 183 - Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, resen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır. "
Görülceği üzere mahkeme cocuğu eşinize verdiği takdirde sizde yeni durum ortaya çıkması halinde velayet davası açabilirsiniz.Bu durumda sizin yeni durum oluştuğunu ispatlamanız gerekecektir.
|