Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
tapu tescil,inançlı temlik
gönye 1992 yılında banka kredisi ile bir ev aldım.Ev, evi satan banka tarafından (emlak banksı)kredilendiriliyordu.Ancak ailevi nedenlerden dolayı evi kayınpederim üzerine almak zorunda kaldım.Evin rezerve edilmesini sağlayan ilk peşinatını ve düzenli olarak 3 yıllık kredi taksitlerini benim yatırdığıma dair elimde makbuzlar mevcut ayrıca evin ara ödemelerini vs.yine ben yatırdığım halde yatıran kayınpederim gözüken makbuzların orjinalleri,benim tarafımdan yatırıldığını ispatladığım yönetim giderleri makbuzlarının asıllarıda mevcut.Ev 1994 yılında teslim edildi..yaklaşık 5 yıl kirada kaldı,kira mukavalelerinde vekil sıfatı ile benim imzam var kiralar üç yıl benim 2 yılda eşimin hesabına yattı.Kayınpederim emekli memur ve gerek peşinatı gerekse taksitleri ödeyecek mal varlığı hiç olmadı..evin benim olduğuna dair şahitlerim var.. tapu kayınpederimin adına idi bu yıl boşandım ve bu evin ortak çocuğumuzun üstüne geçirilmesi talebini kayınpederim red ediyor ev benim diyor..konuştuğum avukat zaman aşımının tapu tescilinden itibaren 10 sene olduğunu dolayısı ile henüz zaman aşımına uğramadığını inançlı temlik davası ile şansımızın olduğunu söylüyor.Ben evin parasında değilim ama evimin ortak çocuğumuzun üstünde olmasını istiyorum zira kayınpederimin evi satıp parayı harcayacağından endişe ediyorum.. görüşlerinizi gönderirseniz sevinirim.
zara Sayin gönye, Kanaatime göre, evin teslim tarihi olan 1994 yilina göre, on yillik zamanasimi gerçeklesmis oldugundan, tapu sahibi, olasi bir dâvâda zamanasimi def'ini ileri sürdügü takdirde, mahkemece bu husus dikkate alinacaktir. Dâvâniz zamanasimi nedeni ile RED olunabilecektir. Ayrica; ev ile ilgili ödeme belgelerin (dekontlarin) üzerinde (ödemeyi yapan kisi olarak) sizin mi yoksa kayinpederinizin mi adinin yazili oldugunu belirtmemissiniz. Evin tapuya tescili tarihi, dekontlarda isminizin yazili olup olmadigi vs. hakkinda, biraz daha detayli bilgi sunmaniz mümkün müdür acaba?
gönye yanlış yazmışım tapu tescil 1995 yılı eylül..ilk peşinat ve evin tahsis bedeli yaklaşık evin o günkü değerinin % 10 nu idi üzerinde gönderen olarak benim ismim var,ondan sonraki 3 yıl boyunca düzenli olarak yapılan tüm aylık taksit ödemeleri benim banka hesabımdan düzenli virman yolu ile,ancak yapılan diğer ara ödemelerde ve diğer üç yıllık taksitlerde yatıran kayınpederim gözüküyor..önemli bir konu kayınpederimin ikametgahı rize,bu yatırmaların tamamı nakit banka şubesine yatırma şeklinde havale yada virman şeklinde değil(tarafımdan yatırıldı) ve benim o sırada çalıştığım istanbuldaki işyerinin yanındaki banka şubesine..kayınpederimin her ay rizeden istanbula gelip emekli maaşının tamamına yakın bir parayı nakit olarak nasıl yatırabileceğini takdirlerinize sunuyorum..kaldıki kendisi emekli bir memur mali durumu ile böyle bir ev almasına (o zamanki değeri yaklaşık 80.000 şu andaki değeri 140000 dolar)makbuzların tamamının asılları bende mahkemeye ödediğine dair bir adet makbuz aslı dahi ibraz edemez..şahitlerimde var. Kayınpedrim dava açarsan bende kiraları aldı yedi diye karşı dava açarım diyor..eski eşimde bu talebimi (kendisine ilerde hiçbir hak talep etmeyeceğime dair istediği belgeyi vereceğimi söylememe rağmen) evi sattırıp parasını babam ile çatır çatır yiyeceğim diyerek red ediyor..Oysa ev benim benim olan evin kirasını almak kadar normal (tabiki o anda) ne olabilirdiki..Dediğim gibi burda tek amacım evi oğlumun üstüne yaptırıp kayınpederimin 10 yıllık birikimimi yemesini önleyip,oğlumun geleceğini sağlama almak kendi üzerime tapu dahi istemiyorum..
zara sayin gönye, Evin tapuda tescil tarihi eylül 1995 ise, hakkinizin zamanasimina ugramis olmadigi, açiktir. Bu nedenle, dâvâ hakkiniz bulunmaktadir. Ancak, zamanasiminin dolmasina çok az bir zaman vardir. Bunu muhakkak surette nazara alip, vakit kaybetmeden bir avukatla konuyu etraflica müzakere ediniz. Anladigima göre, ev ile ilgili tüm makbuzlarin asillari sizde mevcut olduguna göre; bunlari iyi muhafaza edin. Kanaatime göre; isi çok iyi tâkip ederseniz, dâvâyi kazanma sansiniz yüksektir. Makbuzlarin suretlerini hazirlayip dâvâ dosyasina sunarsiniz. Öncelikle,makbuzlarin büyük bir kisminda, parayi yatiran kisi olarak sizin adinizin geçmesi, tapuda hak sahipligini ispat vazifesinde birinci deredede delil olacaktir. Yine dediginiz gibi, kayinpederinizin bu evi alacak maddi gücünün hiç bir zaman olmamis olmasi; daha da önemlisi, paralarin direkt sizin tarafinizdan ve sizin isyerinizin yakinindaki banka subesinden yatirilmis olmasi, kezâ kayinpederinizin rize'de ikâmet etmesi; bilhassa, bu paralarin nakden ilgili subeden yatirilmis olmasi, bu gayrimenkûlde hak sahibi oldugunuz yönünde, hâkimde -kesin olmasa bile- az çok kanaat olusturacagini düsünüyorum. Bazi meblaglarin, nakden degil de, örnegin, ViRMAN yolu veya HAVALE yolu ile hesaba aktarilmis olsaydi, iddianizin ispati zorlasirdi. Kayinpederinizin o paralari yatirabilmis olmasi, gerçekten de, esyanin tabiatina aykiridir ve karsi taraf böyle bir iddia ortaya atilirsa, -üstelik de makbuzlarin asillari da sizde iken- hiç de inandirici olmaz. Bazi makbuzlarin üstüne kayinpederinizin adini neden yazdirdiginizi gerçi anlayamadim. (herhalde basiretiniz tutuldu) Sizin isyerinizin yakinindaki banka subesinden devamli para yatirdiginiza göre, bu bankada sizi taniyorlardir. Diger (üzerinde sizin adiniz yazili olan) makbuzlari da (ispat için) ilgili banka subesine götürseniz ve durumu izâh ederek, diger makbuzlarda da kayinpederinizin ismi yerine sizin isminizi yazdirip paraf ettirmeye ve bankanin kasesini vurdurmayi deneseniz, diyesim geliyor, ama, hele de o kadar zamandan sonra, uygun düsmez, sanirim. Fakat; açacaginiz dâvâda, ek olarak tanik da dinletebilirsiniz. Tabi, bu kabil dâvâlar oldukça çetrefilli dâvâlardir. Bence, siz hem konu ile ilgili, sizi destekleyecek, emsal yargitay kararlarini arastirin ve özellikle de, uzmanlik alani, (tapu iptâli ve tescili-zilyetlik vs. gibi gayrimenkûl hukuku olan) bir avukati vekil tâyin edin.
zara sayin gönye, eklemek istedigim bir diger husus sudur: kayinpederinizin evi üçüncü kisilere satacagindan vs. endise ediyorsaniz, söz konusu dâvâyi açarken veya dâvâyi açmadan hemen önce, gayrimenkûlün tapusuna, -evin dâvâ sonuçlanana kadar satilmasini engellemek için-iHTiYATi TEDBiR KOYDURUNUZ. tapusunda ihtiyati tedbir bulunan ev, satilamaz.
gönye teşekkürler..
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:24