 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
fazla mesailer |
zkeskin1 |
değerli forum üyeleri:
aşağıdaki sorunu yazan arkadaşa yanı verebilirmisiniz?
''Yaklaşık 10 yıldır bir şirkette çalışıyorum. 2 yıl öncesine kadar yapmış olduğum mesailer işveren tarafından yasal olarak bordrolanıyor -yani SSK primine tabi oluyor, bordroya giriyor ve iş kanununa göre %50 veya %100 zamlı hesaplanıyordu- ve öyle ödeniyordu. Son iki yıldır, özellikle çok yoğun hiç hafta tatili ve izin kullanmaksızın çalıştırılmama rağmen, mesailerim ne bordroya giriyor ve ne de yasal zamlar yapılıyor. Net ücretim ne ise bayram, yılbaşı, pazar ve normal gün denmeden hepsi aynı saat ücretimle ödeniyor. Örneğin asgari ücret 350.-YTL ise 350 / 240 = 1,45 YTL den saat ücretimiz ödeniyor ve bize de bu parayı aldığımıza dair bir makbuz (mesai yapanların ve mesai ücretlerinin gösterildiği bir dosya kağıdındaki ismimizin karşısını) imzalatıyorlar.
Şimdi bizleri işten çıkartacaklar. Ben bu haksız fazla mesai ödemelerini nasıl alabilirim. İspatı kolay, düzenli olarak işe giriş ve çıkış saatlerimizi karta basıyoruz. Fakat bordroda bunun karşılığı hiç bir şey görünmüyor. İşten ayrılmadan mı, işten ayrıldıktan (çıkarıldıktan) sonra mı hakkımı arayayım? Ve nasıl hakkımı arayacağım?
Bu arada 30 martta işten çıkarılacağımızı bildiren bir kağıt imzalattılar. Bu ihbar mıdır? Eğer ihbarsa, bize iş arama izni verilmiyor ve tam süre yukarda bahsettiğim gibi haftada 56 saat çalıştırılmaya devam ediyoruz. Bu konuda da ne yapabilirim? Teşekkürler. '' |
Av.Fırat Bayındır |
ücret bordrosuna ihtirazi kayıt konulmadan imzalanmış olması o ücret bordrosunda gösterilen ücret ve sair ödemeleri bordroda yazıldığı gibi tahsil edildiğini gösterir. Ancak aynı zamanda bordroda gösterilen ödemelerin şirket ticari kayıtlarıyla da uyum içinde olması gerekir. Yani fazla mesai ödemelerinin kayden değil fiilen ödenmiş olup olmaması da önemlidir. 2 sene öncesine kadar fazla mesailer bordroda gösterilirken 2 seneden bu yana fazla mesai yapılmamış olması dikkat çekicidir. Davada mesai yapıldığı ancak bordroda gösterilmediği iddia edilebilir ve bu hususta tanık dinletilebilir. Anladığım kadarıyla fazla mesailer gayrıresmi tahsil edilmiş. Yasal zamlardan ne kasdedildiği açık değil eğer Toplu İş Sözleşmesi işyerinde akdedilmemişse tek yasal zam asgari ücrete gelen zamdır. Bunun dışında işverenin zam yapma zorunluluğu yoktur.
30 martta işten çıkarılacağına dair yazı imzalatılmış ise, işe iade davası açmak için hak düşürücü süre olan 1 aylık süre o yazıyı imzaladığı tarihte başladı.
İşten çıkartılırken yine bordro ve ibraname imzalatmak isteyeceklerdir, bunları ( yasal haklarım saklıdır) kaydıyla imzalayın, 2 yıldan bu yana mesai yapılmasına rağmen mesailerin, hafta tatili ve bayram çalışmalarının ödenmediğini ilave edin.
En kısa zamanda bir avukat ile görüşün. |
zkeskin1 |
yasal zamlardan kastettiği fazla mesainin zamlı ödenmesi gerektiğidir.fazla mesailer zamli ödenmiyor,hem ödenmesi gereken % 50 zam bordroda da gösterilmediği için vergi ve ssk primi işverenin cebinde kalıyor anladığım kadarıyla .bahsedilen odur sayın bayındır.
yani 1 ytl saat ücreti mesai yapınca 1 ytl olarak ödeniyor.
aslında 1,5 ytl+ssk primi+gelir vergisi gib giydirilerek bordroda gösterilmesi gerekirken..açıktan ve 1 ytl olarak ödeniyormuş. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:07:26 |