Hukuki.NET


26/04/2024  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
anlaşmalı boşanma
eda123 Anlaşmalı boşanma işini avukat kullanmadan nasıl halledebiliriz? Ne yapmamız gerekiyor?
Zehra Yılmaz Eşinizle boşanma ve sonuçlarına ilişkin bir protokol düzenleyerek dava açıldıktan sonra ki ilk celsede bunu teyit ederek Avukata ihtiyaç duymadan boşanabilirsiniz. Protokolle tesbit edeceğiniz hususlar; Evlilik birliği içerisinde sahip olunan menkul ve gayrimenkul malların taksimi, Çocuk ve koşulları uygunsa diğer eş için nafaka ve tazminat miktarı, Çocuk varsa velayetin kime ait olacağı vs.hususlardır.
zara Sayin eda123, Dâvâ açmaniz için gerekli olan ilk sartlar sunlardir: Evliliginiz en az 1 (bir) yil sürmüs olmalidir. Esler birlikte dâvâ açmalidir veyahut bir esin açtigi dâvâyi diger es kabul etmis olmalidir. (Örnegin, diger es, dâvânin ilk celsesinde bu yönde beyânda bulunup imzasi ile bu hususu mahkeme huzurunda teyid edecektir.) Dogal olarak da, taraflar durusmalara katilacaklardir ve de, gerek anlasmali bosanmak istediklerini ve gerekse dosyaya sunulan anlasma protokolünü kabul ve teyid edeceklerdir. Dâvâyi, eslerden birinin yerlesim yeri veyahut dâvâdan önce son defa 6 (alti) aydan beri birlikte ikâmet ettikleri yer Mahkemesinde açmalisiniz. Yeni kurulan Aile Mahkemesi'nde, Aile Mahkemesi'nin bulunmadigi yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, söz konusu dâvâyi açacaksiniz. Sayin Zehra Yilmaz'in yukarida sözünü etmis oldugu tafsilatli "ANLASMA PROTOKOLÜNÜ"' de dâvâ açarken, birlikte dâvâ dosyasina sunacaksiniz. Anlasmali bosanma dâvâlari taraflarin rizâlarina dayandigi için, genelde, tek celsede sonuçlanmaktadir.
eda123 Cevaplar için teşekkür ederim.Peki dava nasıl açılıyor?
zara Sayin eda123, Genel olarak söyle ifâde edeyim: Dileçenizden en az 3 suret hazirlayin. (Biri Mahkeme dosyasina digerleri dâvâci ve dâvâli olarak taraflar için) (Dilekçenizde, kayitli oldugunuz nüfus kütügünü de belirtirseniz iyi olur.) (Arzu ederseniz, size, bilâhare, -eger ihtiyaç duyarsaniz- genel olarak bir dilekçe formati hazirlayabilirim. Bildiginiz gibi, dâvâ dilekçelerin belirli bir hukuki formatta yazilmasi uygun olacaktir.) Anlasma protokolünüzü de hazirlayin. Var ise, baska delillerinizi, örnegin, nüfus cüzdani sureti, evlilik cüzdani sureti vs. gibi, konu ile ilgili sunmak istediginiz yazili belgelerinizi de hazirlamanizi da öneririm. Dâvâyi kanunen nerede açmaniz gerektigini belirtmistim, bu yerlerden hangisi size uygunsa, dâvâyi orada açmak zorundasiniz. Bulundugunuz (veya söz konusu) yerdeki Aile Mahkemesine, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gideceksiniz. Gitmeden önce, dâvâ dosyanizi hazirlayiniz. Öncelikle size bir (mahkemeler için özel hazirlanmis) bos dâvâ dosyasi gerekmektedir. Bu dosyalar, Adliyelerin dâhilinde de satilmaktadir. Bir dosya ve ayrica 2 adet teblig mazbatali zarf ve ayrica 2 adet tebligat pulu (tebligat gideri) satin alin. Dâvâ dosyanizi hazirlarken, en alta -var ise- yazili belgelerinizi vs., en üste ise dâvâ dilekçesi gelecek sekilde koyun. Diger dilekçe+tebligat pulu+tebligat zarflarini da sol kapak içine ilistirip atas ile tutturun. Bu sekilde eksiksiz olan dâvâ dosyanizi, NÖBETÇi olan mahkeme kalemine götürüp müdürden dâvâ harç miktarini tespit ettireceksiniz. Size dâvânin niteligine göre, maktu veya nispi harç, seklinde bildirilen dâvâ harcini mahkeme veznesine yatiracaksiniz (Makbuzun biri sizde kalacaktir.)Harcini yatirdiginiz dâvâ dosyasini nöbetçi mahkeme kalemine teslim edeceksiniz. Bu sekilde actiginz dâvânin, (hangi mahkemeye tevdi edildigi, dosya numarasi, durusma günü ve saati vs.) size de teblig edilecektir.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Suçlar] Dolandırıcılık mı hukuki ihtilaf mı 
  • 25.04.2024 13:09
  • [Alacak tahsil] Vekalet sözleşmesinde zamanaşımı süresi başlangıcı 
  • 23.04.2024 00:24
  • [Mirasçılık] Abilerim babamı sokağa atıyor. Dedem tapuyu abilerimin üzerine yapmış. 
  • 22.04.2024 06:30
  • [Boşanma davaları] Vasi ataması hk. 
  • 18.04.2024 09:43
  • Beraat sonrası yurtdışı çıkış yasağı kaldırma sorunu 
  • 16.04.2024 15:18


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 26/04/2024 07:16:34