Sigorta Yapilmazsa (Ayrica SSK Kaydim Yoksa) |
kohrebeen |
Merhabalar. Yaklasik 2,5 ay önce calismaya basladigim isyeri, henüz sigortami yapmadi. Ayrica SSK'da kaydim yok; yani bu benim ilk isim. Ne yapmami önerirsiniz?
Hemen dava acmami mi -ki bu durumda isyeriyle anlasmazliga dusecegim ve beni isten cikarmak icin ellerinden geleni yapacaklar: bu kolay olur mu?-, baska bir is bulduktan sonra dava acmami mi, veya daha baska bir sey mi önerirsiniz?
Ayrica verdiginiz bilgilerin, kanunda nerede gectigini de belirtirseniz, ayrintili arastirma yapmamda yardimci olursunuz.
Tesekkürler.
|
alisinkay |
506 sayılı sosyal sigortalar kanununa göre işe başladığınız anda sigortanız yapılmalı.SSK il müdürlüğüne ve Bölge Çalışma müdürlüğüne sigortasız olarak çalıştırıldığınızı bir dilekçe ile bildirebilirsiniz.Bunun sonucunda geriye dönük priminiz yatırılır.İşvereninize gerekli cezalar yapılır ve büyük bir ihtimalle işvereniniz de sizi işten atar
Akıllarımız sınırlı, fakat bu sınırlılığın şartları içersinde sonsuz olasılıklarla çevrilmişiz. İşte hayatın gayesi bu sonsuzluktan kavrayabildiğimiz kadar çok şey kavramak.
|
yyln |
https://www.ssk.gov.tr/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_DF?cpid=193#cof40 adresinde
"sigortam yapılmamışsa ne yapmalıyım" sorusuna cevap verilmiş.
Buna ek olarak, 2,5 aydan beri devam eden çalışmalarınızın SSK'ya bildirilmediğine göre, bu sürede işyerinde çalıştığınızı gösterecek belgeleri (ücret ödeme makbuzu, işyerinde çalışırken kendi el yazınızla düzenlediğiniz belge vb) saklayabilir ve işyerinde yapılacak denetimlerde veya açabilecek olduğunuz davada bu belgeleri delil olarak kullanabilirsiniz.
|
ANTALYA |
Sayın alisinkayın görüşüne katılıyorum ve sorunuzu yorumluyorum
1-Sigortasız çalıştırıldığınızı, işyerinden ayrıldıktan sonra anlarsanız, iş akdinizin sona erdiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde yetkili mahkemeye müracaat etme hakkınız bulunmaktadır
2-Çalıştığınızı, işe girdiğiniz günden itibaren bir ay içinde ilinizdeki sigorta/sigorta il müdürlüğüne (ilde birden fazla sigorta müdürlüğünün bulunması durumunda, işyerinizin bağlı bulunduğu sigorta müdürlüğüne) bir dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir. Bu bildirim, sizin sigortasız çalıştırılmanızı önleyecektir.
3-İşe alınmanızla birlikte (işe başladığınız anda) sigortalılığınız başlar. Çalıştırılan sigortalılar ile işverenleri hakkındaki hak ve yükümlülükler, sigortalının işe alındığı tarihte başlar
4-Sigortalı yani siz çalışmaya başladığınızda işe başladığınızdan tarihten itibaren en geç otuz gün içinde iki nüsha olarak düzenleyeceği sigortalı bildirim belgesi ile SSK Kurumuna bildiririniz.
5-İşverene yasal süresinde vermediği her bir işe giriş bildirgesi için aylık asgari ücret tutarında, bildirilmeyen sigortalıların (yabancı uyrukluların) çalışma izninin olmaması durumunda asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır.
İşvereniniz 4857/75-104 Gereği 642 YTL-4857/8/14 Mad.71,45 YTL 4857/102 b-37-38-52 Mad.285 YTL 4857/102 c 41 Mad 145 YTL
4857 107 a 92 .Fıkra Gereği 7.144 YTL vs……maddeler gereği ceza yiyeceğinden dolayı siz ben bence başka bir sigortalı iş arayın
|
alisinkay |
Sayın antalya ayrıntılı olarak açıklamış ancak işe giriş tarihinizi gözönüne alarak sigortalı bildirim belgesi vermek için gereken bir aylık süreyi aştığınızı da eklemekte yarar görüyorum...
Akıllarımız sınırlı, fakat bu sınırlılığın şartları içersinde sonsuz olasılıklarla çevrilmişiz. İşte hayatın gayesi bu sonsuzluktan kavrayabildiğimiz kadar çok şey kavramak.
|
yyln |
Alıntı: 2-Çalıştığınızı, işe girdiğiniz günden itibaren bir ay içinde ilinizdeki sigorta/sigorta il müdürlüğüne (ilde birden fazla sigorta müdürlüğünün bulunması durumunda, işyerinizin bağlı bulunduğu sigorta müdürlüğüne) bir dilekçe ile bildirmeniz gerekmektedir. Bu bildirim, sizin sigortasız çalıştırılmanızı önleyecektir.
4-Sigortalı yani siz çalışmaya başladığınızda işe başladığınızdan tarihten itibaren en geç otuz gün içinde iki nüsha olarak düzenleyeceği sigortalı bildirim belgesi ile SSK Kurumuna bildiririniz
Alıntı: Sayın antalya ayrıntılı olarak açıklamış ancak işe giriş tarihinizi gözönüne alarak sigortalı bildirim belgesi vermek için gereken bir aylık süreyi aştığınızı da eklemekte yarar görüyorum...
Konuyla ilgili bilgiler yeterince açıklanmış, ancak yanlış anlaşılmaların önlenmesi bakımından ek olarak şunlar da söylenebilir..
Sigortalının çalıştığı işyerini SSK'ya bildirmesi, onun sigortasız çalışmasını kesin olarak önlemez. Sigortasız çalışmayı kesin olarak önleyecek şey, SSK'ya mutlaka bildirim yapılması veya sigortalının çalıştığının işyerinde yapılan denetimlerde müfettişlerce tespit edilmiş olmasıdır.
Sigortalının işyerindeki çalışmalarının SSK'ya bildirilip bildirilmediğini, başka bir deyişle sigortalı çalışıp çalışmadığını anlayabileceği en kolay yol, işyerinde asılması gereken SSK'dan onaylı bordroda adının yazılı olup olmadığını bakmaktır.
Bu arada, sigortalının işe başladığını bir aydan sonra da SSK'ya bildirmesi mümkündür.
|