 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Apartman Yöneticisinin Seçimi |
zoom |
Herkese Merhaba,
Apartman yöneticisinin seçimi ile ilgili bir konuyu netleştirmek istiyorum.
Apartmanımızda toplam 28 daire vardır. Her dairenin arsapayı eşittir. Toplantı daveti her kat malikine iadeli taahütlü mektup ile 16-17 gün önce gönderilmiş, birinci ve ikinci toplantılar (eğer ilkinde yetersayı sağlamaz ise) için konusu, gündemi, yeri, saati v.b. gibi hususlar belirtilmiştir.
1). İlk toplantıya 12 kat maliki katılmış ve yetersayı sağlanamadığı için toplantıda herhangi bir karar alınmamış, bir hafta sonraki toplantıya ertelenmiştir.
2). Bir hafta sonra yapılan toplantıda yine 12 kat maliki katılmış ve toplantı yeteresayıya bakılmaksızın toplantıya katılanlar ile yapılmıştır.
3). Toplantıda yöneticiliğe aday olan kişiye, toplantıya katılanlardan 10 kişi (aday dışında) olumlu oy vermiş ve seçmişlerdir.
Sorular;
1). İlk toplantıda yetersayı sağlamamasına rağmen yapılan ikinci toplantıda, tüm kat maliklerinin yarıdan fazlası toplantıya katılmamış olsalar dahi, ikinci toplantıya katılanların çoğunluğunun seçeceği apartman yöneticisi yasal yönetici sıfatını taşırmı?
2). Bu durumda seçilen yönetici, apartman yönetimini temsil etmek adına, toplantıda alınan kararları uygulayabilirmi? Uygulama sırasında yasal yönetici olmadığı veya yasal ehliyeti olmadığı gerekçesi ile, kararların uygulanmasına veya aidat toplanmasına itiraz edilip kararlar uygulamaz veya aidat toplanamaz mı?
3). Eğer yönetici bu durum nedeniyle seçilemez ise, mahkeme yolu ile ücretli yönetici seçilmesi için mahkemeye başvurulduğunda, yeni yönetici ücretleri için belli bir standart tarife varmıdır ve nedir? mahkeme vasıtası ile seçilecek yöneticinin hemen bir kat malikleri toplantısı yapması gerekirmi?
4). Yönetici seçilmese bile, toplantıda toplantıya katılan kat maliklerinin oy çoğunluğu ile alacağı kararlar hem kat maliklerini hemde mahkemenin belirleyeceği yeni yöneticiyi ne kadar bağlar?
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
|
zara |
sayın zoom,
genel kurul kararları, temel kural olarak, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile alınmasına rağmen; yönetici, ikinci toplantıda dahi olsa, katılanların oyçoğunluğu ile SEÇİLEMEZ. yasanın, kurul kararlarının alınması ile ilgili maddeyi dikkatli olursanız, bu konuda ayrıca konulmuş hükümlerin saklı olduğunu göreceksiniz. bu nedenle; YÖNETİCİLİĞİNİZ, YASAL DEĞİLDİR.
ikinci toplantıda dahi olsa, ANCAK, 15 dairenin ve artı: arsa paylarınızın da çoğunluğu ile yönetici seçmeniz mümkün ve yasaldır.
|
zara |
yukarıda bahsetmiş olduğum husus, yargıtay'ın yerleşmiş içtihatlarında kabul edilmiştir. bu nedenle,- herhangi bir itiraz vaki olmadıkça- esasen yasal olmayan yöneticiliğinizi devam ettirseniz ve genel kurul kararlarını uygulamanız mümkün olsa bile; herhangi bir itiraz veya karar iptâli söz konusu olduğunda, yasal olmayan yöneticliğiniz iptâl edilecektir.
sizin, her iki toplantıda da yasal yönetici seçememiş olduğunuz gerekçesi ile, sulh hukuk mahkemesinden,yönetici atanmasını istemeniz gerekirdi. mahkemeye bu tâleple müracaat ettiğinizde, hâkim önce sulh yolu ile, kat mâlikleri arasından yönetici seçmeye çalışacaktır. eğer bu mümkün olmaz ise, mahkemece atanan yönetici, derhal,mahkeme kararı gereği, görevine başlayacaktır.
kısaca; sizin yöneticiliğiniz, kesinlikle yasal değildir.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:27:33 |