VERGİ BORCU |
HUBU |
Eşime ait işyerini yaklaşık 7 ay kadar önce kapatmak zorunda kaldık.Fakat eşime yüklü miktarda vergi borcu çıktı.Faizleri ile birlikte bunları ödememiz mümkün değil.
Merak ettiğim konu vergi borçlarında zaman aşım süresi varmı,varsa ne kadar?
Eşim şu an işsiz
Eşimin vergi borcundan dolayı benim maaşıma haciz gelirmi?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler...
|
HUBU |
Bu konuda hiç bilgisi olan yokmu?
Lütfen cevap bekliyorum.
|
alisinkay |
Tahsil zamanaşımı 5 Yıldır.Borçlar şahsidir.Eşinizin borcu yüzünden size haciz gelmez.Ancak ikametgahınıza haciz gelebilir.
İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar) |
HUBU |
Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.
Tahsil zaman aşımı 5 yıl demişsiniz.Bu 5 yılı doldurduktan sonra ikametgahımıza haciz gelme olasılığı kalkarmı?
|
alisinkay |
Vergi borçları zamanaşımına uğradığı zaman cebren alınamaz.5 yıl geçerse icra gelmez, ama bir şekilde icra gelirse icra tetkik merciine itiraz da bulunabilirsiniz.Bu 5 yıllık süre için size fikir verebilecek Sayın Süheyl Donay'ın (İstanbul Hukuk Fakültesi Vergi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı ) Makalesini aynen aşağıya aktarıyorum.
Vergi suçları veya yasanın deyimiyle ‘‘kaçakçılık suçlarında’’ zamanaşımının hesaplanması, uygulamada farklı yorumlara yol açmıştır. Ancak 1998 tarihli ve 4369 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda (VUK) yapılan değişiklikle artık tereddütlerin ortadan kalkması gerekir. Gerçekten yasa değişikliğinden önce vergi suçunun oluşabilmesi için failin eyleminin vergi kaybına neden olması bir önşart olarak aranıyordu. Ancak 4369 sayılı yasada yapılan değişiklikten sonra bu önşartın aranması gereği ortadan kalktı. Zira yasa koyucu Vergi Usul Yasası'nın 344'üncü maddesi, yeni baştan düzenlenerek, ayrı bir ‘‘Vergi Ziyaı’’ cezası başlığı altında yeni bir idari suç tipi yarattı. Buna göre vergi mükellefi veya sorumlusunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi durumunda vergi kaybı ortaya çıktığında bunlar hakkında ‘‘vergi ziyaı’’ cezası kesileceği öngörülmüştür. Bu ceza teknik anlamda bir idari cezadır. Başka bir deyişle bu ceza idare tarafından tahakkuk ettirilir ve tahsil edilir. Bunun sonucu olarak, VUK'nın 359'uncu maddesinde yer alan suçlar nedeniyle vergi ziyaının oluşması artık aranmayacaktır. Dolayısıyla suçun oluşması vergi ziyaının oluştuğu tarih değil, suçun maddi unsurunun gerçekleştiği tarihtir. Esasen VUK 374'üncü maddesi zamanaşımı ile ilgili tek hükmü içermektedir. Bu maddeyi incelediğimizde, öngörülen zamanaşımının sadece idari cezalara ilişkin olmasıdır. Yani eğer bir kaçakçılık söz konusu ise bu suç ceza mahkemesinde görülecek bir suç olduğu için, zamanaşımı için hesap edilecek süre Vergi Usul Yasası'nda değil, Türk Ceza Yasası'nın 102'inci maddesindeki süredir.
HANGİ BEŞ YIL?
Bu nedenledir ki, Yargıtay'ın bazı kararlarında olduğu gibi, zamanaşımı süresi, usulsüzlüğün yapıldığı yılı takip eden yılın birinci gününden başlayarak beş yıl olmayıp, fiilin işlendiği tarihten itibaren Türk Ceza Yasası'nın 102/5'inci maddesine göre, hesaplanacak beş yıldır. Buna göre zamanaşımı nisan ayının birinci gününden değil, fiilin işlendiği tarihten itibaren hesaplanacaktır. Gerçekte şunu da ifade edelim ki; Yargıtay 9'uncu Dairesi'nin, 4369 sayılı yasa ile yapılan değişiklikten önce müstakar bir uygulaması yoktu. Bazı kararlarında zamanaşımını ‘‘1 Nisan'dan’’ başlayacağını belirtmesine rağmen, diğer bazılarında fiilin işlendiği tarihten başlatılması gerektiğini ifade eden kararları mevcuttu.
Örneğin 9'uncu Ceza Dairesi 5.10.1990 tarih E.90/2172,K.90/1318 sayılı kararında suç tarihini 1 Nisan olarak kabul etmişken, 24.1.1991 tarih ve E.90/1481,K.91/219 sayılı kararında fiilin işlendiği tarihi esas almıştır. Sonuç itibarıyla 4369 sayılı yasa ile yapılan değişiklikten sonra artık bütün tereddütler ortadan kalkmıştır. Vergi suçu da teknik anlamda bir suç olduğuna göre zamanaşımını özel olarak düzenleyen bir hüküm bulunmadığı anlarda, uygulanacak kurallar Türk Ceza Yasası'nın 102'inci ve devamı maddelerinde yer alacaktır.
Bunun bir diğer sonucu ise zamanaşımı ceza hukuku ile ilgili bir kurum olduğundan, lehe olan hükümlerin geriye uygulanabileceği kuralı açısından, değişiklikten önce işlenmiş fakat zamanaşımı yeni dolmuş bulunan suçlar hakkında da uygulanabilirliğidir.
19-2-2001 Hürriyet
İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar) |
HUBU |
Vermiş olduğuz tüm bilgiler ve ilginizden dolayı tekrar teşekkürler.
|
HUBU |
Eğer yanlış anlamadıysam ki hiç hukuk bilgim olmadığı için yanlış anlama ihtimalim çok yüksek,vergi borçları tebliğ tarihinden itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğruyor sanırım.Bundan sonrada herhangi bir haciz işlemi yapılamazmı?Birde öğrenmek istediğim pos cihazlarından çıkan para cezaları içinde aynı zaman aşımı süresi geçerlimi.Para cezasından dolayı mal bildiriminde bulunuldu,herhangi bir hapis cezası çıkarmı.Sorularımın karışıklığını cahilliğime vereceğinizi umarak,cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum. |
HUBU |
Cevap verebilen olursa çok memnun olacağım
|
HUBU |
[?][?][?] |
HUBU |
Eğer yanlış anlamadıysam ki hiç hukuk bilgim olmadığı için yanlış anlama ihtimalim çok yüksek,vergi borçları tebliğ tarihinden itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğruyor sanırım.Bundan sonrada herhangi bir haciz işlemi yapılamazmı?Birde öğrenmek istediğim pos cihazlarından çıkan para cezaları içinde aynı zaman aşımı süresi geçerlimi.Para cezasından dolayı mal bildiriminde bulunuldu,herhangi bir hapis cezası çıkarmı.Sorularımın karışıklığını cahilliğime vereceğinizi umarak,cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. |