 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
limit aşımı talebi |
krdkrt |
kredi kartına sahip olduğum banka kartın limit aşımı bedelinin ödenmesini aksi halde hukuki işlem başlatacağını bildirmekte.. (hergün on telefonla falan) kartın bütün asgari ödemelerini düzenli olarak yapmama rağmen limit aşımının tamamını istiyorlar.
suanda 5 milyar civarın da limit asımı var ve hesap yeni kesildi 1.600 asgari ödeme ben 2.000 tutarında ödeme yapıyorum kabul edilmiyor karşıma nasıl bir senaryo çıkacak aklım almıyor ne yapabilirim...
[yani bankaların gerçekten böyle hakları var mıdır?
tüketici böyle durumlar da nasıl korunur ? ne yapar?
yasa, kanun vs. okuyoruz ama onları anlamakta ayrı bir eğitim gerektiriyor
şüphesiz...
geciktirmediğimiz ödemeleriz den demi kanuni takibe gireceğiz
inanın ki yorumlayamıyorum... HELP HELP HELP]
|
zara |
sayın krdkrt,
banka ile kredi kartı sözleşmesi imzaladığınız anda; gerek size tahsis edilen limitiniz ve gerekse, limiti aşmanız halinde, limit aşım bedeli tahakkuk ettirileceği ve de bu limit aşım bedelinin hangi oranlarda uygulanacağı da, belirlenmektedir. her ay adresinize gönderilen hesap ekstrelerinizde de, bu hususların yer alması gerekir. ilgili hesap özetine, son ödeme tarihine kadar itiraz hakkınız bulunmaktadır.
sorunuza kesin bir cevap verebilmek için, sözleşmenizdeki ve özellikle hesap ekstrelerinizde yazılı (size tahsis edilen limit, limit aşım bedeli ve uygulanacak faiz oranları gibi) verilerin bilinmesi gerekmektedir.
asgari tutarları ödüyor olmanız ayrı bir husus olup; sözleşmede, limit aşımı halinde limit aşım bedeli tahakkuk ettirileceği hüküm altına alınmış ise ve bu durum hesap özetinizde de yer alıyorsa, bankanın yaptığı işlemin doğru olduğu görüşündeyim.
|
zara |
sayın krdkrt,
KM ile tarafıma yöneltmiş olduğunuz sorulara ve verdiğiniz ek bilgilere istinaden, size, gerekli cevabı, KM ile yollamış bulunmaktayım.
ilâveten, muhtelif bankalara ait hesap özetlerini ve sözleşmelerini incelemiş bulunmaktayım. her hesap özetinde, limit aşımı halinde limit aşım bedeli tahakkuk ettirileceği (ve limit aşımı halinde uygulanacak oranlar) yazılı olmasına karşın, hiç bir ekstrede, limit aşımı halinde, LİMİT AŞIMI TUTARININ BİR DEFÂDA ÖDENMESİ GEREKTİĞİNE DAİR, HERHANGİ BİR HÜKÜM BULUNMAMAKTADIR.
özel bankaların uygulaması bu yönde, buna karşılık devlet bankalarına ait kredi kartlarında, size tahsis edilen limit aşmanız halinde, zaten otomatikman sistem kilitlenmektedir ve böyle bir durumda, limitinizi aştığınızda, alışveriş kredisi veya nakit kredisi kullanmanız zaten,-banka onay vermediğinden- mümkün değildir. (devlet bankalarında şimdiki uygulamanın nasıl olduğunu bilmiyorum, ancak yakın zamana kadar sistem bu şekilde işlemekte idi.)
özel bankaların bugünkü uygulamaları,- bu bakımdan- son derece toleranslı olup; (limit aşım bedelinin tamamını defâten tâlep edebileceklerine) dair bir hüküm (hesap özetinde veya sözleşmede) mevcut değilse, BANKANIN, YAPTIĞI İŞLEMDE HAKSIZ olduğu ve bizzat bankanızın, size tebliğ etmiş olduğu hesap ekstresi içeriği ile tenakuza düştüğü görüşündeyim.
siz en iyisi, sözleşmenizi ve bilhassa son hesap ekstrenizi ÇOK İYİ tetkik ederek, gerektiğinde, son ödeme tarihine kadar, bankanıza YAZILI olarak (İADELİ TAAHHÜTLÜ VS.) itirazda bulununuz. hesap ekstresine herhangi bir itirazınız yoksa (hesap özetinin içeriğini kabul ediyorsanız), bankanız ile yaptığınız telefon görüşmelerinizde, bankanızın, sizden HANGİ HUKUKİ MESNEDE GÖRE tâlepte bulunduğunu sorunuz.
|
commodore1tr |
Burada ki sorun şudur bence bu limit aşımı alımdan kaynaklanan bir limit aşımı mı yoksa birikmiş faizlerden dolayı olan bir limit aşımı mı?
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
Av.Tayfun Eyilik |
sanıyorum ki limit aşımları tabiri faizleri kapsamaz alış veriş işlemini tarif etmektedir.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
commodore1tr |
Şimdi gazetelere göre şöyle bir durum varda ondan dedim :
Banka 'onay' verdi müşteri 212 milyar lira dolandırdı!
"250 milyon lira limitli" ek hesabı bulunan müşteri, limiti aştığı halde bankanın onay vermesi üzerine bol keseden harcadı. Olay alışveriş yapılan işyerlerinin bankadan milyarları tahsil etmek istemesi üzerine ortaya çıktı
23/01/2005 ( vatan gazetesi haberidir...t.a)
Bir bankanın Eminönü Yenicami Şubesi müşterisi olan Ufuk Cenk (32), hesabında para olmadığı zaman bankanın faturalarını ödemesi için 250 milyon liralık "ek hesap" açtırdı. Banka, Ufuk Cenk'in bir miktar faturasını bu hesaptan ödedi. Cenk, geçtiğimiz yılın son ayında bankamatik kartını kredi kartı gibi kullanıp alışveriş yapmak istedi. Cenk'in aldığı malların fiyatı, ek hesaptaki limiti aştığı halde banka bu alışverişe onay verdi. Limiti aştığı halde onay aldığını fark eden Ufuk Cenk, bu boşluğu sonuna kadar kullanmaya başladı ve kısa sürede tam 212 milyar liralık alışveriş yaptı. Bu ilginç vurgun, alışveriş yapılan işyerlerinin bankadan para istemeye başlamasıyla ortaya çıktı.
İhtiyati haciz
Banka yetkilileri, yaptıkları araştırmada, Ufuk Cenk'in alışveriş talebine merkezdeki sistemin "ret" verdiğini, ancak üye işyerlerinin pos makinesine ise "onay" sinyali gönderdiği ortaya çıktı. Cenk'in alışveriş yaptığı tüm işyerleri bankadan alacaklarını tahsil etti. Fırsatçı müşteriyi borçlandıramayan banka ise İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Yetkililer, "Limitinin çok üzerinde alışveriş yaptı. Bu kadar kısa sürede bu kadar alışveriş, hayatın olağan akışına aykırıdır" diyerek 212 milyar liralık alacakları için Ufuk Cenk'in malvarlığına ihtiyati haciz konulmasını talep etti.
bilmiyorum dediğim konu hakkında 2 saat eh bence dersem günlerce konuşurum |
Av.Tayfun Eyilik |
aslında yanlış ifade ettim elbetteki eksteredeki rakam limite hesabında dikkate alınacaktır. Ancak limit aşım ücreti denen kavram alış veriş anında ortaya çıkar
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
krdkrt |
limit aşımı alımdan kaynaklanmakta, ayrıca banka limit aşım ücretini (%5) 250 ytl civarında ekstrede belirtip tahsil ediyor. dolandırıcılık durumu da yok 250 milyardan bahsetmiyorum bir uyanıklıkta yok on yıllık kullanıcıyımö basıma ilk defa geliyor
|
handas |
Kredi kartı sözleşmelerinde veya daha kapsamlı olan bankacılık işlemleri sözleşmelerininin genelinde limit aşımı olması halinde limit aşım ücretinin uygulanacağı belirtilir,fakat limit aşımının tamanının ödenmesi gerektiğine ilişkin bir husus pek yoktur.Siz gelen ektsrelerdeki asgari ödeme tutarlarını ödediğiniz taktirde bir sorun çıkmaması lazım.Ancak sözleşmelerde genellikle "banka dilediği zaman müşterinin hesaplarından birinin veya hepsinin kısmen veya tamamen ödenmesini isteyebilir" bu ibare genellikle bütün banka sözleşmelerinde vardır.Banka eğer alacağının riske girdiğini hissederse bu maddeye (veya benzerlerine) dayanarak alacağının tamamının ödenmesini isteyebilir.
Siz eniyisi bankanız yetkilisi ile görüşerek alacaklarının tehlikede olmadığını, asgari tutar üzerinde ödeme yaptığınızı borcu ödememek gibi bir niyetiniz olmadığı konusunda ikna ederseniz bir soruin kalmaz.
|
ebruci |
selam...
bende aynı konuda mağdur durumda kaldım aynı senin dediğin gibi maddi durumum bozuldu ve asgarilerini ödemeye başladım. ve birden toplam bir borç çıkardılar hepsini aldılar benden...sonuçta o para ödenecek.faiz de işlerine geliyor.. neden böyle bir yola başvuruyor bankalar anlamıyorum.
ben 4 milyarlık borcu 7 küsür milyar olarak gördüm..şaşırdım..
yapacak birşeyin yok bence..aynı durumu atlattım ben.. ve toplam birgün bir ekstre gelecek hatta bir uyarı gelecek. sonra ödetecekler bunu...ne yazıkki üzgünümmm....durum böyle..kimse yardım etmiyor bu konuda.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:12:14 |