Kaan V. |
Sayın hasan09;
MK. madde 166 şöyledir:
___________
MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
____________
Anlaşmalı olarak boşanmanın gerçekleşmesi için maddeden de anlaşılacağı gibi eşinizin ve sizin mahkemede boşanmak isteğinizi dile getirmeniz gerekir.İkinizinde mahkemede olmanız gerekmektedir. AKsi hallerde bu maddeye dayanarak boşanamazsınız.
____________
MK. m. 175.- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
___________
Eşiniz nafaka isteyebilir. Ama nafakaya hükmedilip edilmeyeceği hakimin takdirine kalmıştır.Eşinizin devlet mermuru olduğunu belirtmişsiniz bu durumda ben de Gökçe ERÜNSAL' a katılıyorum ve nafaka talebinin red edileceğini düşünüyorum.
Yanlız şunu da belirtmek isterim ki anlaşmalı boşanırken hakimin anlaştığınız protokolü uygun bulması gerekmektedir. Yaptığınız protokol üstünde değişiklik yapabilir.
|