 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
tazminat hakki |
muzdarip05 |
merhaba
ben 14 seneden ayni firmada sistem muhendisi olarak calismaktaydim
firmam baska bir firma ile birleserek yeni isim altinda is hayatina devam etti
bu gecis surecinde istersek cikabilecegimiz ve tazminat alabilecegiz soylendi biz istemedik aradan gecen 16 ayda yonetim tarafinda bir cok degisiklik oldu
ve biz artik olusan bu yonetim organizasyonunda olmayacagimiza ve cikmak istedigimizi soyledik
fakat bize dedikleri biz sizi birakmak istemiyoruz siz bize lazimsiniz bizler sizlerden memnunuz biz ise boyle bir yonetim altinda calisamiyacagimizdan dolati gitmekte karali oldugumuzu soyledik.
onlarda bize bu sartlarda tazminat ve diger haklarimizin yanacagini soyledilerl
ne yapmamiz lazim lutfen yardim
|
alisinkay |
Aşağıdaki nedenler olmadan istifa etmeniz halinde tazminat alamadığınız gibi ihbar önellerine uymazsanız siz tazminat ödemek zorunda da kalabilirsiniz.İşçiler için haklı fesih nedenleri
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.
İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.
İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.
İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.
İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.
İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,
Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
III. Zorlayıcı sebepler:
İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.
Asılan hırsız değil,
yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.
|
özde45 |
merhaba muzdarip05 sen yönetimdeki değişiklikten niçin memnun değilsin? iş kanunu madde 24teki nedenlerden birine dayanacak bir gerekçen var mı? bu konular önemli yoksa sen ihbar önellerine uymadan sözleşmeyi fesih edersen ve de haklı sebebe dayanmazsan ihbar tazminatını sen ödersin
|
muzdarip05 |
ben anlatamadim galiba
simdi sorun soyle biz gecerken ayrilan arkadaslar vardi onlar direk tazminatlarini aldi cunku firmanin ismi degisti ve firma onlara verdi
sonraki surecte cikartilan oldu onlarda tazminat aldi daha sonra bir kisi kendi istifa etti oda aldi daha sonra bir kisi daha cikti onlarda aldi
simdi biz sona kaldik ve firma bizim de cikmammiza istemiyor cunku bizde gidersek hesap soracaklar yani ust yonetim tarafindan ne oluyorda bu adamlar devamli isten ayriliyor diye
bizim dusuncemiz son giden 2 kisi tazminatlarini aldilar ve onlar kendi istekleriyle sadece sorun onlar yonetimle anlastilar yani danisikli donus gibi oldu sizin soylediginiz gibi 24.madde yazan herhangi bir olumsuz durum da yok bizim icin
ama bizim dusuncemiz mahkemede bu kisiler emsal gosterilip bizde hakkimizi alabilirmiyiz cunku is oraya gidiyor gibi gozukuyor.
tesekkur ederim
|
alisinkay |
İşçiler için haklı fesih nedenlerinden biri de çalışma koşullarındaki değişikliktir.Eğer şirketiniz sadece isim değiştirdi ise haklı neden yoktur.Ancak çalışma koşullarınızda değişiklik oldu ise ve şartları oluşmuşsa fesih nedeni olabilir.Daha önceki uygulananları işyeri uygulaması olarak gösterip emsal teşkil etmeniz için süreklilik arzetmesi gerekir.Eşitlik ilkesine aykırı hareketi belki öne sürebilirsiniz aşağıya yazımda geçen kanun maddelerini de ekliyorum.Saygılarla
Eşit davranma ilkesi
MADDE 5. - İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz.
İşveren, esaslı sebepler olmadıkça tam süreli çalışan işçi karşısında kısmî süreli çalışan işçiye, belirsiz süreli çalışan işçi karşısında belirli süreli çalışan işçiye farklı işlem yapamaz.
İşveren, biyolojik veya işin niteliğine ilişkin sebepler zorunlu kılmadıkça, bir işçiye, iş sözleşmesinin yapılmasında, şartlarının oluşturulmasında, uygulanmasında ve sona ermesinde, cinsiyet veya gebelik nedeniyle doğrudan veya dolaylı farklı işlem yapamaz.
Aynı veya eşit değerde bir iş için cinsiyet nedeniyle daha düşük ücret kararlaştırılamaz.
İşçinin cinsiyeti nedeniyle özel koruyucu hükümlerin uygulanması, daha düşük bir ücretin uygulanmasını haklı kılmaz.
İş ilişkisinde veya sona ermesinde yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davranıldığında işçi, dört aya kadar ücreti tutarındaki uygun bir tazminattan başka yoksun bırakıldığı haklarını da talep edebilir. 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 31 inci maddesi hükümleri saklıdır.
20 nci madde hükümleri saklı kalmak üzere işverenin yukarıdaki fıkra hükümlerine aykırı davrandığını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak, işçi bir ihlalin varlığı ihtimalini güçlü bir biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren böyle bir ihlalin mevcut olmadığını ispat etmekle yükümlü olur.
Çalışma koşullarında değişiklik ve iş sözleşmesinin feshi
MADDE 22. - İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21 inci madde hükümlerine göre dava açabilir.
Taraflar aralarında anlaşarak çalışma koşullarını her zaman değiştirebilir. Çalışma koşullarında değişiklik geçmişe etkili olarak yürürlüğe konulamaz.
İn fide Salus (Kurtuluş Sadakatte Yatar) |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:58:25 |