BERBAT BİR DURUM - MAAŞ GECİKMESİ VE SÖZLEŞME |
bahadircolak |
Merhaba arkadaşlar,
Sorumu tüm okuyanların ilgisine şimdiden teşekkürler. Eşim özel bir dershanede öğretmen ve maaşını almakta büyük güçlük çekiyor. İşe girdiğinde 750 milyon lirada sözleşme yapıldı ama sonrasında Milli Eğitim'e göndermek için asgari ücret üzerinden de imzalatıldı. Fakar maaşlar bir türlü verilmiyor, ya da çook geç veriliyor (halen Kasım Aralık maaşı verilmedi). Aylarca süründürdükleri yetmezmiş gibi SSK girişi de yapılmamış ve primler ödenmemiş (internetten baktık). Şimdi ayrılmayı düşündüğünü söyleyince tehdite varan konuşmalar olmuş (başka dershanelere faks çekeriz bir daha iş bulamazsın vs. gibi). İşin ilginç yanı maaşların elden verilmesi (verildiği kadarı) ve bir imza da almamaları. Elbette bordro da alamıyor. Yani ayrılmaya ayrılamıyor çalışmaya çalışamıyor. Bir de içerde parası var. Şimdi ayrılsa dava açılır mı ve sözleşme bağlayıcı olur mu (önceki sözleşme bizde duruyor fesh de yok)? Ya da biz dava açsak paramızı alabilir miyiz? SSK primlerinin ödenmemesi ayrılma nedeni olur mu? Maaşları almadığını nasıl ispatlarız vs. vs. gibi birçok soru var. Ne önerirsiniz bize? Mesela ayrılsa, ayrılırken noterden birşey göndermemiz gerekir mi? Öncesinde mi? Yani hiçbirşey bilmiyoruz.
Vereceğiniz her tür bilgi ve yönlendirme inanılmaz makbüle geçecektir. Şimdiden çok teşekkür ederim. Sevgiler, Bahadır.
|
alisinkay |
Yeni İş kanununa göre ücret ödemeleriniz 20 günü geçti ise çalışmama ve buna rağmen ücretinizi alma hakkınız var.İşvereniniz bu nedenle işten de çıkaramaz
Ücretin gününde ödenmemesi
MADDE 34. - Ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
Bu işçilerin bu nedenle iş akitleri çalışmadıkları için feshedilemez ve yerine yeni işçi alınamaz, bu işler başkalarına yaptırılamaz.
Asılan hırsız değil,
yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.
|
bahadircolak |
Mesajınız için çok teşekkür ederim. 20 gündür ödenmediğini nasıl ispat ederiz bilmiyorum ama bu bilgi de işime yarayacak.
Sevgiler
Bahadır
|
ayaho |
625 sayılı özel öğretim kurumları kanununu göz ardı etmemek lazım. Kanuna göre çalışmama gibi bir şey söz konusu olamaz. Ancak, asgari ücret üzerinden geciken her gün için %1 faiz alabilirsiniz.
|