 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
APARTMAN İADATI |
ANTALYA |
MERHABALAR
APARTMANIMIZDA 16 DAİRE VAR VE SİTE İÇİNDE SİTE YÖNETİMİ FARKLI
BEN D BLOKTA OTURUYORUM KARDEŞİM B BLOKTA ŞİMDİ BİZİM YÖNETİCİ
16 DAİREDEN 9 TANESİ OTURDUĞU İÇİN AİDATLARINI ALIYOR GİDERLERİ KARŞILIYOR DİĞER APARTMAN SAKİNLERİNDEN ALAMIYORUZ ÇÜNKÜ BEN OTURMUYORUM NİYE AİDAT ÖDEYİM DİYORLAR.KARDEŞİMİN B BLOKTAKİ DAİRESİ BOŞ VE B BLOK YÖNETİCİSİ APARTMAN SAKİNLERİ OLMADIĞI HALDE AİDAT YAZIYOR BİRDE PANO YAPMIŞ HER AY BORCU TOPLAYARAK YAZIYOR.BÖYLE BİR DURUMDA BENİM BİLDİĞİME GÖRE İSTER OTURSUN İSTER OTURMASIN İADATI ÖDEMEK ZORUNDA B BLOKTAKİ YÖNETİCİYE ARKADAŞ D BLOK TA SİSTEM BÖYLE SENDE SİSTEM NİYE BÖYLE DEYİP B BLOKTAKİ KARDELŞİMİN AİDATINI ÖDEMESEN NE OLUR ÇÜNKÜ 3 YILLIK AİDAT YAZMIŞ 360.YTL NE YAPMAM GEREKİYOR
BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM
|
zara |
sayın antalya,
sizin de zaten ifâde ve kabul ettiğiniz üzre; kat mâlikleri, anabinada oturup oturmadığı nazara alınmaksızın, apartman genel giderlerine (kat mülkiyeti yasasının 20. maddesi gereğince) katılmak zorundadır. dairenin boş olması, genel giderlere katılma yükümlülüğü ortadan kaldırmaz.
sitenizin bir blokunda yöneticinin bazı dairelerden sabit giderleri toplamaması veya toplayamaması, öncelikle, aidatlarını ödeyen kat mâliklerine haksızlık olup; diğer blok için emsal teşkil etmesi de mümkün değildir. sizin blokta bir kısım daire, (oturmadığı gerekçesi ile) aidat ödemiyorsa, bu aidatların yasal yollarla tahsili öncelikle yöneticinin görevidir. aynı şekilde; kardeşiniz de, söz konusu giderleri ödemekten kaçınamaz. kanımca; 3 yıllık aidat toplamı olarak 360 YTL da zaten büyük bir meblağ değildir. fakat bu miktarlara başka bir açıdan itirazınız var ise, o husus ayrı bir konudur.
|
ANTALYA |
SAYIN ZARA
YÖNETİCİYİ KİM SEÇER ?
BU YÖNETİCİ SEÇİLİRKEN 16 DAİREDEN 8 KİŞİNİN SEÇMESİ GEREKİYOR DEĞİL Mİ ?
BİZİM APARTMANDAKİ YÖNETİCİ DAİRELER BOŞKEN GELİYOR YERLEŞİYOR ASANSÖRÜ AÇTIRIYOR KAPICININ YERİNİ KİRAYA VERİYOR.BİRDE DEFTER İŞLETME DEFTERİ ALIP BAŞLIYOR GİDERLERİ YAZMAYA YANİ BU AİDATLARI İSTEMESİ İÇİN ÖNCE OY BİRLİĞİYLE KARAR ALINMASI GEREKİYOR DEĞİL Mİ BU APARTMAN SAKİNİ KENDİNİ İLK ÖNCE BEN BİNAYA YERLEŞTİM DİYE YÖNETİCİ Mİ OLUYOR VE ASANSÖRÜNDEN TUTUNDA BAHÇE DÜZENLEMESİNE KADAR MASRAF YAZIP DİĞER APARTMAN SAKİNLERİNİ BORÇLANDIRABİLİRMİ ?
BEN ŞUNU DESEM YÖNETİCİYE ARKADAŞ BU BİNADA OTURAN SAYISI 8'İ NE ZAMAN BULDUYSA O ZAMANDAN BERİ AİDATLARI ÖDERİM DESEM DOĞRU OLUR MU ?
İŞİN PARASINDA DEĞİLİM BU YÖNETİCİ KENDİ KAFASINA GÖRE DAVRANIYOR
KIZDIĞIM NOKTA BURASI.BİRDE BENİM EVİN ÖNÜNE APARTMAN SAKİNLERİ OTURSUN DİYE ÇARDAK YAPMIŞ YAZIN PENCERİMİ AÇSAM BALKONUMA OTURSAM BÜTÜN APATMAN SAKİNLERİ AŞAĞIDA ÇAY DEMLEYİP MUHAPBET YAPIP GECE GEÇ SAATLERE KADAR RAHATSIZ EDİYORLAR VE SİTE YÖNETİMİDE VAR PLANDA BÖYLE BİR ÇARDAKTA YOK ÖNCE BELEDİYEYEMİ BAŞVURAYIM POLİS Mİ ÇAĞIRAYIM YÖNETİCİYİ Mİ DAVA EDEYİM VERDİĞİNİZ CEVABLARDAN DOLAYI ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.YÖNETİCİLİKLE İLGİLİ BİR SİTE VAR MI KAYIT DÜZENİNE KADAR DETAYLI
|
handas |
Yönetici yıllık yapılan kat malikleri genel kurul toplantısında sayı ve pay çokluğu ile bir yıllığına seçilir.Yönetici ana gayrimenkulün bakım ve muhafazası için gitmesi gereken ortak giderleri hesap ederek bütün kat maliklerine bildirir.7 gün içinde kat maliklerinin yöneticinin hazırlamış olduğu bilançoya itiraz hakkı vardır,eğer itiraz ederlerse konu kat malikleri kuruluna gelir ve orada görüşülerek bir sonuca bağlanır.Yani yönetici sizin onayınızı almadan bir aidat belirleyemez.
|
zara |
sayın antalya,
temel kural olarak; anabinaya ait tüm kararlar, arsa payı ve oy çoğunluğu ile alınacaktır. siz de yönetim planınız ve tapu kayıtlarınızdaki arsa paylarınızı esas alarak; hem arsa payı çoğunluğu (yarıdan bir fazlası) ve hem de sayı çoğunluğu (9 daire) ile yönetici seçeceksiniz. usûlüne uygun bir şekilde seçilen yönetici de, (BİNANIN TAHMİNİ YILLIK GENEL-GİDERLERİNİ GÖSTEREN) yıllık İŞLETME PROJESİNİ hazırlayarak kat mâliklerinin tetkikine sunması ve kesinleşmesini beklemesi gerekir. her kat mâlikinin, sunulan bu projeye ( 7 günlük süre zarfında) itiraz hakkı bulunmaktadır. kat mâliklerinin ödemekle yükümlü olduğu (AVANS NİTELİĞİNDEKİ) aidatlar bu şekilde belirlenecektir.
yöneticinizin,- usûlsüz dahi olsa- yönetici seçildiğine dair bir genel kurul kararı olup olmadığını belirtmemişsiniz ancak; (binaya ilk önce oturduğu gerekçesi ile) kendi kendini yönetici ilân etmesi, kat mülkiyeti yasası hükümlerine aykırıdır. sonuç olarak; yöneticinizin yapmış olduğu işlemler HUKUKA UYGUN DEĞİLDİR.
çardağın yapımı ile ilgili olarak alınmış bir kat mâlikleri kurulu kararı yoksa; sulh hukuk mahkemesine müracaatla çardağın mahkeme kararı ile kaldırılmasını sağlayabilirsiniz. bu yönde, usûlüne uygun bir karar var ise; bu kerre de; verilen rahatsızlığın ve gürültünün önlenmesi bakımından yine sulh hukuk mahkemesine müracaat etmenizi öneririm.
bildiğim kadarı ile; belediye fen işleri, sadece imar kanununa muhalefet teşkil eden (ruhsatsız yapılan) işlemlere müdâhale etmektedir. yine de dâvâ açmadan önce; belediye fen işlerine durum arz edilerek danışmakta fayda olabilir.
|
ANTALYA |
Sayın Zara vermiş olduğunuz cevablar için teşekkür ederim.
Aşağıdaki sorunlarımıda cevablarsanız memnun olurum
1-BEN ŞUNU DESEM YÖNETİCİYE ARKADAŞ BU BİNADA OTURAN SAYISI 8'İ NE ZAMAN BULDUYSA O ZAMANDAN BERİ AİDATLARI ÖDERİM DESEM DOĞRU OLUR MU ?
İŞİN PARASINDA DEĞİLİM BU YÖNETİCİ KENDİ KAFASINA GÖRE DAVRANIYOR
KIZDIĞIM NOKTA BURASI.
2-YÖNETİCİ DEFTERİ BİR İŞLETME DEFTERİ VEYA BİR BAKKAL DEFTERİ OLUR MU ? BENİM BİLDİĞİM NOTER ONAYLI VE HER YILIN KAPAMA İŞİNİN YAPILMASI DOĞRUMU VE YÖNETİCİ BU BİNADA KİMSE PARA VERMİYOR BEN YÖNETİCİLİĞİ BIRAKIYORUM DEYİP ÖRNEK VERİYORUM 8.AYDA BIRAKABİLİRMİ ?
3-YÖNETİCİ AYLIK YAPILAN TAHSİLATI VE YAPILAN GİDERLERİ AYLIK OLARAK BİNANIN GİRİŞİNE ASMAK ZORUNLULUĞU VAR MI ?
SİTE İÇİN ;
1=SİTEMİZDE BİR SİTE YÖNETİMİ VAR VE YILLIK TOPLANIP SİTE İÇİN AİDATLARDAN YAPILAN KARARLARA KADAR OKUNUYOR İMZA ALTINA ALINIYOR VE AİDATLAR GELİRİ YÜKSEK OLANLARA DOKUNMUYOR FAKAT GELİR DÜZEYLERİ DÜŞÜK OLANLAR BU AİDATLARA KARŞI ÇIKIYORLAR BU KARŞI ÇIKANLAR OY BİRLİĞİYLE KARAR ALINDIĞI İÇİN BİRŞEY YAPAMIYORLAR VE AİDATLARI ÖDEMİYORLAR BU KİŞİLER GELİR DÜZEYLERİNİ BELGELEYEN ÜCRET BORDROSUYLA BEN BU AY BU KADAR ÖDEYECEM DİYEBİLİR Mİ ?
2=SİTE YÖNETİMİ SİTE İÇİNDE BİR OFİSİ VAR AMA HİÇ AÇMIYORLAR AYLIK 100.000.000 TL SİTE BAŞKANI AYLIK ALIYOR VE BAŞKANIN GELİR VE GİDERİ GÖSTEREN BİR DEFTERİ YOK YANİ GELİR DEFTERİ VAR ONU GÖSTERİYOR GİDER DEFTERİ EVDE KALDI DEYİP GÖSTERMİYOR NE YAPMAMIZ GEREKİR.
BU DEFTERİ GÖSTERMEYİNCE POLİS Mİ BAŞKA BİR KURUM MU ?
BENİM SİTE İÇİNDE DAİREM VAR DİYE SADECE BİR KİŞİ BÖYLE BİR İSTEKTE BULANABİLİR Mİ ?
3=SİTE YÖNETİMİYLE APARTMAN YÖNETİMİ BİR ÇATI ALTINDA TOPLANABİLİR Mİ?TOPLANIRSA BÖYLE BİR DURUMDA APARTMAN SEÇİMİ DOĞACAK YANİ YÖNETİMDEKİ BİNANIN BAKIMI İYİ OLACAK DİĞERLERİ AYIRT EDİLECEK PLANDA BÖYLE BİR MADDE KONULABİLİRMİ ?
4=APARTMANIMIZDA VE DİĞER APARTMANLARDA BAKKAL DEFTERİ GİBİ VEYA İŞLETME DEFTERİ GİBİ DEFTERLER KULLANILIYOR RESMİ OLMAYARAK ÖRNEK VERİYORUM 16,01,2005 TARİHİNDE BİR TOPLANTI YAPIP DAHA ÖNCE RESMİ OLMAYAN DEFTERLER KULLANILDIĞI İÇİN BU TARİHTEN SONRA TOPLANTI YAPIP NOTERDEN İŞLETME DEFTERİNİ ONAYLATIP İŞLEM YAPILABİLİR Mİ ?ÇÜNKÜ DAHA ÖNCEKİLER BAKKAL DEFTERİ BURDA BİR SORUN ÇIKAR MI VE APARTMAN SAKİNLERİNDEN BİRİ ARKADAŞ SEN İŞLEMLERİ BAKKAL DEFTERİNDE TUTMUŞSUN DEYİP GERİYE DÖNÜK DAİREDE OTURMAYANLAR AİDAT ÖDEMEYİP SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSNDA BULANABİLİR Mİ ?
5=DAİRELERDE OTURMAYANLAR İÇİN GERİYE DÖNÜK NE ZAMANDAN BERİ AİDAT İSTENEBİLİR ?
6=İCRA TAKİBİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR ÖNCE DAİRE SAHİBİNE Mİ NOTERDEN İHTAR MI ÇEKMEK GEREKİR YOKSA DİREK İCRAYA MI VERİLİR
VE DEDİĞİM GİBİ BİR BAKKAL DEFTERİNDEKİ KAYITLAR BU KONUDA NE KADAR İSPATLAYICI OLUR
7=İCRA TAKİBİ İÇİN ÖDEMEYEN DAİRE SAHİPLERİ İÇİN KARAR DEFTERİNE KARAR ALMAK MI GEREKİR ? SİTE YÖNETİMİ İÇİNDE ÇEVRE DÜZENLEME İADATLARINI ÖDEMEYENLER İÇİNDE KARAR ALMAK MI GEREKİYOR ?
8=SULH HUKUK MAHKEMESİNE SADECE BİR DİLEKÇE VERMEK YETİYOR MU YOKSA AVUKAT MI TUTMAK GEREKİYOR ?
9=AİDATLARINI ÖDEMEYENLER İÇİN SULH HUKUK MAHKEMESİNE YOKSA İCRA DAİRESİNE BAŞVURULUYOR ?
10=Damga Vergisi Kanununun 15. maddesinde son yapılan düzenleme ile pul yapıştırma şeklinde ödeme kaldırıldı. Tabi kapıcı ücretlerinde Damga Vergisi açısından herhangi bir istisna olmadığına göre apartman ve site yönetimlerinin mükellefiyet tescil ettirmesi ve ücretten kesilen Damga Vergisini tüm işverenler gibi ertesi ay vergi dairesine yatırması gerekiyor mu ?
11=biz daha bu işlemle ilgili önce hiç damga vergisi kesintisinde bulunmadık. yani buna ilişkin vergi dairesine ödememiz olmadı. geriye dönük bizden vergi ziyaı ve gecikme zammı gibi ödeme isteyebilirler mi
|
zara |
sayın antalya,
yöneticinin veya kat mâliklerinden üçte birinin istemi ile; usûlüne uygun bir şekilde çağrı yapılarak arsa payı ve sayı çoğunluğu ile genel kurulda karar alınarak yönetici seçilecektir. yöneticinin, göreve seçilir seçilmez, işletme projesi tanzim ederek TÜM kat mâliklerine tebliğ etmesi gerekir. tebliğden itibaren 7 günlük süre zarfında herhangi bir itiraz vaki olmadığı takdirde; yönetici, kesinleşmiş bu projeye istinaden, (AVANS niteliğindeki) aidatları tâlep ve tahsil edebilecektir.
yapılan tüm genel-giderleri NOTERDEN ONAYLI işletme defterine işlemesi ve sezon sonunda kat mâliklerine hesap vermek zorundadır. genel kurulda denetçi kurulu da seçmeniz gerekir ki; denetçi kurulu da, yöneticiden bağımsız olarak hesapları denetleyip DENETÇİ RAPORU tanzim ederek kat mâliklerine tebliğ etmesi gerekmektedir.
ayrıca; işletme defterinin de sene sonunda hesap kapatılmak sureti ile, en geç 1 ay içinde(ocak ayı sonuna kadar) notere onaylatılması gerekmektedir.
yönetici ayrıca; yönetici olduğuna dair ve adresini vd. bilgileri de gösterir şekilde; levha hazırlayarak anabinanın girişine görülebilecek bir yere (panoya) asmak zorundadır. aksi takdirde; ilgili kat mâlikinin sulh hukuk mahkemesine konu ile ilgili müracaatı neticesinde; yönetici, para cezâsına çarptırılacaktır.
bu para cezâsı kesindir ve tecil ve de temyiz edilemez.
anagayrimenkûlde hangi konuda usûlsüzlük var ise; hâkimin müdâhalesini tâlep etmek hakkınız bulunmaktadır.
|
zara |
sayın antalya,
yönetici seçimi genelde olağan toplantıda yapılır ve bu şekilde seçilen yöneticinin görevi, bir sonraki olağan genel kurula kadar devam eder. ancak; adönem arasında da; ölüm, istifa vb. nedenlerle yöneticilik görevinin sona ermesi mümkündür. bu takdirde ise, OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI YAPARAK, yeniden yönetici seçmeniz; seçememeniz durumunda ise; mahkemeden yönetici atanmasını isteyeceksiniz.
temel olarak; binada; kat mâliklerinin, gelir düzeyine göre, ödeyeceği miktarı belirleme hakları yoktur. buna karşı işletme projesine itiraz hakkı, lüks masraflara katılmama vs. gibi(olayın türüne ve niteliğine göre)hakları bulunmaktadır.
hesapları dönem içinde tetkik etmenizde -kanunen de-zorluk yaşayabilirsiniz. dönem ortasında devamlı olarak hesap isteneceğine dair, kanunda bir açıklık yoktur. zira toplanan aidatlar zaten avans niteliğinde olup; yönetici,sezon sonunda tüm kat mâliklerine (gelir ve giderlere ilişkin)HESAP VERMEK ZORUNDADIR. aksi durumda; yönetim kurulu aleyhine(hesap vermediğine ve ayrıca denetçi raporu tebellüğ etmediğinize dair) sulh hukuk mahkemesine müracaat ederek, mahkeme kararı ile bu konuda yaptırım uygulatabilirsiniz.
|
zara |
sayın antalya,
hesapların noterden onaylı işletme defteri ile tutulması zorunludur. bu tür uyuşmazlıklarda baş vuracağınız yasal merci, SULH HUKUK MAHKEMESİ olup; savcılık, bu tür uyuşmazlıklara bakmaz. (bu husus, savcının görevine girmediğinden, olası bir dilekçenizi bile red edecektir. )
dairede oturup oturmadığı nazara alınmaksızın, her kat mâliki, genel giderlere katılmakla yükümlüdür. bu nedenle; yöneticiliğin yasal olmadığını iddia ediyorsanız,-zımnen yöneticiliği kabul etmiş durumuna düşmemek için,- konu ile gereğini yapmalısınız. aksi takdirde; yöneticilik yasal olmadığı halde; -yöneticilik kanunen iptâl edilmedikçe- genel giderleri ödemek zorunda kalmanız da mümkündür.
sulh hukuk mahkemesine açacağınız dâvâyı bizzat tâkip edebilieceğiniz gibi; vekil de tâyin edebilirsiniz.
yönetici de aynı şekilde, kendisine yetki verilmese bile, vekil vasıtası ile veya bizzat, yöneticilik görevine binâen (tabi ki işletme defterinde buna dair şerh var ise) doğrudan ilgili kat mâliki aleyhine icrâ ve dâvâ tâkibi yapabilir. ödemeyen daire sahipleri için herhangi bir karar alınmasına gerek yoktur. ortak giderlerinin ödenmemiş olduğu gerekçesi ile; doğrudan icrâya baş vurması mümkündür. isterse icrâ müdürlüğüne müracaat etmeden doğrudan sulh hukuk hakimliğine de müracaatla alacak dâvâsı açması mümkündür. bu dâvâda; noterden onaylı işletme defteri ve diğer belgeler delil niteliğindedir.
|
ANTALYA |
sayın ZARA
işletme projesi tanzim ederek TÜM kat mâliklerine tebliğ etmesi gerekir. tebliğden itibaren 7 günlük süre zarfında herhangi bir itiraz vaki olmadığı takdirde; yönetici, kesinleşmiş bu projeye istinaden, (AVANS niteliğindeki) aidatları tâlep ve tahsil edebilecektir demişiniz dairede oturmayan bir apartman sakinine yönetici yönetici seçildiğini ve aylık şu kadar aidat toplanacak diye apartman sakininin adresini bulup veya telefon ederek bildirmek zorunda değilmi veya adresine noterden tebliğ etmek zorunda değil mi evi boş olan daire sahibi nerden bilecek yıllar geçecek aradan örnek veriyorum mülk sahibi almanyada yaşıyor çıkıp gelecek yönetici diyecek ki 2.000 YTL Aidat borcun var doğru bir şey mi?DAİRE SAHİBİ BU DURUMDA NE YAPABİLİR ?
yapılan tüm genel-giderleri NOTERDEN ONAYLI işletme defterine işlemesi ve sezon sonunda kat mâliklerine hesap vermek zorundadır. genel kurulda denetçi kurulu da seçmeniz gerekir ki; denetçi kurulu da, yöneticiden bağımsız olarak hesapları denetleyip DENETÇİ RAPORU tanzim ederek kat mâliklerine tebliğ etmesi gerekmektedir.Demişiniz;
DENETÇİ BU DURUMDA TEBLİĞİ NOTERDEN Mİ YOKSA ELDEN KAPI KAPI DOLAŞIP KARBONLU KAĞITLA ALDIM ŞEKLİNDE İMZA KARŞILIĞI Mİ YAPACAK ADRESİ BİLİNMEYEN APARTMAN SAKİNİ İÇİN NASIL TEBLİĞ EDECEK
ayrıca; işletme defterinin de sene sonunda hesap kapatılmak sureti ile, en geç 1 ay içinde(ocak ayı sonuna kadar) notere onaylatılması gerekmektedir.Demişiniz.Şimdiye kadar hiç defteri kapatılmamış bir işletme defterinin 5 Yıllık İşletme defteri kapatılabilirmi ?ve İşletme Defterinde sadece Mülkünü kullananlardan alınan aidatlar işlenmiş ödemeyenlerden tahsilat girişi Gelir hanesine yazılmamış bir sorun çıkar mı?
yönetici,sezon sonunda tüm kat mâliklerine (gelir ve giderlere ilişkin)HESAP VERMEK ZORUNDADIR. aksi durumda; yönetim kurulu aleyhine(hesap vermediğine ve ayrıca denetçi raporu tebellüğ etmediğinize dair) sulh hukuk mahkemesine müracaat ederek, mahkeme kararı ile bu konuda yaptırım uygulatabilirsiniz.AYNI DURUM MÜLKÜNÜ KULLANMAYAN NERDEN BİLECEK GELİR GİDER NEKADAR OLDUĞUNU ÖRNEK VERİYORUM MÜLK SAHİBİ BUGÜN EVİNE YERLEŞTİ VE YÖNETİCİ BU KADAR BORCUN VAR DEDİ MÜLK SAHİBİ GETİR KAYITLARINI İNCELEYİM DİYEBİLİR Mİ?
hesapların noterden onaylı işletme defteri ile tutulması zorunludur.TUTULMAZSA BAKKAL DEFTERİ TUTULMUŞSA NE OLACAK BU YÖNETİCİ RESMİ YOLLARLA BU YOLU YAPMAMIŞ BENDEN ŞU KADAR BORCUN VAR DİYE PARA İSTİYOR DEYİP SULH HUKUK MAHKEMESİ’ne başvuracağız savcılık bakmıyor demişiniz.
dairede oturup oturmadığı nazara alınmaksızın, her kat mâliki, genel giderlere katılmakla yükümlüdür. bu nedenle; yöneticiliğin yasal olmadığını iddia ediyorsanız,-zımnen yöneticiliği kabul etmiş durumuna düşmemek için,- konu ile gereğini yapmalısınız. aksi takdirde; yöneticilik yasal olmadığı halde; -yöneticilik kanunen iptâl edilmedikçe- genel giderleri ödemek zorunda kalmanız da mümkündür.RESMİ PROSÜDÜRLERE UYULMAYAN BİR GELİR GİDER DEFTERİNDEKİ NE KADAR DOĞRU OLABİLİRKİ ÖDEMEK ZORUNDA KALAYIM DOĞRU DEĞİL Mİ ?
sulh hukuk mahkemesine açacağınız dâvâyı bizzat tâkip edebilieceğiniz gibi; DEMİŞİNİZ DİREK DAVA MI AÇILIYOR YOKSA ÖNCE YÖNETİCİYE NOTERDEN İHTAR ÇEKİLİP İŞLERİ RESMİ PROSEDÜRLERE UYMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİRMEK VE İSTEMİŞ OLDUĞU MEBLAYI ANCAK OZAMAN ÖDEYEBİLECEĞİMİZİ SÖYLESEK OLUR MU ?
yönetici de aynı şekilde, kendisine yetki verilmese bile, vekil vasıtası ile veya bizzat, yöneticilik görevine binâen (tabi ki işletme defterinde buna dair şerh var ise)NASIL BİR ŞERH İSLETME DEFTERİNE GELİRİNE Mİ GİDERİNE Mİ doğrudan ilgili kat mâliki aleyhine icrâ ve dâvâ tâkibi yapabilir. ödemeyen daire sahipleri için herhangi bir karar alınmasına gerek yoktur. ortak giderlerinin ödenmemiş olduğu gerekçesi ile; doğrudan icrâya baş vurması mümkündür. isterse icrâ müdürlüğüne müracaat etmeden doğrudan sulh hukuk hakimliğine de müracaatla alacak dâvâsı açması mümkündür. bu dâvâda; noterden onaylı işletme defteri ve diğer belgeler delil niteliğindedir.DEFTER BAKKAL DEFTERİ OLURSA NE OLUR ?MAHKEME BU DEFTERİ KABUL EDER Mİ ?
SİZLERİ BİRAZ YORUYORUM KUSURA BAKMAYIN BU ÜLKEDE HAKLARINI ÖĞRENMEK İÇİN ÇALIŞAN İNSANLARA RASTLAMAK ZOR VERDİĞİNİZ CEVABLAR İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM KAT MÜLKİYETİ KANUNU İNTERNETE HANGİ SİTEDE MEVCUT ?DEFTERLERİN İŞLEYİŞİNDEN ÇEKİLECEK İCRA ÖRNEKLERİNE KADAR YADA BÖYLE BİR DETAYLI KİTAP VAR MI NERDE BULABİLİRİM.
|
zara |
sayın antalya,
konu ile ilgili fazla bilginiz yoksa, size, başlangıç olarak önerebileceğim kitaplar; Avukat Ayhan YALÇIN'ın "apartman yöneticisinin el kitabı" (geçit yayınevi) ve Prof.Dr.Müjdat ŞAKAR'ın " kat mülkiyeti kanunu ve devre mülk hakkı" (beta yayınevi). çok daha geniş kapsamlı ve bol içtihat örneklei içeren kitaplar da var ise de, bu kitapların fiyatının en az 70 YTL olduğunu göz önüne aldığımızda; size bir hayli külfetli gelebilecektir. bunun yerine size, internet üzerinden geniş çaplı bir araştırma yapmanızı ve de bu sitenin ve ilgili linklerinden de faydalanmak sureti ile; mâlumat edinmenizi öneririm.
sorularınıza gelince;
anabinada oturmayan her kat mâliki, tebliğe elverişli (türkiye'de bir) adresini, yazılı olarak yöneticiye bildirmek zorundadır. (tebligat kanunu ilgili hükümleri)
kat mâliki bu yükümlülüğü yerine getirmediği takdirde; yönetimle ilgili tüm tebligatlar, kat mâlikinin sahibi olduğu (boş) daireye yapılacaktır. (ki, alınmayan tebligatların muhtara bırakılması söz konusu olabilecektir) bu adres yapılmış olan tebligatlar, doğrudan ilgili kat mâlikine yapılmış sayılacaktır.
yapılan tebliğin noterden olması gerektiğine dair bir kanuni zorunluluk yoktur. genelde; tebliğler, iadeli taahhütlü veya imza karşılığı yapılmaktadır.
devamı var...
|
zara |
işletme defterinin her sene sonunda kapatılıp en geç ocak ayı sonuna kadar noterden onaylatılması gerekmektedir. daha önce, yıllarca -noterden onaylatılmaksızın- işletme defteri kullanılmışsa ve defterin sahifeleri tamamen doldurulmamışsa; aynı işletme defterinin kullanılması mümkündür. ancak bu halde; yöneticinin, göreve başlar başlamaz, ilgili defteri (kullanmadan önce) notere onaylatmalıdır. yönetici, onaylattığı bu defteri sene sonuna kadar kullandıktan sonra yine notere onaylattırarak hesapları kapatması gerekmektedir. bu şeklide usûlüne uygun tutulmuş defterler, yargılama esnasında mahkemece delil olarak kabul edilecektir ve bilirkişi tarafından tetkik edilecektir. kapatılmamış defterlerin, kat mâliki aleyhine mahkemede delil olarak ileri sürülememesi gerekir.
işletme defterinde tüm giderlerin ve gelirlerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. ödenmeyen aidatlar gelir hanesine işlenecekse, aynı zamanda gider hanesinde de (tahsil edilememiş alacaklar) olarak (her iki tarafta)gösterilmesi gerekir. aksi takdirde; bu meblağ yöneticinin cebinden çıkmış olacaktır.
|
zara |
sorununuza çözüm bulabilmek amacı ile, öncelikle size şunu sormak istiyorum: usûlüne uygun genel kurul toplantısı yaparak mı yönetici seçtiniz? KARAR DEFTERİNDE, İLGİLİ ŞAHSIN (OYÇOĞUNLUĞU VEYA OYBİRLİĞİ İLE) YÖNETİCİ SEÇİLDİĞİNE DAİR BİR KARAR MEVCUT MU? yoksa; bu şahıs kendi kendini yönetici mi ilân etti? şayet durum böyleyse; size çok basit bir önerim olacaktır:
(kırtasiyeciden)bir karar defteri alarak, anabinada toplam kat mâliklerinin az üçte biri, yani,16 daireden 6 DAİRE SAHİBİ İLE BİRLİK OLUŞTURUN ve ("yönetici seçimi")toplantı gündemi oluşturarak, kat mâliklerinin tümünü toplantıya çağırın ve anabinanıza YASAL BİR YÖNETİCİ SEÇİN. ilk ve ikinci toplantıda da yönetici seçemediğiniz takdirde; BU KARAR DEFTERİNE(yönetici seçilemediğine dair) ŞERHLERİ düşünüz ve akâbinde, buna istinaden, sulh hukuk mahkemesinden YÖNETİCİ ATANMASINI isteyiniz. bu dâvâyı kat mâliklerinden herhangi biri (hâsımsız olarak) açabilir. karar defterinizdeki şerhler ile, yönetici seçemediğinizi ispatlayacağınızdan; mahkeme size derhal bir yönetici tâyin edecektir.
bundan başka; yönetici icrâ ve dâvâ tâkibine müracaat ettiğinde veya ihtârnâme tebliğ ettiğinde, karar defterinde (yönetici seçildiğine dair) şerhi de göstermek zorundadır. aksi durumda; dâvâ ehliyetinden ve yöneticilik sıfatından söz edilemeyeceğinden, yapılan işlemler de YASAL OLMAYACAKTIR.
(BANKA DAHİ, yönetici sıfat ile apartman adına hesap açmak istenildiğinde, mutlaka karar defterini tetkik etmektedir ve karar defterinde böyle bir şerh yoksa, yönetim kurulu (yönetici) adına hesap açmaktan imtina etmektedir.)
sonuç itibari ile; karar defterinde, öncelikle; ilgili şahsın YÖNETİCİ SEÇİLDİĞİNE DAİR, ŞERH bulunması lâzımdır. yöneticinizi genel kurulda seçmediyseniz, YASAL BİR YÖNETİCİLİK söz konusu değildir.
diğer sorularınızı ayrıca tefferuatlı olarak cevaplayacağım. zira; ilginçtir, kat mülkiyeti kanunu sadece 60 küsür maddeden ibaret bir yasa olmasına karşın, bunlar çok derin ve çetrefilli konular.
örnek vereyim; YARGITAY, ("yönetici olmamasına rağmen, bir kat mâlikinin, anabinanın ortak elektriğini vs. gibi bazı giderlerini (yönetici yokluğunda,apartmanın işleri sürüncemede kalmaması amacıyla) ödemesi halinde, bu giderlerden diğer kat mâliklerinin sorumlu olacağı") yönünde, yerleşmiş bir görüşü vardır.
bu husus, yargıtay tarafından, B.K.'ndaki, "vekâletsiz iş görme" hükümleri kapsamında değerlendirilmektedir.
|
alday |
Konu ile ilgili benzer bir sorum var, 6 ay önce yatırmayı unuttuğum aidatı, bugün aylık % 10 gecikme faizi ile birlikte ödemem istendi. Bu süre zarfında hatırlatılsa idi gecikme faizi çok daha düşük olacaktı ancak bu konuda uyarılmayıp 6.ay sonunda hatırlatıldı.
Bu konuda gecikmeye düştüğüm tarihi mi yoksa tebliğ tarihini mi esas almak gerekir
|
zara |
sayın alday,
durum, söz konusu apartman aidatı miktarının size daha önce tebliğ edilip edilemediğine göre değişecektir.
genel gider miktarı ile ilgili kat mâlikleri kurul kararı veya işletme projesi size daha önce tebliğ edilmemiş ise, esas borçtan sorumlu olacaksınız. buna karşın, gecikme zammı tâlep edilemez. aylık gecikme zammının tâlep edilebilmesi için, söz konusu aidat miktarına ilişkin bir tebligat yapılmış olması gerekir. (kurul kararı,proje, ihtârnâme vb.) kısaca; gecikmelerde, gecikme değil tebliğ tarihi esas alınır.
|
alday |
Sayın Zara,
Herşeyden önce gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim.
Daha önce tarafıma aidat vs.ile ilgili yapılmış yazılı bir tebligat yok. Ancak ödemeyi unuttuğum aidatlardan önceki tarihlerde yatırdığım aynı miktardaki aidatlar var. Aidatı yatırdım ancak, nerdeyse aidat kadarda faiz talep ediliyor
|
zara |
sayın alday,
daha önce aynı miktarda aidat ödemiş olmanız, bu miktarın size tebliğ edildiği anlamına gelmez. örneğin, tarafınızdan şifahi olarak aidat tâlep edilmiş olamsı ve sizin de bunu iyi niyetle (ileride tahakkuk edecek borçlara mahsuben) vermiş de olmanız mümkündür.
bu durum, herhangi bir tebligat yapıldığı anlamına gelmeyeceğinden, gecikme faizi istenemez. dediğiniz gibi, halen çok yüksek (aylık % 10) gecikme zammı uygulanmaktadır.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:45:48 |