 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Dernekler Kanunu m.10 |
Emrah Yavuzcan |
Yardım ve işbirliği
MADDE 10. — Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve meslekî kuruluşlardan maddî yardım alabilir ve adı geçen kurumlara maddî yardımda bulunabilirler. 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, dernekler kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilirler. Bu projelerde kamu kurum ve kuruluşları, proje maliyetlerinin en fazla yüzde ellisi oranında aynî veya nakdî katkı sağlayabilirler.
Anayasa Mahkemesi, derneklerle siyasi partilerin DAYANIŞMASINA izin veren yasa hükmünü DURDURDU!
Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, heyetin, bu sabahki toplantısının ardından yaptığı açıklamada, CHP'nin, açtığı davayı esastan görüşmeye karar verdiklerini, yasanın iptali istenen iki hükmünün de yürürlüğünün durdurulduğunu kaydetti.
Yasanın 10. maddesinin 1. fıkrasında yer alan ''... siyasi partilerden...'' ibaresinin yürürlüğünün durdurulduğunu bildiren Kılıç, düzenlemenin derneklerin siyasi partilerden yardım alabileceğini düzenlediğini ifade etti.
Kılıç, yasanın 13. maddesinin 1. fıkrasında yer alan, ''üye sayısının 100 kişiden çok olması şartıyla...'' ibaresinin de yürürlüğünün durdurulduğunu bildirdi. Bu düzenleme, üye sayısının 100 kişiden çok olması şartıyla, dernek hizmetlerinin gönüllüler veya yönetim kurulu kararıyla göreve başlatılan ücretliler aracılığıyla yürütülmesini öngörüyor.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
alisinkay |
Sayın jawussanş
Öncelikle bilgiyi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Derneklerin siyasi partilerden yardım alabilmesini anayasa mahkemesinin hangi maddeyi gerekçe göstererek durduğunu da yazabilir misiniz
Tahminim Gerekçesi 69. madde olabilir
Madde 69.-(23.7.1995-4121) Siyasi partilerin faaliyetleri, parti içi düzenlemeleri ve çalışmaları demokrasi ilkelerine uygun olur. Bu ilkelerin uygu-lanması kanunla düzenlenir.
Siyasi partiler, ticari faaliyetlere girişemezler.
Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına uygun olması gereklidir. Bu kuralın uygulanması kanunla düzenlenir. Anayasa mahkemesince siyasi parti-lerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunun tespiti, bu hususun denetim yöntemleri ve aykırılık halinde uygulanacak yaptırımlar kanunda gösterilir. Anayasa Mahkemesi, bu denetim görevini yerine getirirken sayıştaydan yardım sağlar. Anayasa Mahkemesinin bu denetim sonunda vereceği kararlar kesindir.
Ancak Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına uygun olması gereklidir.Ancak dernekler Kanunu onuncu madde de bunu doğrular ve Dernekler, tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere, benzer amaçlı derneklerden, siyasi partilerden
Burada benzer amaçlı siyasi partilerden kasıt derneğin amacı ile siyasi partinin amacının benzerliği konusundadır.Aynı amaca yönelik kurulan siyasi parti Anayasanın 69. maddesine göre siyasi partilerin gelir giderleri amaçlarına uygun olmalıdır.Siyasi partiler ticari faaliyet yapamaz.Dernekler de ticari faaliyet yapamaz ticari olmayan bir kurumun yine ticari olmayan başka bir kuruma (aynı amaç doğrultusunda yardımda bulunmasında) bence anayasaya aykırılık yoktur.
Asılan hırsız değil,
yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:45:50 |