Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Dava açmak için nereye başvurmalıyım?
AdilTurk Çocuğumla görüşme ara kararına binaen gittiğim bu hafta sonunda da oğlumu kaçırarak bana göstermediler. Oğlumun ikamet yeri Eskişehir. İcra memurunun tuttuğu tutanak ile mahkemeye başvurmak istiyorum ama; Hafta içi Eskişehirde bulunamamdan dolayı Bulunduğum ilin İcra Ceza Mahkemesine mi, yoksa Eskişehir nöbetçi Cumhuriyet savcılığına mı başvurmam daha iyi olur. Eşimin annesinin verdiği ifadeye göre , eşim oğlumla İcra Müdürlüğüne haber vermeden şehir dışına çıkmaları benim açacağım davada ne gibi etkisi olur.
zara sayın AdilTürk, eğer çocuk teslimine dair icrâ emri (mahkeme ilâmına istinaden) tebliğ edilmiş ise ve bu icrâ emrine rağmen çocuğunuz kaçırıldı ise, icrâ tâkibinin yapıldığı icrâ müdürlüğünün bulunduğu yerdeki, nöbetçi icrâ cezâ hakimliğine (icrâ tetkik merciii'ne) müracaat etmeniz gerekmektedir. çünkü, anladığım kadarı ile elinizde herhangi bir mahkeme ilâmı yok. sizin elinizde sadece, bir dâvâya ait ara kararı bulunduğunu belirtmişsiniz. (dâvânın ne dâvâsı olduğu bildirilmemiş) bulunduğunuz il/ilçedeki nöbetçi icrâ tetkik mercii vasıtası ile eskişehir icrâ tetkik merciine (icrâ cezâ hakimliğine) müracaat etmeyi deneyiniz. (ikâmetgâhın da eskişehir'de olduğu nazara alınarak) savcılığa hangi nedenle müracaat edeceğinizi de belirtmemişsiniz, ancak yine, bulunduğunuz il/ildeki savcılık vasıtası ile eskişehir savcılığına başvurabilirsiniz. açacağınız dâvânın ne tür bir dâvâ olduğu hakkında da iletinizde bilgi bulunmamaktadır.
AdilTurk Başta ilgiizden dolayı Zara teşekkür ederim. Boşanma davası devam ederken (şu anda devam ediyor) eşimin oğlumu bana göstermemesine binaen mahkemeden çocuğumla şahsi münasebet kurulması için görüşme zamanı tespit etmedini istedim. Mahkeme hafta sonu görüşme ara kararı verdi. Bu ara kararın tebliği mahkeme tarafından yapıldı. Benim açmak istediğim mahkeme İcra Ceza ile ilgili.
zara sayın AdilTürk, derdest olan boşanma dâvânızda yargılama esnasında karşı tarafa tebliğ edilen ara kararına muhalefet de, tıpkı, mahkeme ilâmına muhelefet gibi işlem görecektir. çocuk teslimi emrine muhalefetin cezâsı, icrâ ve iflâs kanununda, 1 aydan üç aya kadar hafif hapis cezâsı olarak tespit edilmiştir. bu cezâ, lehine hüküm verilen tarafın, ilgili icrâ tetkik merciine (icrâ cezâ mahkemesine) şikâyeti üzerine, emre muhalefet hakkında verilecektir. sizin, ara kararının tebliğine rağmen, karşı tarafın emre muhalefet ettiği tarihten itibaren en geç ÜÇ AY içinde, eskişehir'deki nöbetçi icrâ cezâ mahkemesine müşteki sıfatı ile dâvâ açmanız gerekmektedir. bu dâvâyı açarken, boşanma dâvânızın ilgili ara kararını ve ayrıca icrâ memurunun tutmuş olduğu tutanağı mesnet göstereceksiniz.
zara - yargıtay karar özeti- "pazar günleri belirli saatlerde küçüğün babasına teslimine ilişkin mahkeme kararına uymayan sanığın yargılanması, tetkik mercii cezâ hakimliğinde yapılır." (yargıtay 7. cezâ dairesi, 24.11.1987 gün, E. 1986/9860, K.1987/14484)
AdilTurk Zara çok teşekkür ederim. Belirttiğiniz gibi icra ceza mahkemesine başvurdum ve gün dava günü verildi.
AdilTurk Yukarıda belirtilen işlemleri yaptıktan sonra oğlumu annesine 2 ay hapis cezası çıktı.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:04:00