ortaklık sözleşmesi |
mskocabay1 |
Saygıdeğer hukukçular. Bir konuda sizin fikrinizi almak istedim. Ben istanbul iktisat fakültesinde öğrenciyim bir yandan da ufak çaplı ticaretle ilgileniyorum. İşim yıkama ile ilgili. Bazı lokanta, cafe ,kuaför gibi alanlara hizmet veriyorum. Onların örtü , perde gibi şeylerini yıkıyoruz. Bir nevi kuru temizleme gibi bir şey. İşimi büyütmek istiyorum fakat öğrenci olmam dolayısıyla yeterli bir sermayem yok. Teslimatları yaptığımızız şöför. Araç kendisine ait. Bana ortaklık teklif ettti. Kendisi sermaye koyacak ben de müşteri potansiyelimi ve iş deneyimi. Ama korkum şu ki. İşi ve müşterileri öğrendikten sonra beni yarı yolda bırakıp kendisi bir yer açar ve benim müşterilerime daha uygun bir fiyat verirse işimi tamamen kaybederim. Böyle birşey 2 yıl önce başıma geldi ve çok zor toporlandım. Bu durumu engellemek için resmi bir anlaşma yapılabilir mi yapılırsa nasıl yapabilirim.
Fikirleriniz için teşekkürler
|
Av.Tayfun Eyilik |
Özel Hukukta sözleşme serbestisi kavramı gereğince her türlü sözleşme yapabilirsiniz ancak burada kimse sizin imzalayacağınız sözleşmeyi hazırlayıp vermez. Bunun için bir avukata gidip ücreti neyse ödeyip istediğiniz hususuları güvenceye alan bir sözleşme hazırlamasını istemelisiniz.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
zara |
sayın mskocabay,
iştigal konunuzun diğer detayları ve yıllık ciro gibi unsurları, tarafımdan bilinememektedir.
ancak; tanzim ettireceğiniz sözleşmeye, ("CEZÂİ MÜEYYİDELER") kısmına; faaliyet konunuzun niteliğine ve yıllık cirosu ile doğru orantılı olarak, cezâi şart olarak belli bir meblağın tazminat olarak tarafınıza ödenmesini güvence altına alınan hükümler ilâve etmenizi tavsiye ederim.
örneğin; (bazı şartların yerine getirilmemesi halinde veya sözleşmenin tek taraflı olarak ihlâl ve fesh edildiği takdirde, iki sene boyunca aynı faaliyet sektöründe yeni bir iş kurulduğu tespit olunduğu takdirde) (meselâ beş bin amerikan doları tazminat ödenmesini öngören) madde eklenmesi söz konusu olabilir.
sözleşmeyi tanzim ettirirken, noterden taahhütnâme ve imza beyânnâmesi de alınması menfaatiniz icâbıdır.
|