zara |
sayın verano,
" toplantının açılabilmesi için gerekli oy sayısı" ile " daire mâlikinin sahip olduğu oy hakkı sayısı" kavramları ve hesapları farklı olup birbirine karıştırılmaması gerekir. kanun metni sizde mevcut olduğundan, ben sadece, verdiğiniz 300 daireli site örneğine uayarlama yaparak izâh etmeye çalışayım:
kanun kısaca, toplantının, -ki birinci toplantıyı kastediyorum, ikinci toplantıda hesap ve durum daha farklı olacaktır- açılabilmesi için oy çoğunluğunu şart kosmaktadır. dolayısıyla, site yönetimi, toplantı açılmadan evvel yoklama yapar ve - dediğiniz gibi- toplam oy sayısı 151'i bulmuşsa toplantıyı açar ve gündeme göre kararlar alır.
yoklama esnasında, 90 daire sahibinin toplam 90 oyu olduğundan, bundan başka 61 oy daha kullanılmış ise, söz konusu toplantı açılabilecektir. öte yandan; bu mâlikin 90 değil de meselâ 110 dairesi olsaydı yine (toplam oyların 3/1 'den fazla oy hakkı olmadığından) durum bu daire sahibi açısından değişmeyeceğinden yine 90 oy kullanabilecekti. görüldüğü gibi; 90 daire sahibi bir mâlikin, gerek toplantı yapılabilmesi ve gerekse alınacak kararlar hususunda , dolayısıyla anagayrimenkûlün yönetiminde oldukça söz sahibi ve etkili olmaktadır, ama hiç bir zaman tek başına çoğunluğu temsil etmeye de yetkili olamayacaktır. yasa koyucu da zaten kanun metninde "3/1 oy hakkından fazla olamayacağı " ibaresini koyarken bu amacı gütmüştür.
|