yeddi eminin sorumluluğu? |
engincnr |
2000 yılında çalıştığım şirket,bir bankadan taşıt kredisi kullanmıştı.kredi kullanılırken bende yeddi emin olarak imza atmıştım.kredi takibe düşünce (ki ben 2002 de işten ayrıldıktan sonra) aracıma söz konusu banka tarafından rehin konulduğunu öğrendim.banka kefil olduğumu iddia ediyor.ve bende tam olarak emin olamadığım için bir işlem yapmadım şimdiye kadar.banada benimle birlikte yeddi emin olarak imza attığını bildiğim arkadaşada herhangi bir tebligat gelmiyor. 2 ay önce dosya yenilenmiş ve şirket sahibi, aynı zamanda kredinin kefili olan şahsa bu durum tebligatla bildirilmiş.bize yine bir bildirim yapılmadı.yeddi emin olan birinin malınada rehin konula bilirmi?bu durumda nasıl davranmalıyım?
|
Av.Tayfun Eyilik |
https://www.hukuki.net/showthread.php?2983
bu topikte konu ayrıntılı biçimde izah edilmiştir. İyice inceleyin hala aklınıza bir şey takılmış ise bakarız.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
engincnr |
ilgi ve cevabımız için teşekkürler IRMAK.malum hukuk dilini anlamak pek kolay olmuyor.şunu belirtmeliyim ki; banka alacağını tahsil etmekte zorlandığı ve kredi verilmesine neden olan 4 adet kamyonun da nerede olduğunu bilemediği için(teminat olarak o araçlar üzerine rehin konmuştu) şimdi o şirkete ait bildiği bütün araçlarına rehin koydurmuş.(o araçlarda yok ortada)bu arada benim şahsi arabamada rehin koydurmuşlar.ben; bunu yapmaya hakları varmı?buna karşı hukuki yolum ne olabiliri öğrenmeye çalışıyorum.ayrıca banka avukatı bu kredinin tahsilinin mümkün görünmediğini de itiraf ediyor.araçlar muhtemelen kanun dışı yollarla(parçalanarak) satılmış olabilir.zira şirket başkalarına devredilmişti.(borçlarıyla beraber).ömrümün geri kalan kısmında bu dertlemi uğraşacam??öğrenmeye çalıştığım bu.yeddi emin asıl borçlu veya kefil gibimi oluyor??
|
Av.Tayfun Eyilik |
doğru anladı isem çalıştığınız şirket taşıt kredisi kullanıyor. Banka araç veya araçlar üzerine rehin tesis ediyor. Yasal olarak rehin aldığı aracı rehin verene veremeyeceğine göre bir yediemine veriyor.
"banka kefil olduğumu iddia ediyor.ve bende tam olarak emin olamadığım için bir işlem yapmadım "
Burada sorulması gereken soru şu siz sadece yedieminmisiniz ayrıca söz konusu krediye kefaletiniz de varmı ? Bu sorunun cevabıda imza attığınız sözleşmelere bakarak anlaşılır.
Eğer kefil oldu iseniz söz konusu borçtan asıl borçlu gibi sorumlu olursunuz. Ve banka asıl borçlu hakkında rehninin paraya çevrilmesi yolu ile takip yapabileceği gibi kefil olan siz hakkında da ilamsız icra takibini ayrıca (tahsilde tekerrür etmemek kaydı ile ) yapabilir ihtiyaten veya takip kesinleşmiş ise kesin olarak mallarınıza bu arada sizin adınıza kayıtlı taşıtada haciz uygulatabilir.
""2000 yılında çalıştığım şirket,bir bankadan taşıt kredisi kullanmıştı.kredi kullanılırken bende yeddi emin olarak imza atmıştım.kredi takibe düşünce (ki ben 2002 de işten ayrıldıktan sonra) aracıma söz konusu banka tarafından rehin konulduğunu öğrendim"
bu arada benim şahsi arabamada rehin koydurmuşlar.ben; bunu yapmaya hakları varmı?buna karşı hukuki yolum ne olabiliri öğrenmeye çalışıyorum.
Öncelikle bir konuyu açıklığa kavuşturmak gerekiyor. Rehin iki taraflı bir sözleşmedir. Başka bir değişle sizin iradeniz olmadan sahip olduğunuz mallar üzerine rehin tesis edilemez. sizin haberiniz olmadan mallarınız üzerinde rehin tesis edilemeyeceğine göre aracınız üzerindeki takyidatın niteliği konusunu net olarak açıklamalısınız.
Benim tahminime göre sizin adınıza kayıtlı araç üzerinde rehin değil haciz vardır. Ve kefil olmuşsanız ve borç ödenmemiş ve hakkınızda bir icra takibi yapılmış ve kesinleşmiş ise sahip olduğunuz taşıtın kaydına haciz uygulanması normaldir.
şimdiye kadar.banada benimle birlikte yeddi emin olarak imza attığını bildiğim arkadaşada herhangi bir tebligat gelmiyor. 2 ay önce dosya yenilenmiş ve şirket sahibi, aynı zamanda kredinin kefili olan şahsa bu durum tebligatla bildirilmiş.bize yine bir bildirim yapılmadı.yeddi emin olan birinin malınada rehin konula bilirmi?bu durumda nasıl davranmalıyım?
ilgi ve cevabımız için teşekkürler IRMAK.malum hukuk dilini anlamak pek kolay olmuyor.şunu belirtmeliyim ki; banka alacağını tahsil etmekte zorlandığı ve kredi verilmesine neden olan 4 adet kamyonun da nerede olduğunu bilemediği için(teminat olarak o araçlar üzerine rehin konmuştu) şimdi o şirkete ait bildiği bütün araçlarına rehin koydurmuş.(o araçlarda yok ortada)ayrıca banka avukatı bu kredinin tahsilinin mümkün görünmediğini de itiraf ediyor.araçlar muhtemelen kanun dışı yollarla(parçalanarak) satılmış olabilir.zira şirket başkalarına devredilmişti.(borçlarıyla beraber).ömrümün geri kalan kısmında bu dertlemi uğraşacam??öğrenmeye çalıştığım bu.yeddi emin asıl borçlu veya kefil gibimi oluyor??
Atıfta bulunduğum topiktede anlatıldığı gibi imza attığınız sözleşmede ne tür yükümlülükler altına girdiğinizi bilmeniz gerekiyor. Muhtemelen aracın teslim edildiği yediemin talep halinde aracı kendisine teslim eden bankaya aracı teslim etmez ise aracın bedelinden veya kalan borçtan sorumlu olacağına dair hükümler vardır.
Bankaya aracı teslim etmediğiniz sürece bu sorumluluktan kurtulmanız zor.
Asıl borçlu olan şirket borcu ödemeye zorlamanız gerek. Araçların ortada olmadığını söylemek biraz zor. İstenirse araçlar bulunur. Ancak banka kolay olan yolu seçiyor gözüküyor.
Size tavsiyem Öncelikle bir avukat tutmanızı, elinizdeki belgeleri ve olayları iyice izah ederek nasıl bir çözüm yolu bulacağınıza ilişkin yardım almanızdır.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |