 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
projeye aykırı |
ronay |
binamın bodrum katını projeye aykırı olarak dükkan ve otopark yapılmış bunların projeye uygun hale getirmek için davayı kime veya kimlere açmalıyım. yönetim kurulumu yöneticimi kat maliklerinemi veya birkişi yönetim kurulu üyesi yeterli olurmu bodrum katımız ortak alandır teşekürlerimi ederim cevap verecek tüm arkadaşlara
ronay |
Emrah Yavuzcan |
Kat malikleri kurulunca verilen karara razı olmıyan veya kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma (Sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri anagayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesine başvurarak, hakimin müdahalesini istiyebilir. Hakim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim planına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir ve bunun, tesbit edeceği kısa bir süre içinde yerine getirilmesi lüzumunu ilgiliye tefhim veya tebliğ eder. Tesbit edilen süre içinde hakimin kararını yerine getirmiyenlerden, aynı mahkemece, 100 liradan 2000 liraya kadar para cezası alınmasına kesin olarak hükmolunur.
Yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur, kaide olarak vekilin haklarına sahiptir. Kat malikleri,kendilerine düşen borçları ve yükümleri yönetici tarafından noterlikçe yaptırılan ihtara rağmen vaktinde ve tamamen yerine getirmezlerse, yönetici, hiçbir tazminat ödemeye mecbur olmaksızın, kendine ait sözleşmeyi feshedip yöneticilikten çekilerek bu yüzden uğradığı zararın tazminini kat maliklerinden istiyebilir.
Davayı ne hakkında açacaksınız?
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
mfe |
Projede yapılan değişikler kat mülkiyeti kurulmadan önce yapılmışsa bu konuda İnşaat projesini incelemek ve veya Belediyesi tarafından onaylanan şekliyle mi incelemek lazım. Fakat Proje değişikliği 634 sayılı kanuna göre kat mülkiyeti kurulduktan sonra yapılmışsa ve kat mülkiyetinde söylediğiniz yerler veyahut kat mülkiyet kurulurken Tapudaki Projeye değişiklik yapılmışsa bu binaya zararının olup olmadığı ve ortak alanlar ise değişiklikler Belediyesinden sorulmazı ve bu belgelere göre hareket etmeniz..
Her şeyin gönlünüze olması dileğiyle...
mfe |
zara |
sayın ronay,
forumda konu ile ilgili (veya benzer konular) ilgili bir kaç bölüm açmışsınız. biri hakkında görüş bildirmiş bulunmaktayım. diğerlerine de ileride yanıt vermeye çalışacağım.
anladığım kadarı ile; bodrum katında (ortak yer niteliğinde olan) alanlara sabit tesis (dükkân ve otopark) yapılmış bulunmaktadır. oybirliği alınmaksızın anataşınmazda sabit tesis yapılamayacağı gibi; kat mülkiyeti yasası'nın 4. maddesine göre ortak yer sayılan yerlerde bu kabil tesisler,- oybirliği dahi olsa- yapılamaz. ortak yerler, her kat mâlikinin arsa payı oranında mâlik olduğu ve fakat herkesin kullanımına açıktır.
ortak yer olan bodrum katına, dükkân ve otopark yapılması, kamu düzeni ile de yakından ilgili olup; her ne suretle olursa olsun- oybirliği dahi olsa, kanunen mümkün değildir. bu konuda (gayrihukuki olarak) verilmiş olan bir kat mâlikleri kurulu kararı dahi mevcut olsa, bunun iptâli için dâvâ açmanızın gerekmediğini, hatta hiçbir hukuki yararının da bulunmadığını düşünmekteyim.
size önerim, projeye aykırı bu tâdilatın kim tarafından yapıldığını tespit etmeniz, konu ile ilgili delillerinizi ve tanıklarınızı toplamanız ve bu değişikliği yapan kişi veya kişiler aleyhine "eski hale getirme dâvâsı açmanızdır. dâvâyı, anagayrimenkûlde (belli bir arsa payına sahip) kat mâliki sıfatı ile ve tâdilatı yapan kişi/kişiler aleyhine açacaksınız.
dâvâ açmadan önce delil tespiti tâlebinde bulunduktan sonra , buna istinaden dâvâ açmanız mümkündür. doğrudan dâvâ açmanız halinde ise, yargılama esnasında keşif ile, projeye aykırı durum tespit edileceğinden; mahkeme alacağınız ilâmı icrâya koyacaksınız.
bu kabil dâvâlar herhangi bir zamanaşımına da tabi değildir.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 22:55:17 |