ender_av |
Merhaba Fatma Hanım...
Öncelikle boşanma gibi bir durumla karşı karşıya kaldığınızdan dolayı size üzüntülerimi belirtmeliyim. Hemen konuya girmek istiyorum. Anladığım kadarıyla, şu anda iki ana soru var yazdıklarınızda...
1- Boşanma davasını açan tarafın siz olmanız durumunda, sizin aleyhinize bir husus olup olmayacağı
2- Kızınızın velayetinizin sizde kalması talebiniz. Buna gerekçe olarak, eşinizin psikolojik sorunlar yaşadığını gösteriyorsunuz.
Tabi bu kadar bilgiyle verebileceğim yanıt kısıtlı olacaktır. Ancak elimden geldiğince yardımcı olmak isterim.
Birinci sorunuzda davayı açan taraf olmanın getiri ve götürüleri var. Yeni değişikliklerde yani Medeni Kanunda bu konuyla ilgili değişiklik yapıldı. Şöyle ki; 172. maddeye göre, ayrılık süresinin sonunda eşlerden birinin istemi ile hakim boşanmaya karar verebilecek. Davayı sizin açmanızdan kaynaklanacak bir zarar görmezsiniz.
Sizin müracaatınız ile ilgili dava dilekçenizde yalnızca şiddetli geçimsizlik yerine süregelmiş tüm nedenleri maddeler halinde eklemenizi tavsiye ederim. Ayrıca duruşmaya dinlenilmesi için tanık talebiniz de varsa bunu mutlaka beyan edin. Duruşma tarihinden önce yapmalısınız ki, mahkemeye celpleri sağlansın. Çünkü kızınızın velayeti için eşinizin psikolojisini veya kişisel yapısını yargıç huzurunda ortaya koymuş olursunuz. Bu durum hakimin kanaatini sizin lehinize etkiler.
162. maddede, “hayata kast ve kötü veya onur kırıcı davranış” başlığı altında düzenlendi. Eskiden iki boşanma nedeni vardı: cana kast ve pek kötü muamele. Bir de onur kırıca muamele eklendi. Eskiden onur kırıcı muameleler genel boşanma nedeni içinde yer alıyordu. Geçimsizliğe neden olan onur kırıcı davranış olarak nisbi boşanma sebebi olarak düşünülüyordu.***Şimdi mutlak boşanma nedeni haline geldi. Onur kırıcı bir davranış olduysa, evlilik birliğinin sarsılması ve diğer eş için çekilmez hale gelmesi şartları aranmayacak. O davranış kanıtlanmışsa boşanmaya hükmedilecek.
Ayrıca diğer konularda bir meslektaşıma müracaat ederseniz eminim konunun tamamını dinleyerek size daha iyi yardımcı olacaktır. Ancak cüzi kısmını bildiğimden dolayı size daha fazla bilgi veremiyorum bağışlayın. Ama son olarak, aile mahkemesine başvurunuzu ayrıntılı bir dilekçe ile yapınız. Taleplerinizi muhakkak bildiriniz. Yani çocugun velayetini istediğinizi, tanık dinlenmesini istediğiniz (tanıkların isim-adresleri yazılmış olacak) vs.
Umarım herşey dilediğiniz gibi olur.
|