Savcıların kürsüdeki yeri ve Nuri OK |
Benna |
08.11.2004 tarihli Hürriyet gazetesinin 24. sayfasındaki haberin başlığı ''Savcı ile Hakim Aynı Kürsüde Durur'' şeklinde idi.
Haberin devamı ise ' Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, savcı ile hakimin aynı kürsüde yer almasının adli gelenekten ileri geldiğini belirterek,
bu durumun cumhuriyet savcılarına bir avantaj sağlamadığını savundu. Ok, " Silahların eşitliği ilkesi geniş yorumlanırsa, bırakalım aynı kürsüde oturmayı, aynı kapıdan girmeyi, aynı binada çalışmayı aynı yerde yemek yemeyi, medeni ilişkiler kurup sürdürmeyi de yasaklamak gerekecektir.'' dedi'
Bir düsünürün söylediği gibi sistemin en muhafazakar ayağını yargı oluşturuyor. hani bu kürsüdeki durum için "tornacıların hatası" derler ya. aslında bu bir hegomanyanın ürünüdür. savcı bey diyorki biz mevzimizi kaybetmek niyetinde değiliz. haberin devamında avantaj sağlamadığını ileri savcıya o zaman bu kadar önemsiz bişeye sesini çıkarma demek geliyor içimden. Savcıların konumu ciddi sorun teşkil ettiği kanaatindeyim. en başta psikolojik olarak. ardından bu durum yargılama sırasında kendisini gösteriyor ne oluyor mesele esas karar da bile savcı ayağa kalkmıyor. neden hakim oturuyor çünkü aşağıda olsa mecburen kendisi de ayağa kalkacak.
Nitekim hiç bir kurum adam gibi iş görmüyor ülkemizde. |
Av.Ragıp Atay |
sayın benna, bu soruyu turkhukuksitesi.net de tartışmıştık. Epey ilginç görüşler ortaya çıktı. Siteyi ziyaret edrseniz okursunuz.
savcı, yargılamanın bir unsurudur. Bu nedenle, karar merciinin yani hakimin yanında durması, hukuk sistemi açısından sakıncalıdır.
meşru olan(yasal demiyorum) savcının da savunma makamı ile birlikte olmasıdır. Ne yukarda ne de aşağıda
|
Benna |
Tesekkurler Sayın ragipatay
ben o siteyi kullanmadığım için bilmiyorum bu tartısmaların orada olduğunu.
savcının yeri savunmanın karşı tarafı olmalıdır. |