 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Soyadı Değişikliği ??? |
ctc |
Merhaba,
Ben 1978 doğumluyum.Annem ve Babam ben 4 yaşında ayrıldıklarından dolayı şu anda annemle yaşıyorum.Annem hiç evlenmemiş.Soyadı değişikliği yaparak annemin yada başka bir soyadı almak istiyorum.Bu durumda yapılması gereken işlemler nelerdir ? Şu anki soyadım biraz dalga geçilecek şekilde bunu mahkemeye şahitler ile sunarak soyadı değişikliği için mahkemeye başvurabilirmiyim.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
tşk.
|
taus715 |
soyadınızı aslıye hukuk mahkemesine başvurarak degiştirebilirsiniz.mk 27 maddesince ad değiştirilmesini haklı bir sebebe dayanarak hakimden istiyeceğiniz öngörülmüş,l587 sayılı nüfus kanununun 46 maddesinde de davaya kimlerin taraf olacağı belirtilmiştir,
|
Emrah Yavuzcan |
Nüfus Kanunu
Madde 46 - Yaş, ad, soyadı ve diğer kayıt düzeltme davaları ilgilinin otur-
duğu yer asliye hukuk mahkemesinde Cumhuriyet savcısı ve nüfus başmemuru veya nüfus memuru huzuriyle görülür ve karara bağlanır.
Bu davalar düzeltmeyi istiyenlerle, ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum
üzerine Cumhuriyet Savcıları tarafından açılabilir ve dinlenecek tanıklar,resmi kayıt örnekleri ve belgelerle ispat olunur. Şu kadar ki; ilgilinin görünüşü davayı yalanlayıcı olmaması şarttır.Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu hükümlerine göre ceza mahkemelerinde yapılacak yaş düzeltmesi işlerinde de nüfus başmemuru veya nüfus memuru taraf olarak bulunurlar.
Mahkeme kararına karşı taraflar Yargıtay`a basvurabilirler yaş, ad, soyadı ve kayıt düzeltmesi hakkındaki mahkemeden verilen kararlar kesinleştikten sonra ilgilinin aile kütüğüne geçirilir. Ad ve soyadının değiştirilmesi, din değiştirme suretiyle de olsa mahkeme karariyle yapılır. Adlarını değiştirenlerin aile kütüğünde yazılı çocuklarının baba veya ana adları,soyadlarını değiştirenlerin yalnız eşiyle reşid olmayan çocuklarının soyadları birlikte değiştirilir. Yaş düzeltme davası ancak bir defa açılabilir.
Yaş,ad, soyadı değistirenler askerlik ödevliliği içinde iseler yapılan
düzeltmeler nüfus idarelerince onbeş gün içinde askerlik şubelerine de bildirilir.
Madde 47 - Meslek, sanat, din ve her hangi bir arıza sebebiyle vücuttaki
şekil değişiklikleri ve bu Kanunun 43`üncü maddesi gereğince nüfus kütüklerine yazılması gerektiği halde her nasılsa, yazılmamış ve dayanağı belgede kalmış olan ana baba adı, doğum yeri, cinsiyet ve soyadı gibi haller ilgililerin bağlı bulunduğu daire, kurum veya işyerinden köy veya mahalle ihtiyar kurulundan alacakları belge ve ilmühaber üzerine en büyük idare amirinin emri ile nüfus
memurları tarafından aile kütüklerine işlenir.
Madde 48 - 47 nci madde gereğince yapılan tamamlamalarla şahsi hallerde vukua gelen değişmeler, özellikle evlenme dışında doğan bir çocuğun tanınması, hakimin babalığa hükmetmesi,nesebin düzeltilmesi, evlat edinme, evlatlık bağının kaldırılması veya bulunmuş bir çocuğun nesebinin belirmesinden ileri gelen değişikliklerle aile kütüklerine işlenen bir kaydın doğru olmadığının karar altına alınması veya kimliği belirsiz diye işaret edilen bir kimsenin kimliğinin tayin olunması gibi zaruri olan aile kütüğü düzeltmeleri ilgilinin künyesi hizasındaki düşünceler sütununa yazılır.
Ve kütüğünün özel sütunlarına şahsi hal belgeleri veya dosyaları sıra numaraları konur. Aile kütüklerine şahsi hal değişikliklerinden başka bir husus kaydedilemez.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
Benna |
KARTAL NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
HAKİMLİĞİ’ NE
DAVACI : .....
........KARTAL / İSTANBUL
DAVALI : Nüfus Müdürlüğü KARTAL / İSTANBUL
KONU : İsim Tashihi
AÇIKLAMALAR :
1) Çevremde tüm yaşamım boyunca ...........olarak tanındım.
2) Ayrıca Genco ismi kimse tarafından bilinmemekte ve karışıklığa yol açmaktadır. Bu nedenle ön adım olan ‘GENCO’ nun herkesçe bilinmekte olan ‘ABDULLAH’ olarak değiştirilmesini istemek zorunluluğu hasıl olmuştur.
Haklı sebebin kanıtlanması halinde ismin değiştirilmesi mümkün olup, davacının belirttiği isimle çağrılmış olması ve etrafınca bilinmesi bu haklı sebebin varlığının kanıtıdır. Ancak, bu suretle değiştirilecek ismin Nüfus Kanununun 16. maddesinin 4. fıkrasındaki yasaklama kapsamında bulunmaması, milli kültürümüze, ahlak kurallarına, örf ve adetlerimize aykırı olmaması veya kamu oyunu incitmemesi gerekir. (HD 18, E: 1994/007386, K: 1994/008560, Tarih: 21.06.1994)
Kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı ismi ile anılmayı istemesi ismin düzeltilmesi için haklı neden teşkil eder. (HD 18, E: 1995/005488, K: 1995/006228, Tarih: 23.05.1995)
Kişinin toplum içerisinde bilinip tanındığı ismi ile anılmayı istemesi ismin düzeltilmesi için haklı neden teşkil eder. (HD 18, E: 1997/003451, K: 1997/004459, Tarih: 06.05.1997)
Haklı nedenin varlığı halinde ismin ve soyadın değiştirilmesi mümkündür. (HD 18, E: 1997/008141, K: 1997/008859, Tarih: 07.10.1997)
HUKUKİ SEBEPLER : Nüfus Kanunu, TMK, HUMK ve sair mevzuat
DELİLLER : Nüfus kaydı, Tanık ve sair deliller
NETİCE–İ TALEP :
Yukarıda izah edildiği üzere ‘GENCO’ olan önadımın ‘ABDULLAH’ olarak değiştirilmesine karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
DAVACI
................
Kimseye Hakettiğinden Ne bir Fazla Ne bir Eksik Değer Vermeli |
adaletinsesi |
bende arkadaşların fikirlerine katılıyorum. bu şekilde hukukçular olarak vatandaşa yardımcı olmamız gerektiğini kendimde bir borç adlediyorum.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:58:43 |