Benna |
Sayın s.sevindik bu çok tartışılan bir durumdur buna en can alıcı olarak elmas imalathanesinde çalışan işçilerin durumu gösterilebilir. çünkü çıkıştı arama yapılmadığı takdirde elmasların dışarıya kolayca çıkarılması sözkonusu ama ince de bir ayrım var. normal şartlarda herkese açık alanlara giriş ile ilgili "Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun Kanun No : 5188 Kabul Tarihi : 10/06/2004 Resmi Gazete Tarihi: 26/06/2004 Resmi Gazete Sayısı: 25504" yürülüğe girmiştir. yeni bir kanundur. birde yönetmeliği vardır. örneğin yetkileri düzenleyen;
Madde 7 - Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:
a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
c) 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 127 nci maddesine göre yakalama ve yakalama nedeniyle orantılı arama.
d) Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkumiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.
e) Yangın, deprem gibi tabii afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.
f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.
g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.
h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.
ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.
j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 157 nci maddesine göre yakalama.
k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerine göre zor kullanma.
şeklinde belirlenmiştir. sizin çalıştığınız otelden çıkışta aranmanızı gerektirecek hukuki bir durum yoktur giriş düzenlenmiştir ama çıkış düzenlenmemiştir. bu durum insan onurunu kıran bir davranıştır hırsızlığa engel olmak isteyen işletme başka yol bulmak zorundadır. bu nedenle sizin sözleşmeyi haklı nedenle feshinize sebep olabileceği gibi tazminat istemenize de sebep olabilir. otel bu şekilde güvenlik önlemi alamaz buna hakkı yoktur.
size yasal haklarınızı aramanızı öneririm. |