Marka Benzerliği Mahkemesi |
bahattin solen |
sayın arkadaşlar
benim bir firmam var..ekip müzik isminde ,,bizim logomuzun ,kendi firmalarının logosuna benzediğini ve bizimde onların ortak firmaları gbi göründüğünü belirtip firmamıza marka davası açtılar..bizim ve diğer firmanın logosu aşağıdaki linktedir..
lütfen bir bakıp görüşlerinizi yazabilirmisiniz..biz bu davayı kaybedebilirmiyiz..
bizim logomuz:[img]https://www.dugunum.com/images/Untitled-2.gif[/img] dava açan firmanın logosu[img]https://www.dugunum.com/images/stars.jpg[/img]
ekip |
hukukçu adayı |
marka sahibinin izni olmaksızın markayı kullanmak veya ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmak suretiyle taklit etmek gerekir.
her iki firmanında logolarında kullandıkları ayırt edici özellikler farklı.dolayısı ile dava sizin lehinize karara bağlanabilir.çünkü logolar bir birinden farklı.
Bir ülkede, kısa boylu insanlar uzun gölgeler veriyorlarsa, orada güneş batıyor demektir... |
Bagaytuğ |
Bir kere fontlar farklı, birinde italik de kullanılmış, diğeri tamamen düz, kelime ise tamamen farklı ,benzerlik olmadığını söylemek için hukukçu olmaya gerek yok sanırım...
Acaba bahattin bey de, haksız bir suçlamaya mağruz kaldığı için karşı dava açabilir mi?
|
Emrah Yavuzcan |
3 Kasım 1995 günlü ve 4128 sayılı Kanunun 5' inci maddesi ile değiştirilmiş KHK' nın 7/1 maddesinin (b) bendi, " Aynı veya aynı türdeki mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş veya tescili için daha önce tescil başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar aynı markaların" tescil edilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. Bu maddenin ruhunda, yine ayırt edicilik bulunmaktadır. Çünkü, aynı tür mal veya hizmetler için daha önce tescil edilmiş veya tescili için başvurusu yapılmış bir markanın aynı veya ayırt edilemeyecek kadar benzerinin tescil edilmesi durumunda, bu iki marka alıcılar (tüketiciler) tarafından ayırt edilemeyeceğinden, hem " alıcıların" yanılması hem de " daha önce tescilli marka sahibi" nin haklarına zarar gelmesi söz konusu olacaktır.
Ancak KHK' da belirtilen "ayırt edilemeyecek kadar aynı" ifadesi, terminoloji (terimleme) açısından yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır. Bir marka ya aynıdır, ya benzerdir ya da farklıdır. "Ayırt edilemeyecek kadar aynı" ifadesi, "ayırt edilemeyecek kadar benzer" veya "iltibas (andırışma, karıştırılma) yaratabilecek kadar benzer" biçiminde yorumlanmalıdır.
Daha fazla bilgi için bk. https://www.basarm.com.tr/yayin/idarihukuk/markatescil/03.htm
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |