Yeni türk lirası YTL. - TL. |
meas |
Yaptığım araştırmalar neticesinde YTL 2005 de yürürlüğe giriyor.2005 de hem TL hem de YTL yürürlükte olacak ancak 2006 dan itibaren tek başına YTL yürürlükte olacak.Ödeme tarihi 2006 olan bir seneti düzenleme miktarı TL cinsinden olduğu için ödemeyecek.Şu an elimde daha 2004 t.de düzenlenmiş 2006 t.de ödenecek bir senet var.Yürürlükte TL olduğu için TL cinsinden düzenlendi.Bu durumda ne yapabilirim?Borçlu tekrar o senedi düzenlemek istemeyebilir ki büyük bir ihtimalle istemeyecek.Bu durumda ne olacak?Bilgisi olan varsa yardımlarını bekliyorum...
|
Av.Feyz Pazarbaşı |
Senedinizi vadesi geldiğinde YTL. ya çevirerek tahsil edeceksiniz. Zira tanzim tarihi 2004 ve ödeme günündeki TL. karşılığı YTL hesaplanarak ödenecektir.
Tabi bu husuta özellikle bankalara da büyük iş düşmekte. Özellikle vadeli ÇEKLERDE sorun yaşanabilir...
https://www.hukuki.net |
Av.Tayfun Eyilik |
Alıntı: Alıntı yapılan üye ; Av.Feyz Pazarbaşı:
Senedinizi vadesi geldiğinde YTL. ya çevirerek tahsil edeceksiniz. Zira tanzim tarihi 2004 ve ödeme günündeki TL. karşılığı YTL hesaplanarak ödenecektir.
Tabi bu husuta özellikle bankalara da büyük iş düşmekte. Özellikle vadeli ÇEKLERDE sorun yaşanabilir...
https://www.hukuki.net
başka bir değişle çekler ödeme aracı olduklarında yasa gereği vade olmaz. Bizler doktrinde buna ileri keşide tarihli çek diyoruz. Her ne kadar vadeli çek olmasa da ileri keşide tarihli bir çek görüldüğünde ödenir demek sureti ile kısmen kabul görmüştür. Ancak ticari hayatta çok sıklıkla kullanıldığından Av. feyz beyin dediği gibi bankaların önüne keşide edildiği tarihte gerçekte var olmayan bir para cinsinden keşide edilmiş bir çekle karşı karşıya kalacaklar. Çekin unsurlarının eksik olduğu bile ileri sürülebilir. Doğrusu bende merak ediyorum.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
meas |
Senedin vadesi geldiğinde YTL ye çevirerek tahsil edeceksiniz demişsiniz yalnız ben bu konuda biraz araştırma yaptım.Çevirme sadece 2005 yılında olacak.2006 yılında yürürlükte sadece YTL olacağı için çevirme olmayacak.Bu durum biraz muallakta.Artık zamanı gelince göreceğiz! |
Av.Feyz Pazarbaşı |
Bankaların eski çek karnelerini toplayıp, üzerlerinde TL yerine YTL geçen çekleri mudilerine vermesi ve bunun bir zorunluluk olması bence iyi bir çözüm. Mesela 2006 yılında ibraz edilen çekte sadece TL. ibaresi var ise bunun YTL.'ya çevirileceği açıkça anlaşılır. YTL. var ise sorun yok demektir. Tabi bu husus özetle; 1- Bankalara külfet ve sorumluluk yükler 2- Dolandırıcılık suçuna neden olabilir.
Vadeli çek alanlara da basit bir öneri; Sayın Irmak'ın bahsettiği gibi çekte tarih olmaz. Yani çek günlük kesilir. Ama ileri tarihli çeklerde Çekin alındığına dair bir belge alınırsa (2004 tarihli), ileride doğması muhtemel sorunlara neden olunmaz.
Tabi senetlerde bu tip uygulamalar olmayacağından, uygulamada çok fazla soruna neden olabilir. Yine en akıllıcası bu tip senetleri alırken protokol yapmaktır. Kambiyo senetlerinin sebepten mücerret olduğu ve ciro edilen 3.şahsın iyiniyetli olduğu durumlarda açıkçası çok büyük sorunlar çıkabilir.
Bu durumda en akıllıcası senetlerde TANZİM tarihine dikkat etmek ve mümkünse protokol yapmaktır.
Konu daha da derinleştirilebilir. Öneri ve fikirleriniz bekleriz.
https://www.hukuki.net |
Av.Ragıp Atay |
sayın meas
daha önce yazmıştım ancak sitede problem olduğu için yanıt iletilemedi.
Esas olan tanzim tarihidir. Tanzim tarindeki geçerli para birimi neyse o pra üzerinden vade tarihinde ödeme yapılması gerekir. Ancak ödeme tarihinde, kur değişmişse, o tarihteki kura göre ödeme yapılması gerekmektedir. Şimdiye kadar bu durum, yalnızca döviz cinsinden senetlere uygulanıyordu. Ancak şimdi, para birimi değişti. vade tarihinde, YTL geçerli olacağı için ödeme miktarının, vade tarihindeki YTL ye çevrilmesi gerekecektir.
Aksi düşünülemez. Düşünülecek olursa, uzun vadeli tüketici ve konut kredilerinin akıbeti ne olacaktır.
Tedavüldeki DM senetlerini örnek alabilirsiniz. DM tedavülden kalkarak euro geldi. Ancak, eleimdeki DM senetlerini halen icraya koyup euroya çevirebiliyoruz
|
Av.Feyz Pazarbaşı |
Konu ile ilgili [url="https://www.hukuki.net/portal_redirect.php?LINKID=655&linkname=Yeni+T%FCrk+Liras%FDna+Ge%E7i%FE+ile+Birlikte+%C7ek+Ve+Senet+Uygulamalar%FD&catid=41&cattitle=Muhtelif&area=&refID="]Yeni Türk Lirasına Geçiş ile Birlikte Çek Ve Senet Uygulamalarında Doğabilecek Hukuki Tereddütlere ilişkin Tespit Ve Değerlendirmeler[/url] hakkındaki belgeyi muhakkak okumanızı öneririm.
Yazıda YTL.'na geçiş ile birlikte 2005 yılında TL. üzerinden çek ve senet düzenlenip düzenlenemeyeceği ve özellikle ileri tarihli çeklerde ve kısmen senet uygulamalarında görülebilecek tereddütler araştırılmıştır.
Adalet Bakanlığı'nın görüşü de eklidir...
https://www.hukuki.net |