en fazla ne kadar süre ücretsiz izin alınabilir? |
emekçi |
yaklaşık 10 aydır çalıştığım yerden özel sebepler nedeniyle ücretsiz izin almak istiyorum, en fazla ne kadar süre alınabilir?
|
alisinkay |
işverenler, yıllık izne gidenlere 7 güne kadar ücretsiz izin vermek zorundalar. Aynı yasanın doğum yapan kadın işçilerle ilgili 70. maddesine göre de, istemesi halinde doğumdan 6 hafta sonra, kadın işçiye 6 aya kadar ücretsiz izin verilebiliyor. Bunu işverenin iş şartlarına bakıp uygun bulması lazım.
Kuluna yardım eden dinini üstün tutan Allah'a Hamdolsun.Hamdolsun Alemlerin Rabbine,Hamdolsun Alemlerin Rabbine |
Av.Fırat Bayındır |
İş Kanununda sizin anlattığınız duruma uyacak bir ücretsiz izin hakkı bulunmamaktadır. Ücretsiz izin tamamen işveren ile işçinin karşılıklı olarak (tercihan yazılı biçimde) anlaşacakları bir süre için söz konusu olabilir. İşverenin ücretsiz izin verme zorunluluğu yoktur. İşverenin yazılı oluru ile kararlaştırılan bu sürede ücretsiz izin alabilirsiniz. Ancak süre bitiminde işe dönmez iseniz devamsızlık veya istifa nedenleriyle işinizi kaybedebilirsiniz. İşveren ücretsiz izin vermeyi kabul etmezse yapacağınız bir şey kalmaz. Ya istifa edersiniz ya da işe devam edersiniz.
ceteris paribus |
Emrah Yavuzcan |
Size ücretsiz izin verdim diyerek, işe gelmediğiniz 3. günde tutanakla tespit ettirirse işvereniniz, sizi tazminatsız olarak işten de çıkartabilir, dikkatli olun.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
dmt |
merhaba,
ben 13 yılımı çalışıyorum,
ücretsiz izin alma hakkım bir yıl mıdır?
bunun için geçerli bir mazeretim olmalı mı?
ayrıca,
10 yılını dolduran memurlar maaş almayarak nasıl emekliye ayrılıyorlar?
aydınlatabilir seniz çok memnun olurum
|
alisinkay |
Aylıksız izin:
Madde 108 - (Değişik: 6/7/1995 - KHK - 562/3 md.)
Devlet memurunun bakmaya mecbur olduğu veya memur refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya önemli bir hastalığa tutulmuş olması hallerinde, bu hallerin raporla belgelendirilmesi şartıyla Devlet memurlarına, istekleri üzerine en çok altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Aynı şartlarla bu süre bir katına kadar uzatılabilir.
Devlet memurlarına 10 hizmet yılını tamamlamış olmaları ve istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere altı aya kadar aylıksız izin verilebilir. Ancak, Sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan edilen bölgelere veya kalkınmada öncelikli yörelere 72 nci madde gereğince belli bir süre görev yapmak üzere mecburi olarak sürekli görevle atananlar hakkında bu bölgelerdeki görev
süreleri içinde bu fıkra hükmü uygulanmaz.
(Değişik üçüncü fıkra: 14/7/2004 - 5223/2 md.) Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.
Yetiştirilmek üzere (bursla gidenler dahil) yurt dışına Devlet tarafından gönderilen öğrenci ve memurlarla, yurt içine ve yurt dışına sürekli görevle atanan memurların eşlerine memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok dört yıla kadar aylıksız izin verilebilir. Bunların dönüşlerinde, bu Kanunun 72 nci maddesi çerçevesinde, görev yerlerine bağlı olmaksızın atamaları yapılır.
Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde, memur derhal görevine dönmek zorundadır. Mazeret sebebinin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyenler, memuriyetten çekilmiş sayılırlar.
Muvazzaf askerliğe ayrılan memurlar askerlik süresince görev yeri saklı kalarak aylıksız izinli sayılırlar. Bunlar hakkında 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümleri ile bu Kanunun 83 üncü maddesi hükümleri saklıdır
1 yıl izin hakkınız yetiştirilmek için eşinizin yurtdışına çıkışı halinde olabilir veya kadın memursanız doğumdan sonra isteğiniz halinde bakmaya yükümlü olduğun biri bir kaza geçirmiş ve şartlar oluşmuşsa en fazla o şekilde de 1 yıl aylıksız izin alabilirsiniz.
10 yılı doldurduğunuz için istemeniz halinde 6 ay aylıksız izin kullanabilirsiniz
Asılan hırsız değil,
yakalanandır. Yasalar bal arisini mahkum eder, esek arisini beraat ettirir.
|