 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Symantec: Üç e-posta’nın ikisi ‘çöp’ |
Emrah Yavuzcan |
Spam postalar 2003 yılı Nisan ayında toplam e-posta trafiğinin yüzde 46’sını oluşturuyordu. Norton üreticisi Symantec raporu, sürekli artış halindeki spam postaların önlenememesi durumunda orta vadede e-posta kavramının pratik olarak “kullanılmaz hale” geleceği savunuyor.
Symantec araştırmasına göre, spam postaların sadece yüzde 5’i dolandırıcılardan geliyor. Symantec uzmanları, spam postanın nicel büyüklüğü gözönüne alındığında bu oranın aslında oldukça yüksek bir rakam olduğunu belirtiyorlar. Eylül 2004’te spam postaların yüzde 23’ü ürün duyurusu, yüzde 17’si finans, yüzde 16’sı ise seks içerikli duyurular olarak gerçekleşti. Symantec araştırmasının bir diğer önemli sonucu ise spam postaların yüzde 85’inin İngilizce yazılıyor olması. Buna paralel olarak ABD ve Kanada’nın bulunduğu Kuzey Amerika tüm spam postaların yüzde 63.2’sini gönderiyor. Asya ülkelerinden yollanan spam posta oranı yüzde 22.8, bu rakam üçüncü sınadaki Avrupa için ise yüzde 10.3.
Konuyla ilgili makale:
[url="https://www.turkhukukenstitusu.org/yazdiklariniz4.htm"]https://www.turkhukukenstitusu.org/yazdiklariniz4.htm[/url]
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
Bagaytuğ |
e-posta kutunuza, tanımadığınız kişilerden gelen, genelde, "You win great Lotto" , "Free Adult Videos", "Re:hi george :)" benzeri ingilizce başlıklar taşıyan, açtığınızda reklamla karşılaştığınız, istenmeyen postalara spam denir.
Yalnız, bu postalara bir kez bulaştığınızda artık kurtulması imkansızdır, posta adresiniz bir spam gönderici firmanın eline geçtiğinde, spam mail filtresi kullanmadan yakanızı kurtaramazsınız.
Bu filtreyi Yahoo, hotmail benzeri web tabanlı e-posta firmaları zaten bizim için kullanıyor.
Bir de spam e-postaların altında yer alan "unsubscribe" komutuna sakın kanmayın, "reklam gönderimini durdur" manasındaki bu linke tıklarsanız, mail adresinizin aktif olarak kullanıldığı spam göndericisi tarafından anlaşılır ve daha yoğun bir spam posta bombardımanına yakalanırsınız, yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın ve mümkün olduğunca e-posta adresinizi, güvenmediğiniz web sitelerine kaydettirmeyin.
|
Saltuk |
Sevgili Baqaytuğ,
Bilgilendirmenizden dolayı teşekkürler.
Saltuk |
Emrah Yavuzcan |
ayrıca sayın bagaytuğ'a ilave olarak,
SPAM'E SPAMLE KARŞILIK VERMEYİN. Yine sizin postanız tespit edilir ve daha yoğun spam'e maruz kalırsınız. Spam hem ülke ekonomisine, hem de zamanınıza ve paranıza zarar verir.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
Emrah Yavuzcan |
Symantec: Spam 2005’te artacak
2004 yılında e-posta kutularına düşen spam’lerin toplam gönderiler içindeki oranı yüzde 67’ye ulaştı.
13 Ocak 2005 — Symantec’in yaptığı araştırmaya göre, Ocak 2004’te yüzde 60 olan spam postaların tüm e-postalara oranı, yılın son ayında yüzde 67’ye ulaştı. Norton’un üreticisi Symantec raporuna göre, 2004’te gönderilen spam postaların yaklaşık yüzde 23’ünü ürün tanıtımları, yüzde 8’ini ise dolandırıcılardan gelen spam’ler oluşturdu. Spam postaların yüzde 85’i İngilizce yazılıyor.
TREND 2005’TE ARTACAK
Güvenlik şirketi Symantec tarafından yayınlanan Spam Raporu 2004, geçen yıl spam postalar tüm internet gönderileri içinde artışını sürdürdü. Temmuz 2003’te yüzde 50 olan spam posta oranının, 18 ay sonra yüzde 67’ye çıkması, spam gönderilen 2005’te de artacağı şeklinde yorumlanıyor.
‘PHİSHİNG’ ARTIŞTA
Raporun bir diğer dikkat çektiği nokta da ‘phishing’ (dolandırıcılık) amaçlı gelen spam’lerin son aylarda kaydettiği artış. Geçen Eylül ayında dolandırıcılardan gönderilen spam’lerin oranı yüzde 5’ten, Aralık 2004’te yüzde 8’e yükseldi. E-posta kutularını dolduran spam’ler arasında yüzde 23 ile ürün tanıtımları ilk sırayı alırken, bunu yüzde 16 ile finans ve yüzde 14 ile cinsel içerikli spam’ler izledi.
Symantec’in dünya genelinde izleme merkezlerinden aldığı verilere dayanılarak hazırlanan rapor, Kuzey Amerika kıtasının en çok spam gönderen bölge olduğunu gösterdi. Spam’lerin yüzde 62.3’ünü dünyaya yollayan Kuzey Amerika’yı, yüzde 20.9 ile Asya izledi.
HER E-POSTAYA KANMAYIN
Uzmanlar, kullanıcıları e-postalarda gelen linklere tıklamamaları yönünde uyarıyor. Birçok pazarlama amaçlı e-postanın dolandırıcılık için gönderildiğini vurgulayan uzmanlar, kullanıcıların bu tip mesajları silmesi gerektiğini belirtiyor.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:22:05 |