 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Trafik kazası,kaza tespit tutanağı,sigorta |
DEDERENE |
Meydana gelen trafik kazasında karşı tarafın çağırdığı polis memurunca yaralanan şahıs %100 kusurlu olacak şekilde ,yaralanan şahsın yokluğunda(çünkü hastaneye kaldırılıyor ve tanıklarıyla birlikte hastaneye gidiyor)tamamen karşı taraf ve tanıklarının beyanlarından yola çıkılarak kaza tespit tutanağı düzenleniyor.
Karşı taraf yaralanan şahsın zorunlu mali mesuliyet ve ihtiyari mali mesuliyet sigortasına başvurması halinde 7.000.000.000 TL Tazminat alabiliyor.
Şimdi;Karşı taraf sigorta limitini aşan zararları için yaralanan şahsa dava açmadan önce kusur miktarının düşürülmesi mümkün mü?Karşı taraf aleyhine ne gibi hukuki yollara başvurulabilir.Çünkü olayda yaralanan şahıs da gerçekten mağdur!
Karşı tarafın dava açması mı baklenmeli?"KARŞILIK DAVA" yoluyla örneğin haksız fiile dayanılarak karşı taraf aleyhine dava açılabilir mi?
|
Av.Fırat Bayındır |
Kaza nedeniyle kusur tespiti ancak ceza veya hukuk davasında mümkündür. Dava açılmadan kusurun değiştirilmesi söz konusu olmaz.
Raporda kusursuz olan taraf, ihtiyari ve zorunlu sigorta limitlerinin üstündeki zararı müvekkilinizden talep edebilir.
Kamu davasının açılmasını gerektirecek bir yaralanma söz konusu ise yinede kamu davası açılacak ve kusur bu davada tespit edilecektir.
Tarafların birbirlerine karşı açacakları tazminat davasında da kusur tartışılabilir. Ancak ceza davası açılması ve karşı tarafın mahkumiyeti halinde halinde hukuk davası lehinize olarak ceza zamanaşımına tabi olacaktır. Bu tür davalar zaten haksız fiil hükümlerine tabidir, müstakil olarak dava açabileceğiniz gibi mukabil dava olarak da açabilirsiniz.Kusur durumunda ister hukuk ister ceza davasında olsun özellikle tanık beyanları etkili olacaktır. Kusuru kısmen de olsa lehinize çevirmeniz, tazminat talepleriniz için önemlidir.
ceteris paribus |
Av.Tayfun Eyilik |
Devlet Bakanlığından:
KARAYOLU TRAFİK GARANTİ SİGORTASI HESABI YÖNETMELİĞİ
Dayandığı Kanun Numarası ve Tarihi: 2918 - 13.10.1983
Resmi Gazete ile Neşir ve İlânı: 3 Temmuz 2002 - Sayı: 24804
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
Av.Tayfun Eyilik |
Hesabın Giderleri
Madde 8- Hesaptan Kanunun sorumluluk ve sigortaya ilişkin hükümleri ve teminat limitleri içinde kalan aşağıdaki zarar ve giderler karşılanır:
a) Kazayı yapan motorlu aracın saptanamaması durumunda kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre bedeni zararlar nedeniyle ödenecek tazminat tutarları,
b) Zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırmaksızın trafiğe çıkarılan motorlu aracın kişilere verdiği bedeni zararlar nedeniyle kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre ödenecek tazminat tutarları,
c) Müsteşarlıkça asgari teminat tutarlarının artırılmasına rağmen zeyilname düzenlenmeyip eksik teminatlı kalan motorlu araçların kişilere verdiği zararlarda kazanın meydana geldiği tarihte yürürlükte olan zorunlu mali sorumluluk sigortası tarifesindeki teminatlar ile poliçede belirtilen teminatlar arasındaki farka kadar ödenecek tazminat tutarları,
d) Kanunun 107 nci maddesi uyarınca işletenin sorumluluğunun olmadığı hallerde, çalınmış veya gaspedilmiş motorlu aracın kişilere verdiği zararlar için kazanın meydana geldiği tarihte geçerli zorunlu mali sorumluluk sigortasına göre bedeni zararlar nedeniyle ödenecek tazminat tutarları,
e) Kanunun 108 inci maddesinin (c) bendine göre ödemekle yükümlü olduğu tazminat tutarları ve maddi zararlar,
f) Tazminat ve maddi zarar ödemelerinin gerçekleşmesiyle ilgili giderler,
g) Hesap Yönetimine karşı açılan veya Hesap Yönetiminin açtığı davalara ilişkin giderler,
h) Hesapla ilgili olarak çalışan personele ilişkin giderler ile Hesabın işlemlerinin yürütülebilmesini sağlayacak diğer giderler.
Hesaptan bu giderler dışında harcama yapılamaz. Birlik personelinin Hesap İşleriyle görevlendirilmeleri halinde 1475 sayılı İş Kanununun ilgili hükümleri saklıdır.
Bu maddenin (e) bendine göre yapılacak ödemelerde; Mahkeme kararı ile kesinleşmiş tazminat dosyalarına ilişkin tutarlar hak sahiplerine hemen ödenir. Diğer dosyalar Hesap Yönetimince incelendikten veya incelettirildikten sonra ya tazminatın ödenmesine ya da reddine karar verilir.
(Değişik 4. fıkra - R.G.: 4.11.2003 - 25279 / m.1) Hesap Yönetimi sigorta şirketlerinin, Kanunun 108 inci maddesi (c) bendi kapsamındaki haller nedeni ile rücu etmelerinden kaynaklanan talepleri ile ilgili olarak topluca değerlendirme yapmak suretiyle bu şirketlerle hesap kapatmaya ve hesabın kapatılmasına yönelik anlaşmalar yapmaya yetkilidir. Bu takdirde, hangi sigortalılar için ödeme yapıldığı, sigortalı adı ve soyadı, poliçe numarası, hasar tutarı, hangi şirketten rücu edildiği bir liste halinde tutulur. Bu durumda, rücu eden şirketçe, listede yer alan sigortalılara rücu çerçevesinde yapılmış olan icrai ve yasal takipler derhal kaldırılır.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 15:40:07 |