 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Alıkoyma suçu, evlenme, terk nedeni ile boşanma |
alsav |
merabalar
benim sorunum boşanmayla ilgili daha önce yazdım ama cevap alamadım size kısaca anlatayım
kız arkadasım bir gece bende kaldı ailesi ögrenmiş nikah yapmamı istediler
kız 15-02-1986 dogumlu ailesi vekalet verdi avukat tutduk ve 2002 temmuzun da nikahlandık
ama avukat kız 16 yaşında oldugu için hakim kararı gerektigini ve olagan üstübirdurum belirtmemiz gerektigini söyledi
bu yüzden ifade verildi
ifade de aynı işyerinde çalıştıgımızı ve kaçtıgımız yazıldı
ama ne karakol ne şikayet söz konusu degil ayrıca benim ifadem alınmadı sadece kız ve iki şahit dinlendi
eşimle anlaştık boşanmak istiyoruz ama ceza almamam için kusurlu olmamam gerekliymiş
ögrenmek istediğim anlaşmalı boşanma yapsak kusurlu bulunurmuyum veya eşim başkasını seviyorum diye dava açabilirmi
ayrıca eşim 1 haftadır evde yok bu durumu gösterip dava açbilirmiyim yüz kızartıcı duruma düşermi
kısaca ceza almamam için nasıl davranmalıyım
cevaplarsanız sevinirim teşekkürler
alsav |
nill |
anlaşmalı boşanmanız halinde bir problem çıkmaz.Anlaşmalı boşanma halinde her iki tarafın isteği old. için bir celsede her ikinizde duruşmada olam koşulyla boşanabilirsiniz. Bence eşiniz de kabul ediyorsa anlaşmalı boşanma yolunu seçin diğer hallerde uzar ve reddedilme olasılığı da var
|
mine |
Merhaba
size yanıt veren nill 'in dediği yoldan gidin,
|
ayben |
merhabalar eşimden şu anda 1 aydır ayrıyız ben annemlerde kalıyorum.eşimle 2000 yılında evlendik 2001 doğumlu bir çocuğum var 3 yıllkı evliliğimizde bize hiç bakmadı sürekli kavga ve şidet vardı 3 yıldır hiç çalışmadı evin geçimini ben sağlıyordum sonra kendisinin alkolük ve esrar kullandığını öğrendim.şu anda da boşanmak istiyorum.neler yapmam lazım kendisinden çocuğum için nafaka alabilirmiyim.kendinin üzerine hiç bir şeyi yok herşey babasını üzerine zaten kiramısıda babası öderdi.sonra 2003 ocak ayında bir işyeri actılar ama kendisi müdür konumunda idi yani imza yetkisiş vardı ama SSK ve Bagkurlu değildi .Sizlerden çok acil yardım talep ediyorum.
|
gerunsal |
sayın ayben
bu durumda medeni kanun madde 166'ya dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.
MADDE 166.- Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hâllerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
madde metninde de belirtildiği gibi bu durumda eşinize karşı dava açabilirsiniz eşiniz anlattığınız gerçekler ışığında kusurlu olduğu için davaya itiraz hakkıda yoktur fakat bu gerçekleri gerek tanık gereksede diğer yollarla hakime ispatlamanız gerekli bu durumda büyük ihtimalle yargıç boşanmaya hükmedecektir aksi halde dahi son fıkra hükmüne göre üç yıllık bir bekleme süresi öngörülmüştür fakat bu süreye ihtiyaç duyulcağını pek sanmıyorum
velayet konusunda ise
MADDE 182.- Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.
Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir.
madde metni uyarınca yargıç bu kararı çocuğn yararını gözeterek ve tarafları dinleyerek verir nafaka konusunda ise 2. fıkra hükmü uyarınca velayetin verildiği tarafın tüm ekonomik olanakları çocuk için yeterli olsa dahi yargıç diğer eşede kendi ekonomik gücü oranında bir nafakaya hükmeder
Gökçe Erünsal |
Kaan V. |
Sayın ayben;
Gökçe Erünsal'ın dediklerine katılarak şunlarıda eklemek istiyorum:
MK m.166 hükmüne dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.
Bunun yanında boşanmayı eğer gereken şartlar varsa ki var gibi görünüyor m.162 ve m.163 e göre de açabilirsiniz.
_________________
162.madde şöyledir:
Eşlerden her biri diğeri tarafından hayatına kastedilmesi veya kendisine pek kötü davranılması ya da ağır derecede onur kırıcı bir davranışta bulunulması sebebiyle boşanma davası açabilir.
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur.
___________________
Eğer eşiniz size karşı kötü davranıyorsa, ağır derecede aşağılayıcı sözler ve davranışlarda bulunuyorsa, haysitet ve şerefinizi toplum içinde küçük düşürücü eylemler yapıyorsa yada size ağır fiziki şiddet uyguluyorsa (dövme-işkence yapma gibi) veya bunlara benzer davranışlar sergiliyorsa m.162'ye dayanarak sebebin oluştuğu tarihten başlayarak altı ay içinde boşanma davası açabilirsiniz.
Eşinizin alkolik olduğunu ve esrar kullandığını belirttmişsiniz.Bu sebeplerle MK m.163 e dayanarakta boşanma davası açabilirsiniz.163. madde şöyledir:
_______________
Eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler veya haysiyetsiz bir hayat sürer ve bu sebeplerden ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenemezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir.
_______________
Bu maddeye dayanarak boşanma davası açmanız için eşinizin alkolikliğinin devam etmesi, ve halen esrar kullanmakta olması lazım gelir eğer böyle değilse yani geçmişte alkolikse ve düzelmişse yada artık esrar kullanmayı bıraktıysa bu maddeye dayanarak boşanma davası açamazsınız.
Eşinizle şimdi ayrı yaşıyormuşsuzunuz iletinizde belittiğinize göre, eğer bu ayrılık eşinizin evi terk etmesi, evden haksız bir nedenle kovulmanız yada haklı bir nedene dayanarak evi terk etmeniz sonucu oluştuysa MK m.164e dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.164. madde şöylerdir:
_______________
Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz.
_______________
Lakin 164. maddeye dayanarak boşanma davası açabilmeniz için bazı şartlar gerekmektedir madde metninde de gördüğünüz gibi.Bunlardan ilki terkin maksadının,amacının evlilikten doğan yükümlülükleri yerine getirmemek olmasıdır.ikincisi terkin en az altı ay sürmüş olması gerekmektedir.
Ama şuan 1 ay olmuş 5 ay daha beklemeniz gerekmektedir.4 ayda mahkemeye başvurarak ihtar isteminde bulunmanız gerekmektedir.ihtardan sonraki 2 ay içinde bir sonuç alınmazsa boşanma davası açabilirsiniz.
Eğer 164. maddeki koşullar oluşmamışsa ve terk durumu yoksa terke dayanarak boşanma davası açamazsınız.
162,163 dayanarak boşanma davası açmanız mümkün değilse Gökçe Erünsal arkadaşımızın da söylediği gibi 166. maddeye dayanarak boşanma davası açabilirsiniz.
Hangi maddeye dayanırsanız dayanın ispat yükümlülüğünüz bulunmaktadır.Bu ispat her şekilede olabilir.(tanık,resim,video kaydı,kaset,resmi rapor(esrar kullandığına dair mesela) vb...)
Sayın Gökçe'nin nafaka hususunda belirttiği her noktaya katılıyorum.
|
gerunsal |
sayın alsav mrb ben cevap olarak sayın ayben'e yöneltmiştim sizin durumunuz için ise sayın nill'in yaklaşımı en uygun olanı
gerçektende anlaşmalı boşanma durumunda istenilen sonuç daha rahat elde edilir aksi halde hem dava uzar hemde eşinizin evlilik birliğini sarstığını ispat etmek zorunda kalırsınız
Gökçe Erünsal |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:35:28 |