Aciz vesikası ve haciz |
herakles |
Haciz ve aciz vesikası konusunda birkaç sorum var.
Vergi borçları için alınan aciz vesikasındaki zaman aşımı süresi "amme alacaklarının tahsili" kanunun daki zman aşımı süresi olan 5 yıl olarak mı uygulanır yoksa 20 yıl mı?
Aci vesikası almak için uygulanan işlemler yaklaşık ne kadar sürer?
Teşekkürler
|
alisinkay |
Borçlunun kanuni yönden takip edilen alacağı ödemeye yeterli malı bulunmadığına dair İcra Dairesi tarafından verilen resmi belge. "Kesin" ve "geçici" olmak üzere iki çeşittir. Kesin aciz vesikası, borçlunun kovuşturulan alacağı tamamen veya kısmen ödeyemeyecek durumda olduğunu kesin şekilde gösteren belgedir. Geçici aciz vesikası ise borçlunun yeterli malı bulunmadığı hallerde haczedilmiş mallara takdir edilen kıymetle alacak miktarı arasındaki farkı gösteren tutanaktan ibarettir. Alacaklıya, borçlunun mallarına bu fark kadar haciz konulması hakkını verir ve malların satışından sonra bu vesika geçerli olmaz. Yerine kesin aciz vesikası alınır.
Aciz vesikasında yazılı alacak için zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
Ne kadar sürer.Bu soruyu sormanız yanlıŞ.Çünkü yapacağınız işlemlerdeki eksiklikler, süreyi yakından ilgilendirir.
"AKILLI KONUŞUR, ÇÜNKÜ SÖYLEMEK İSTEDİKLERİ VARDIR; APTAL KONUŞUR, ÇÜNKÜ KENDİSİNİN BİR ŞEYLER SÖYLEMEK ZORUNDA OLDUĞUNU SANIR." |
herakles |
Zamanaşımı hükümleri uygulanmaz deişsiniz ama 6183 nolu kanunda geçen:
Madde 76 – Aciz halindeki borçlu hakkında teminat ve faiz aranmadan 48'inci madde hükmü tatbik olunabilir
Alacaklı tahsil dairesi aciz halindeki borçlunun mali durumunu zamanaşımı süresi içinde devamlı olarak takip eder.
maddesinde belirtilen zamanaşımı nedir acaba?
|
alisinkay |
Düzeltiyorum.Vergi borçları 5 yılda zamanaşımına uğrar.Bu borç, borçluya karşı, aciz vesikasının düzenlenmesinden itibaren yirmi yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar.Bahsettiğiniz konuda zamanaşımı süresi 5 yıldır.Borçlu nun mirascıları mirasın açılmasının ardından bir yıl içinde alacaklı haklarını aramazsa zamanaşımını ileri sürebilirler.
Nasıl alabilirsiniz;Alacaklı alacağının tamamını alamamış ve aciz vesikası düzenlenmesi için gerekli şartlar yerine gelmişse, icra dairesi kalan miktar için hemen bir aciz vesikası düzenleyip alacaklıya ve bir suretini de borçluya verir; bu belgeler hiçbir harç ve vergiye tabi değildir. Aciz vesikasının bir nüshası da her il merkezinde Adalet Bakanlığınca tespit edilen icra dairesi tarafından tutulan özel sicile kaydedilmek üzere bu icra dairesine gönderilir. Aciz vesikası sicili aleni olup ne şekilde tutulacağı ve hangi hususları içereceği Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle belirlenir.
"AKILLI KONUŞUR, ÇÜNKÜ SÖYLEMEK İSTEDİKLERİ VARDIR; APTAL KONUŞUR, ÇÜNKÜ KENDİSİNİN BİR ŞEYLER SÖYLEMEK ZORUNDA OLDUĞUNU SANIR." |
alisinkay |
BANKERLERLE İLGİLİ AŞAĞIDAKİ KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME BENİ YANILTTI.Kendimi düzeltmeme olanak sağladığınız için size teşekkür ederim.Sanırım yukarıdaki cevap çok daha doğru :)
ACİZ VESİKASI:
Ek Madde 47 - (Ek madde: 09/11/1982 - KHK - 50/5 md.)
1. Tasfiye masası, alacağının tamamını alamamış olan her alacaklıya ödenmemiş miktar için aciz vesikası verir. Aciz vesikası ilam hükmünde olup, alacaklıya İcra ve İflas Kanununun 277 nci maddesinde yazılı hakları sağlar. Aciz vesikası hiçbir vergi, resim ve harca tabi değildir.
2. Alacaklı aciz vesikasına istinaden banker ve diğer sorumlular hakkında icra takibine girişirse icra emri tebliğine gerek yoktur. Ancak, yeni mal iktisap edilmedikçe takip talebinde bulunulamaz.
3. Aciz vesikasında yazılı alacak için faiz istenemez ve bu alacak hakkında zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.
4. Kefiller, müşterek borçluları ve borcu tekeffül edenler aciz vesikasındaki miktar için vermeye mecbur oldukları faizden dolayı borçluya rücu edemezler.
5. Takip nedeniyle çıkacak anlaşmazlıkların çözümlenmesinde takip yapılan icra dairesinin bağlı bulunduğu tetkik mercii görevli olup, yeni mal iktisap edilmediğine dair itirazlar genel hükümler ve basit yargılama usulüne göre karara bağlanır.
"AKILLI KONUŞUR, ÇÜNKÜ SÖYLEMEK İSTEDİKLERİ VARDIR; APTAL KONUŞUR, ÇÜNKÜ KENDİSİNİN BİR ŞEYLER SÖYLEMEK ZORUNDA OLDUĞUNU SANIR." |