Emrah Yavuzcan |
634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 19 uncu maddesinde, kat maliklerinden her birinin aralarında başka tür bir anlaşma olmadıkça kapıcı, kaloriferci, bahçıvan, bekçi vb giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmakla yükümlü oldukları, 34 üncü maddesinde, kat maliklerinin ana gayrimenkulun yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye (yönetici) veya üç kişilik bir kurula (Yönetim Kurulu) verebilecekleri ve ana gayrimenkulun sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü var ise yönetici atanmasının zorunlu olduğu ifade edilmiştir.
Anılan kanunun 35’nci maddesinde ise, yöneticinin gayrimenkulun yerel yönetim işleri ile korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri, asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta giderleri için, kat maliklerinden avans olarak uygun miktarda parayı toplayabileceği, topladığı paraları ve avansları yatırmak ve gerektiğinde almak üzere bankada hesap açtırabileceği hükme bağlanmıştır.
MADDE 32 - Ana gayrimenkul kat malikleri kurulu tarafından, sözlesme,yönetim plânı ve kanun hükümleri uyarınca verilecek kararlara göre yönetilir. Bütün kat malikleriyle külli ve cüzi halefleri, yönetici ve denetçiler, kat malikleri kurulunun kararlarına uymakla yükümlüdürler.
ana gayrimenkulün kullanılmasından veya yönetiminden dolayı kat malikleri arasında veya bunlarla yönetici ve denetçiler arasında veya denetçilerle yöneticiler arasında çıkan anlasmazlıklar, kat malikleri kurulunca çözülür ve karara baglanır. Kat malikleri kurulu kararları (1) den baslayıp sırayla giden sayfa numaraları tasıyan her sayfası noter mühüriyle tasdikli bir deftere yazılarak,toplantıda bulunan bütün kat maliklerince imzalanır, karara aykırı oy verenler bu aykırılıgın sebebini belirterek imza koyarlar.
MADDE 33 - Kat malikleri kurulunca verilen karara razı olmayan veya kat maliklerinden birinin yahut onun katından kira akdine, oturma (Sükna) hakkına veya baska bir sebebe dayanarak devamlı surette faydalanan kimsenin, borç ve yükümlerini yerine getirmemesi yüzünden zarar gören kat maliki veya kat malikleri, ana gayrimenkulün bulundugu yerin sulh mahkemesine basvurarak, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Hâkim, ilgilileri dinledikten sonra, bu kanuna ve yönetim plânına ve bunlarda bir hüküm yoksa, genel hükümlere ve hakkaniyet kaidelerine göre derhal kararını verir.
Sonuç olarak, aidatların belirlenmesi ve faiz uygulanması genel kurulun kararıdır. %10'u genel kurul belirler, banka kredi kartlarında da ortlama %10 aylık faiz uygulanır.
en iyiyi bulmak için çalışırken, iyiyi kaybetmeyin... |