Temlikname |
zogoo |
Bir bankanın bir şubesindeki hesaplarım arasında isteğimiz dışında bir miktar paranın hiç tanımadığımız kişi ve kişilere nakit,eft ve have yoluyu ile gönderildiğini yine bankadan alınan extreden öğrenmiş bulunmaktayım.Olayı banka yönetimine bildirdikten sonra banka müfettişleri tarafından yapılan incelemeden sonra hesabımızdan isteğimiz dışı çekilen paralarda mutaabık kaldık.Fakat banka bu paraları bana hala ödemede bulunmadı ve bana Temlikname adı altında bir belge imzalatmak istiyor.Temliknamede geçen bir paragraf aynen şöyle.
''Akdi ve yasal her türlü faiz ve fer'ileri ile birlikte .........(banka ismi) tarafından nakden ve tamamen tarafıma ödenmiş olup bu konuda başkaca hiç bir hak,alacak ve zararım kalmadığından bu işlemler nedeniyle ........(banka ismi) ni en geniş şekilde ve tüm sonuçları ile birlikte kesin ve gayrikabili rücu olarak ibra ederim.''
Şimdi ben bu temlikname denen şeyi imzalarsam bu paragrafdan anladığım kadarıyla her hakkımı almış gibi olacağım.Bu durumda bunu imzalamayıp ne gibi yol izlemeliyim.
|
Av.Ragıp Atay |
eğer banka, alacağınızı öderse, ibra verebilirsiniz. Ancak temlik vermenizin sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Tam metni bilmememe rağmen, niçin ibra yerine temlik aldığını düşünmekteyim.
banka, cezai sorumluluktan kurtulmak için bu yolu deneyebilir.
|
Av.Tayfun Eyilik |
"temlikname" adı altında bahsedilen belgenin içinde geçen ve buraya aktardığınız cümle temlik hükümlerini değil ibra hükümlerini içermektedir. Adı ne olursa olsun yapılan işlem bankayı ibra etmektir.
Eğer bankadan her türlü alacağınızı aldı iseniz bankayı ibra etmekte her hangi bir sakınca yoktur. Ancak benim tavsiyem bankayı en geniş anlamı ile ibra etmek yerine bankadan aldığınız para kadar ibra ediniz.
İzleyeceğiniz yol açısından birincisi önce parayı alıp sonra ibranameyi imzalayabilirsiniz.
ikincisi Bir ihtar ile hesabınızdaki parayı çekmek istersiniz.
Bankalar Kanunun 10 maddesinin 3 numaralı fıkrası : 17/2/1926 tarihli ve 743 sayılı Türk Kanunu Medenisinin rehinlere ve 22/4/1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanununun alacağın devir ve temlikine ilişkin hükümleri ile diğer kanunların verdiği yetkiler ve koyduğu yükümlülükler saklı kalmak şartıyla, mevduat sahiplerinin mevduatlarını geri alma hakları hiç bir suretle sınırlandırılamaz. Mevduat sahibi ile banka arasında vade ve ihbar süresi hakkında kararlaştırılan şartlar saklıdır.
Bankalar kanunun 22 maddesinin 2 numaralı fıkrası ise "2. Bu Kanunun 10 uncu maddesinin (3) numaralı fıkrası hükmü saklı kalmak kaydıyla, mevduat sahiplerinin mevduatlarını geri almalarını kasıtlı olarak engelleyen bankaların görevli veya ilgili mensupları altı aydan iki yıla kadar hapis ve bir milyar lira ağır para cezası ile cezalandırılır."
demektedir.
BUne göre ihtarnameyli çektikten sonra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna , bankalar birliğine durumu bildirirseniz. Bankanın yelkenleri suya inecektir.
Elbetteki ihtarnamenizde verdiğiniz süre içinde paranızı alamaz iseniz dava veya icra takibi aracılığı ile de paranızı almak mümkündür.
zaman insanları değil armutları olgunlaştırır. |