 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
AVUKATLIK ÜCRET-İ VEKALETİNİN TAKİBİ VE TAHSİLİ |
eyup |
Konu avukatları ve müvekillerini ilgilendiren ve sürekli karşımıza çıkan bir sorun. Avukatlık Kanunu Madde 164/son “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.” şeklindedir.
Ancak vekil lehine hükmolunan bu ücreti vekalet nasıl tahsil olunacak karşımıza şöyle bir sorun çıkıyor vekil kendi adına takibe koyabilir mi? Veya azil halinde durum ne olacak. Veya şöyle bir faraziyede sadece ücreti vekalete hükmedilmiş olması halinde vekil takibe koyduğunda müvekkil azlederse ne olacak veya kendi adına takibe koyabilirm? Müvekkil adına takibe koyduğunda yanlış yapılması halinde mali sorumluluk müvekkil adına verilecek.
Bir keresinde ücreti vekaleti takibi koyacaktım Şişli 5. İcra Müdürü bana durumu şöyle açıkladı “bunu kendi adınıza koymanız lazım çünkü tekrar ücreti vekalet alıyorsunuz, yarın azil halinde sıkıntı yaşarsınız” şeklinde bir yaklaşım getirince bana makul geldi ancak daha sonra sistemin bu şekilde işlemeye açık olmadığını gördüm Yargıtay bir kararında “ücret-i vekalet her nekadar avukata ait olsa da avukata verileceğine dair bir hüküm yoktur” demektedir. Aşağıdaki Yargıtay kararları bu yöndedir.
“Mahkemece, dava sonunda davacı yararına takdir olunan vekalet ücretinin Avukatlık Yasasının 164/son maddesi hükmünün yorumlanmasında hataya düşülerek davacı yerine doğrudan avukata ödenmesi; doğru değildir. HD 18, E: 2003/003755, K: 2003/005372, Tarih: 23.06.2003 “
“Mahkemece hükmedilen vekalet ücreti davayı takip eden avukata aittir ancak bu vekalet veren ile avukatın iç meselesidir. Bu nedenle vekalet ücretinin müvekkil davacı yerine avukat lehine hüküm altına alınması hatalıdır. HD 05, E: 2002/009055, K: 2002/012757, Tarih: 03.06.2002 “
Şu an Yargıtay' ın anlayışına yaklaştım düşünce olarak. Bu konularda fikri veya bilgisi olanların katkısını bekliyorum.
Bir diğer konu müvekkil haricen tasilat yaptığı ve ibra verdiği durumlarda avukatın neler yapbileceği meselesi; bir avukat arkadaşın başına geldi alcaklı takibi yaptırıp parasını alıp ibra etmiş. İcra müdürü devam edebilirsin demiş bana sakıncalı geldi bu durum artık bence müvekkilinden uğradığı zararı isteyebilir kaanatindeyim. Birde yasal ücreti vekaletin altında yapılan anlaşmanın hukuki durumu nedir acaba sizce. Fikri olan varmı?
benna |
Av.Bahattin Yıldız |
Konu Hukuk felsefesini ilgilendiriyor. Uygulama belirttiğiniz şekilde...
Bu durum yargıtayın, yasakoyucunun üstüne çıkması, onun yerine geçmesi anlamında özel bir örnektir.
Yargıtay'ın bu hukuka uymayan kararından vazgeçeceği günü heyecanla bekliyorum...
Burada yazamayacağım bazı düşüncelerim var...
Hukuki alt yapısı olmadığından belirtemiyorum...
Vekalet ücreti - yasayla düzenlenmiş olsa bile- avukatların önüne bir sorun olarak bırakılmaktadır.
Ateş yakıcı, su akıcı, hava görünmez, toprak cansız mı? |
zakkoryan |
Mahkeme tarafından vekalet ücreti veekile vierlmesine diye karar verildi.vekalet ücretini müvekkil adına icraya koyduk.icra müdürü avukatlık ücretine yer olmadığına dair karar verdi.ama takibi kabul etti.Şikayet ettik sonucunu bekliyoruz. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 19:05:10 |