 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İş yerinin devrinden dolayı kıdem+ihbar hk. |
remkah |
Herkese merhabalar ;
Özel bir şirkette 07.12.1998 tarihinde işe başladım.
Bu tarihten sonra şirketimiz 01.08.1999 da devir oldu ve ardından 01.05.2004'de tekrar tüm haklarımızla devir oldu , yapılan sözleşmelerimizi kariyerimize uygun olmadığından imzalamadık.(Sözleşmeler de devirden 40 gün sonra geldi).Bu son devirde ne KIDEM ne de İHBAR tazminatımızı (22 kişi) istediğimiz halde alamadık.
Şirketimiz grup şirketlerden oluşmakta olup , daha önce ki devirlerde kıdem tazminatları ödenmiş ve şu anda da şirkete başka gruplardan geçenler kıdemlerini alıp ta geçiyorlar.
Her ne hikmetse bize verilmiyor....
Sorum , Kıdem ve ihbarlarımızı alabilmemiz için ne gibi yasal yol izlemek gerekir ? Yada alabilir miyiz?
Şirketimiz kendi alanında bol yatırım yapan marmaranın ve ortadoğunun en büyüklerinden...bundan her zaman gurur duyarım...
İkinci bir sorum da...
Şirketteki grubumuz en karlı lokomotif bir işyeri ve bize yapılan zam ve sosyal haklar diğer grup şirket çalışanlarından her zaman farklı ve az...
Örneğin 1998 ile 2004 yılı zam oranlarımız toplam % 32.9 eksi bakiyede...
Bu gerçekleri müdürümüze ilettiğimizde yok böyle bir şey , kanıt getirin diyorlar...Kanıtımız sendikanın işçilere yaptığı zamlar...(biz beyaz yakalıyız)
İşe girişte sendikalı personelden % 5 fazla zam alacağımız sözlü olarak söylenmişti...fakat sözleşmede bu madde geçmiyor...Çalışırken böyle bir kanıtı işverene vermek doğrumudur?Nasıl bir yol izlemeli?
Fazla mesai ücretleri diğer çalışanlardan az...yıllık izinler azaltıldı...sendikalı gurup şirketlerdeki işçilerin değişmedi...bütün bunlar iç yazılarla yada personel yönetmeliği imzalatılıp yapılıyor...Doğru mudur?
Bu son zam döneminde müdürümüz %30 zam alacağız dedi...yapılacak olan zam mı bugün öğrendim %2-4 gibi komik bir rakam...
30 kişinin altında olduğumuzdan iş güvencemizin olmadığı aşikar...fakat bu şekildede hem de alt yönetici olarak çalışmak çok zor...benim emrimde çalışanlara diyecek hiç bir şeyim kalmadı...
Sendikalı olamadığımızdan , haklarımızı işverene tek elden anlatmak için İŞYERİ TEMSİLCİSİ seçelim dedik , işveren karşı çıktı...İş Yasa'sında temsilci ile ilgili bir madde bulamadım...ama İLO Sözleşmelerinde var...Haklarımızı nasıl arayacağız...
Gurup şirketlerimizdeki uygulamalar ve iş kanunu maddeleri bana göre bizden yana gibi...
Önerilerinizle yardımcı olacağınızı umarak , buradan tüm forum üyelerine mutlu ,bol kazançlı günler dilerim...
süpermod |
remkah |
yukarıdaki sorularıma cevap verecek bir avukat yok mu?
süpermod |
Av.Fırat Bayındır |
sevgili remkah,
iki sorunuzun toplamı yeni iş k. daki 122 ana ve 6 geçici madde ile kıdem tazminatına ilişkin eski işk. 14.maddelerinin neredeyse tamamını ilgilendiriyor.Nasıl heman! cevap verelim.
1) İŞYERİNİN DEVRİ
İŞ K. Madde 6 - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukuki bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.
Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.
Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.
görüldüğü üzere işyerinin devri nedeniyle iş akitleri kandiliğinden fesholmayacağı gibi bu nedenle de işverence feshedilemez. İşçiler aynı işyerinde devirden sonra da çalışmaya devam ediyorlarsa ,ihbar ve kıdem hakları ve süreleri aynen muhafaza edilir. İş akdi bu nedenle feshedilemeyeceği için bazı arkadaşlarınıza yapıldığı gibi bu tazminatların da ödenmesi gerekmez ama işveren kendi nedenlerince bazılarına ödemiş. Bu ödeme kıdem tazminatı avans ödemesi gibi kabul edilir,aslında hukuken yanlıştır.onun için size neden ödenmedi diye üzülmayin hakkınız kaybolmadı. BU nedenle yasal olarak yapacağınız bir şey yok.İleride haklı ve geçerli sebep olmadan işçten çıkartılırsanız,eski ve yeni işveren emrinde geçirdiğiniz tüm süreler itibariyle kıdeminiz hesaplanacaktır.Ancak sorununuz yeni işverenin ücret politikasıdır. Maddeden de anlaşılacağı gibi yeni işverenin yeni bir akit yapması dahi gerekmez. Devirle birlikte tüm iş sözleşmeleri tüm hak ve borçları ile yani işverene geçer. Yani devir bahanesiyle ücretten indirim yapılamayacağı gibi işçi de yeni işverenle yeni bir iş akdi yapmaya zorlanamaz.
Umarım yeni bir iş akdi imzalamadınız. (eğer eskisine göre daha düşük haklar içeriyorsa)
2)ÜCRETLER:
maalesef sizin gibibeyaz yakalıların işverenle ücret pazarlığı yapma imkanınız sendikalı olmadığınız için mümkün değil.(gördünüz mü şimdi de sendika ve Toplu İş Sözleşmesine atladık) İşyerindeki TİS nde kapsam dışı personel arasında eğer sizin gibiçalışanlar tanımlanmamışsa sendikaya üye olmanızda da sakınca yok. O zaman ücret pazarlığına katılabilirsiniz. İşverenin şifahi sözleri bir değer ifade etmez.
3) yıllık izinler:
Yıllık izinle kanunla belirlenmiş sürelerdir ve bu sürelerden az kullanılamaz,sözleşmelere bu yolda madde konulamaz. Ama işyeri uygulamasında veya eski sözleşmenizde daha fazla izin öngörülmüşse başka.O zaman da 6. madde gereği yine daha az izin kullanmamanız lazım.
ceteris paribus |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:21:53 |