atifsenel |
Gayrimenkulde 4 unsur arka arkaya gelir,
1- önce bir yeryüzü parçası olmalıdır (kadastro geçmemiş köydeki tarla bağ veya ev)
2- bu yeryüzü parçası iki boyutlu düzlem üzerine kapalı noktalarla bağlanmalı yani harita haline gelmelidir ( kadastro)
3- bu plan bir sicile bağlanmalı 4. boyutta yani zaman içerisinde mülkiyetinde meydana gelecek değişiklikler izlenmelidir (tapu kaydı)
4- bu yerin ne için kullanılacağı ve sınırları planlanmalıdır (imar)
aslında gerek osmanlı döneminde gerek cumhuriyet döneminde muhtelif siciller ve kadastrolar oluşturuldu , buna rağmen kadastro teşkiletının iddialarının aksine pek çok yerde ne 766 sayılı Yasa nede şimdiki uygulamaya göre kayıt yok .
Sizin sorunuz doğrudan bugün için geçerli düzene geçmemiş bölgelere ilişkin yani birinci bölümde yeryüzü parçası ile ilgili . Şu anda dayanak geçerli bir eski dönem zabıt kaydı varsa (zabıt tapusu) bunu araştırdığınız anda hukuki sorumluluklarını kabul ederek tapudan bile satış yapabilmeniz mümkün.
Anlaşıldığına göre böyle bir belge yok , sadece kadastrosu yapılmamış bölgede bir yeryüzü parçasının elmenliğinin başkasına bir bedel karşılığı veya bedelsiz devri söz konusu . Önce yeryüzü parçası devredilecek , bizim kuşağın kabulüne göre bu kullanım halinde olacak , sınırları bağlanmış olan bir taşınmaz evse taşınılmak veya kiralanmak sureti ile tarla ise kiraya verilmek veya bizzat kullanılmak sureti ile elde edilecek . Bunun için yapacağınız kağıt yerel tabirlerle bakkal kağıdı , helvacı kağıdı veya muhtar onaylı şekillerinde adlandırılabilir. Siz aralıksız ve problemsiz zilyetliği elde tuttuğunuz sürece sorun yok. Ama unutmamak gerekir ki en çok problem muhtarların yetkilerini kötüye kullanmalarından çıkar . Onun için bu tür belgelerde (size sınırsız yetki sağlamamakla birlikte ) ne kadar çok ve farklı gruptan insana tanık olarak zilyetliğin devrini belgelerseniz , mümkünse bunu muhtara da imzası ve mühürü ile onaylatırsanız , size zilyetliğin geçiş şeklini , anılan yeryüzü parçasının mümkünse ciddi krokiye bağlanmış sınırlarını , ödediğiniz bedeli ve bir sorun çukması halinde geri ödeme şartlarını belirlersiniz. Bunu da parayı vermeden önce yaparsanız her şeye imza alabilirsiniz . Bununla sadece sizin zilyediniz onanmaktadır . Her zaman eksik mirasçılar , sınır ihlali iddia eden komşular veya Almanyadaki arkadaşlar gelebilir. Kadastronun tamamlanmaması Türkiyede gelişmişliğin düzeyidir .
Saygılar
Atıf Şenel
atifsenel |