Av.Fırat Bayındır |
sayın sema hanım,
konu ile ilgili doğrudan bir içtihada raslayamadım ama konunuzla ilgili iş K. 66 ve 74. maddeleri aşağıya aynen alıyorum ve sadece bir yorum yapabileceğim, doğruluğundan emin değilim.
Süt izni yasal olarak çalışılmış gibi sayılan sürelerdendir.
günlük 1.5 saatlik süt iznini hangi saatlerde kullanacağını belirleme hakkı işçi annenindir.Buna işveren müdahale edemez. İşçi isterse 16 haftalık doğum izninden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin de alabilir. Bütün bu düzenlemelere göre süt izninin toplu olarak kullanmak istenmesi halinde bunu yasaklayan bir hüküm de olmadığından bu izni toplu olarak kullanabilirsiniz kanaatindeyim.
Ancak işvereniniz işinizin özelliğine göre her gün işyerinde bulunmanızı istiyorsa o zaman da yasaya uyarak günde 1.5 saat izin kullanacaksınız demektir.Yani inisiyatif işvereninizdedir.
ancak önemli olan bu izin süresine ait ücretinizin size ödenmesidir zira bu süre çalışılmış gibi sayılır.
Madde 66/eÇocuk emziren kadın işçilerin çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler (işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır.)
Madde 74 - Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak, sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam birbuçuk saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.(*)
ceteris paribus |