Analık İzninde Raporluya Çıkış Yapılması |
mehmetclk |
Merhaba
Eşim Analık izni için doğum öncesi ssk'dan rapor alıyor ve açık istirahatini resmi olarak başlatıyor. Aradan ongün geçtiğinde işveren çıkışını yapıyor ve eşime çıkış kağıdı imzalatıyor (bu esnada raporlu).Doğum Sonrası evrakları almak için işyerine gittiğimizde anlıyoruzki işveren tazminat ödememek için böyle bir yola başvuruyor.Yaptığı işin yanlış olduğunun farkında yada değil.Buarada 4 aylık bordroda çıkışının yapıldığını gördük raporlu olduğu halde.İstemiş olduğumuz evrakları vermeyede yanaşmıyor.4 aylık son dönem bordrosu ve ssk rapor kağıdı var elimizde.Burası için netür bir girişimde bulunmamız gerekir.Ayrıca yapılan bu yanlış uygulamanın işverene cezası nedir.Teşekkürler.
|
Av.Fırat Bayındır |
işçi, sağlık veya doğum gibi nedenlerle raporlu olduğu bir sırada işverenin iş akdine son vermesi mümkündür. Ancak bu fesih işlemi RAPOR SÜRESİNİN SONUNDAN İTİBAREN HUKUKEN HÜKÜM VE SONUÇLARINI DOĞURUR.
Ancak yazınızda raporun başlangıç ve bitim tarihini ve işverenin fesih nedenini yazmamışsınız ki bunlar da cevaplar için önemlidir.
eşiniz yeni iş k. bağlamında rapor süresi sonundan itibaren 1 ay içinde işe iade davası açabilir. Bunu istemiyorsanız ihbar, kıdem vs. alacaklarınız için dava açabilirsiniz.Ama önce fesih nedenini bir açıklayın bize.
ceteris paribus |
mehmetclk |
Öncelikle ilginize teşekkür ediyorum.
Raporun başlangıç tarihi 08.03.2004 bitiş tarihi 25.05.2004 bu arada raporlu iken 19.03.2004 tarihinde yasal izin süresinin çok olduğunu ileri sürerek ibraname imzalatıyor tamamen kötü niyetle.Eşim doğum iznine istinaden olduğunu zannederek tamamen iyi niyetiyle okumadan imzalıyor.muğlak ifadelerle bütün haklarını aldığı tazminatını aldığını falan yazıyor ibranamesinde.Raporun bitiş tarihinden 3 gün sonrada 1 yılı doluyor eğer ki bu esnada ücretsiz izin hakkını kullanıyor olsa kıdem ve izin parası hakkı var.
İbranamede Fesh için hiçbir sebep belirtilmiyor.Kaldıki yeni kanunda Feshin geçerli sebebe dayandırılması hakkı var.Sormak istediklerim şunlar
1-Raporlu iken Bu arada ibranameyi imzalaması bizim önümüzü engellermi yasal olarak
2-1 yıllık kıdem,4 haftalık ihbar ve 16 günlük izin parası hakkı var raporun bitiş tarihine göre (bu tarihten sonra 3 gün sonra 1 yılını dolduruyor)
3- Yasal izin süresi bitiminde 6 ay ücretsiz izin hakkını kullanamazmı
4-İşkanunu 74.madde ilgili bendinde Analık ve doğum hali çıkış için geçerli bir sebep oluşturmaz ilkesine aykırı davranmaktadır.
Yorumlarınızı bekliyorum Teşekkürler
|
mehmetclk |
Düzeltiyorum
1-İşveren, İş kanunun 18. maddesindeki Feshin Geçerli Sebebe Dayandırılması ilkesinin d) bendinde yer alan Irk, renk, cinsiyet, medeni hal, aile yükümlülükleri, hamilelik, doğum, din, siyasi görüş ve benzeri nedenler.Fesh için geçerli bir sebep oluşturmaz ilkesine aykırı davranmıştır.
2-İşveren,İş kanunun 74.maddesindeki Analık halinde çalışma ve süt izni başlığı altındaki İsteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. İlkesine aykırı davranmıştır
|
Av.Fırat Bayındır |
sayın mehmetçik, ifadeleriniz hatalarla dolu.
yasal izin süresinin çok olduğunu öne sürerekibraname imzalatıyor demişsiniz ki hiç bir hukuki anlamı yok.
Bana sanki işveren eşinize istifa dilekçesi imzalatmış gibi geliyor.
işhukukunda ibranamenin hiç bir önemi yoktur. eşiniz hak ettiği halde ihbar,kıdem,izin ücret, maaşı vs. tüm haklafrımı aldım dese dahi eğer bunların hiç birini almamışsa veya az bir kısmını almışsa dahi ibraname geçersizdir veya sadece aldığı miktar kadar makbuz hükmündedir.
raporda geçen süreler kıdem süresinden sayılmaz
eşiniz 5.ayda işten çıktığına göre işe iade davası hakkınızı da kaybetmişsiniz.
Bana kalırsa sorununuzu tüm açıklığıyla bulunduğunuz ilin bağlı olduğu bölge çalışma müdürlüğüne işvereni şikayet edin. müfettiş raporuna göre ne gibi haklarınız olduğu ortaya çıkacaktır.
ceteris paribus |