velayet |
arzu onur |
kardeşim 20 yaşında ve 1 yıldır eşinden ayrı, sekiz aylık hamileyken ailemizin evine döndü ama boşanma davası açılmadı.
şu ayda dokuz aylık bir kızı var. boşanma davası açılsa. çocuğu babaya verirler mi. eğer verirlerse çocuğun babaya verilmemesi için yapabileceğimiz bir şey olabilir mi.
dava açılmaması halinde, ayrı yaşadıkları süre göze alanırak evlilikleri hiç bir hukiki işlem yapılmadan feshedilebilir mi. (2 yıl ayrı yaşadıktan sonra çiftlerin boşanmış sayıldıklarını duymuştum, o yüzden bu soruyu soruyorum.)
arzu onur |
ercan_kanar |
Arzu hanım,çocuk 9 aylık olduğu için yani çocuk daha annenin bakımına muhtaç olduğu için boşanma durumunda velayet büyük ihtimalle anneye verilir.Bu ihtimalin oranı %99.9999.....Arzu hanım bence boşanma davasını şiddetli geçimsizlikten açıp,kardeşiniz ile kardeşinizin eşinin uzun zamandır ayrı yaşadıklarını,evlilik birliğinin zaten fiilen bitmiş olduğunu belirtirseniz daha kısa zamanda çözüme ulaşırsınız.Çunkü terk nedeniyle boşanma davası açmak için ihtar vs. gerekli.Türkiyedeki evlenmemiş ve evlenmeyi düşünen bayanlara tavsiyem;EVLENDİKTEN SONRA İLK 4-5 YIL ÇOCUK YAPMAYIN.BİRBİRİNİZİ İYİCE TANIYIN.ÇÜNKÜ GEÇİNEMEME VE BOŞANMA DURUMUNDA ÇOCUKLAR BİR ÖMÜR BUNUN İZLERİNİ TAŞIYOR.Saygılar.
ben kimim |
Hülya Büyükoğlu |
Merhaba Arzu Hanım , ayrı yaşanması nedeniyle evliliğin feshi diye bir düzenleme yok bizim hukukumuzda. Kardeşinizin evini terk nedenini bilmiyorum ama boşanma davası tabi ki açabilir. Çocuğun velayetini ve nafaka talep eder ( hem kendisi hem çocuk için ) Velayetin kime verileceğini hakim takdir eder, öncelik çocuğun menfaatidir. Ancak uygulamada genellikle anneye muhtaç yaştaki çocuklar anneye verilmektedir ( 0-3 yaş anneye , 3-6 yaş anneye , 6-13 yaş çocuğun gereksinimlerini karşılayacak yeterlilikte olan tarafa , 13-17 yaş babaya şeklinde genel bir fikir var ,ancak söylediğim gibi öncelikle hakim çocuğun menfaatlerini gözönüne alır , her olayın özelliklerine göre farklı sonuçlar olabilir )
Eşi ile anlaşarak boşanması en kolay ve hızlı yol ama anlaşamazlarsa davayı açmaktaki haklılığını da ispat etmesi gerekir ( tanıklarla )
|
arzu onur |
SORUMU YANITLADIĞINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
mu mesajı iki defa göndermiş olabilirim bunun için kusuruma bakmayın, siteyi iyi bilmediğim için mesaj nasıl gönderilir, nasıl takip edilir onları bulmaya çalışıyorum. tekrar özür dilerim.
iki sorum daha olacak.
1- kardeşimin eşi boşanmak istemezse ki öyle olacak, bu boşanma sürecini nekadar uzatır. ortalama olarak ne kadar zaman sonra başanmış olurlar.
2- yurtdışında kardeşimle evlenmek isteyen biri var.
eğer kardeşim bu tekliği kabul ederse. (boşandıktan sonra) yurtdışına gidecek ve cocuğunuda götürecek. böyle bir durumda boşandığı eşi,
çocuğu yurtdışına götürmesine (hukuki olarak) müdahele edebilir mi?
arzu onur |