 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Sattığımız arabaya gelen vergi borcu |
huseyins |
Bize ait bir aracı, 1993 yılında Noter kanalıyla resmi olarak sattık. Ve elimizde hala Noter satış belgesi bulunmakta. Fakat geçen gün posta kutumuza gelen bir borç kağıdıyla sarsıldık. Bahsi geçen arabanın bizim sattığımız tarihten sonra çeşitli vergi borçları birikmiş. İşin komik tarafı bu kağıdın bize gelmesi. Daha sonra yaptığımız birkaç araştırma sonucu adımıza bir icra başlatılmış. Aracı sattığımız kişi aracın ruhsatını üstüne almamış. Dolayısıyla araç Trafikte hala bizim üzerimize görünmekte. Trafikte bu kadar süre nasıl dolaştırılğı da ayrı bir merak konusu. Çünkü arabanın satıldığına dair ruhsatın üzerine bir damga vurulmakta. Ayrıca ruhsatı üstüne alıp almaması da bizi hiç ilgilendirmeyen bir konu. Biz üstümüze düşeni yapıp, temiz kağıdıyla arabayı Noter aracılığıyla satmışız. Bu iki kurum arasında hiçbir koordinasyon bulunmamakta mıdır? Yani biz aracı boşu boşuna mı Noter vasıtasıyla satmışız? Sattığımız halde hala bizim üzerimize görünmekte. Daha sonra Vergi Dairesine ve Trafiğe yaptığımız müracatlarda, Noter Satış Belgesini ibraz etmemize rağmen biz bir şey yapamayız diyorlar. Önce icradan temiz kağıdı almak gerekiyormuş. Bu kağıdı almak için de borcu kapatmamız gerekiyormuş. Ben başkasına ait bir borcu neden kapatıyorum ki? Daha sonra mahkemeye verip bu parayı o şahıstan istememiz gerekiyormuş. Ben bu adamı nereden bulurum, nasıl bulurum da şahsına dava açarım? Ben dedektif miyim? Kusura bakmayın ama böyle bir devlet anlayışı olamaz. Resmen Teksas usulü, kendi işini kendin çöz. Adamın borcunu öde, adamı bul, mahkemeye ver, paranı al. Mahkeme de ne kadar sürer, Allah bilir. Vatandaş olarak böyle haklı bir konuda Devletimizin bizi mağdur etmemesi gerekiyor. Ben bir aracı Noter aracılığıyla sattıktan sonra, sattığım kişinin peşinden koşup, ya da kafasına silah dayayıp, ya da mafya tutup, zorla arabanın ruhsatını üstüne almasını mı sağlayacağım? Bu görevi Devlet’in Hukuk Devleti sıfatıyla üstlenmesi ve arabayı satan kişiyi bir daha rahatsız etmemesi gerekir. Ayrıca bizim manevi şahsiyetimizi zedeleyip başkasına ait bir borç için hakkımızda icra başlatılması da ayrı bir konu.
Yani şu anki durum o kadar komik ki. Biz desek ki “Madem bu araç bize ait, bizim aracımız kayıp. Bulun getirin. Satalım, borcunu ödeyelim.”. Devlet diyecek ki: “Dur bakalım. Bu araç sana ait değil. Sen bu aracı Noter aracılığıyla satmışsın.” Bu durumda da Devlet zaten kendi ağzıyla yakalanmış oluyor. Evet bu araç bize ait değil. Bize aitse arabayı bulup getirsin, değilse bizim borcumuzu iptal edip, borcu doğru kişinin üstüne yüklesin.
Bu konuyla ilgili yardımlarınızı rica eder, saygılarımı iletirim.
|
Av.Fırat Bayındır |
Karayolları Trafik K. 20. m aşağıdadır.
Sizin açınızdan endişe edilecek bir şey yok. kanun metninde de görceğiniz gibi siz noterden aracınızı satmakla yükümlülüğünüz sona ermiştir.Üstelik noterin bu satış işlemini vergi dairesine bildirmiş olması gerekir. Siz vergi dairesinin tavrına aldırmayın onlar için önemli olan bu vergi ödensin de kim öderse ödesindir.Asla kendi üzerlerine düşen işleri yapmazlar tüm hatalar vatandaşın-mükellefindir.
bana kalırsa yapacağınız şey noter satış senedinin fotokopisini ekleyerek vergi dairesine bir dilekçeyle başvurun ve sorumluluğunuzun olmadığını, tahakkuk eden verginin kaldırılmasını belirtin.
YALNIZ ÖNEMLİ OLAN vergi dairesinden size gelen yazı VERGİ/CEZA İHBARNAMESİ Mİ YOKSA ÖDEME EMRİ Mİ?
İHBARNAME İSE BİR AY ÖDEME EMRİ İSE 7 GÜN İÇİNDE VERGİ MAHKEMESİNE DAVA AÇMANIZ GEREKİR yanılmıyorsam, aksi takdirde şeklen kesinleşen takip nedeniyle vergi dairesinin haciz işlemine muhatap olabilirsiniz.
Madde 20 -
Tescil süreleri, satış ve devirler, noterlerin sorumluluğu ile ilgili esaslar şunlardır:
a) Araç sahipleri,
1. Tescili zorunlu ve ilk tescili yapılacak olan araçların satın alma veya gümrükten çekme tarihinden itibaren üç ay içinde tescili için; hurdaya çıkarılma halinde çıkarılış tarihinden itibaren 1 ay içinde tescilin silinmesi için; yazılı olarak ilgili tescil kuruluşuna başvurmak,(*)
2. (Değişik bent: 02/04/1998 - 4358/3 md.) Tescilin yapılması veya silinmesi için vergi kimlik numarası ile yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeleri sağlamak,
Zorundadırlar.
b) Araçların giriş işlemlerini yapan gümrük idareleri bu durumu 15 gün içinde araç sahiplerinin beyan ettikleri tescil kuruluşuna bildirmekle yükümlüdürler.
c) Tescil belgesi, aracın başkasına satış veya devrine, hurdaya çıkarılmasına veya araçta, yönetmelikte belirtilen niteliklerin değişmesine kadar geçerli sayılır.
d) (Değişik alt bent: 21/05/1997 - 4262/2 md.) Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, aracın motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığına dair belgenin ibrazı halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak noterlerce yapılır.(**)
Bu satış, noterlerce tescil belgesine tarih konularak ve tasdik edilmek suretiyle işlenir. Ayrıca, tescil edilmiş araçların satış ve devir işlemleri noterler tarafından siciline işlenmek üzere işlemin tamamlanmasını müteakip en geç onbeş iş günü içinde ilgili tescil kuruluşu ile vergi dairesi müdürlüğüne bildirilir. Noterlerin vergi dairesi müdürlüklerine satış işlemlerini bildirmesi üzerine intikal eden araçların vergi kayıtları, satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih itibariyle, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu hükümleri uyarınca önceki malikin vergi mükellefiyetine son verilir. Ayrıca, yeni malik adına vergi mükellefiyeti tesis edilir.
Tescil sürelerini geçirdiği tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Aracın trafikten men edildiği yer tescil kuruluşunda, aracın alıcı adına tescil işlemleri yaptırılır. Bu süre içinde araçta veya taşınan yükte meydana gelecek zararlar, yeni araç sahibine aittir.
Noterce yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir.
e) Tescilli araçları satın veya devir alanlar, gerekli bilgi ve belgeleri sağlayarak ilgili tescil kuruluşundan bir ay içinde adlarına tescil belgesi almak zorundadırlar.(***)
(Değişik fıkra: 21/05/1997 - 4262/4 md.) Araç satın alıp, bu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi ile (e) bendi hükümlerine uymayanlara 3 600 000 lira para cezası, (d) bendi hükmüne uymayan noterlere ise 28 800 000 lira hafif para cezası verilir.
Ayrıca satış ve devirlerde, belirlenen sürelerde alıcı adına tescili yapılmadan trafiğe çıkarılan araçlar, tescil yapılıncaya kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilir.
ceteris paribus |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:01:26 |