oyak |
Toplumda ve internet kullanıcıları arasında “RTÜK yasası” adıyla bilinen ve yoğun kampanyalara rağmen Basın Kanunu’na sonradan eklenen bir madde ile (Ek Madde 9), internet yayınlarından dolayı site sahibine maddi ve manevi tazminat davaları açılabiliyordu. İnternetin ruhuna ve doğasına aykırı olan bu madde ile Şanlıurfa’daki bir hizmet sağlayıcı, hiçbir sorumluluğu olmamasına rağmen 5 milyar TL. manevi tazminat ödemeye mahkum edilmişti. 26.6.2004 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Yeni Basın Kanunu’nda artık böyle bir madde yok.
Bu maddenin uygulanabilmesi de mümkün değildi. Zira, Basın Kanunu sadece basılmış eserlere uygulanabilirdi. Ayrıca, bu maddenin uygulanması için bir de sorumlu müdür gerekiyordu. İnternette sorumlu müdür olamazdı ki.
Neyse artık, tüm internet camisaına geçmiş olsun diyorum. Ancak, belirtmeden geçemeyeceğim, internet sujeleri ile ilgili olarak internetin doğasına uygun bir sorumluluk rejiminin düzenlenmesi gerekiyor.
Artık olmayan madde şöyle idi:
EK MADDE 9. – Bu Kanunun (Basın Kanunu’ndan bahsediliyor) yalan haber, hakaret ve benzeri fiillerden doğacak maddî ve manevî zararlarla ilgili hükümleri, bilişim teknolojileri ve internet ortamında sayfa açılması veya elektronik gazete, elektronik bülten vb. suretiyle yayınlanan her türlü yazı, resim, işaret, sesli veya sessiz görüntü ve benzerleri hakkında da uygulanır.
|