 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İşveren değişikliği Hk. |
baharus00 |
Şu anda çalışmakta olduğum firma yakın bir zamanda bir başka firmanın bünyesine -ismi de iptal edilmek suretiyle- dahil olacaktır. Sormak istediğim 1. konu; yeni işverenle işçi arasında tekrar bir sözleşme yapılmak zorunluluğu var mıdır? Yapılmam zorunluğu olsun ya da olmasın yeni firmada çalışmaya başlamadan tüm özlük haklarımız tarafımıza ödenmek zorunda mıdır? 2. konu; yeni işverenin teklif edeceği görev pozsiyonunu kabul etmeme durumunda yeni işverenin ne tür yaptırımları olabilir -örneğin, tazminatsız iş akdi feshi gibi- ya da işçi kanuni haklarımını tamamını talep etmek sureti ile işten ayrılmayı isteyebilir mi? Teşekkürler... |
Av.Fırat Bayındır |
4857 sayılı İş K. 6. maddesi aşağıdadır.
İşyerinin veya bir bölümünün devri
MADDE 6. - İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer.
Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür.
Yukarıdaki hükümlere göre devir halinde, devirden önce doğmuş olan ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden ve devralan işveren birlikte sorumludurlar. Ancak bu yükümlülüklerden devreden işverenin sorumluluğu devir tarihinden itibaren iki yıl ile sınırlıdır.
Tüzel kişiliğin birleşme veya katılma ya da türünün değişmesiyle sona erme halinde birlikte sorumluluk hükümleri uygulanmaz.
Devreden veya devralan işveren iş sözleşmesini sırf işyerinin veya işyerinin bir bölümünün devrinden dolayı feshedemez ve devir işçi yönünden fesih için haklı sebep oluşturmaz. Devreden veya devralan işverenin ekonomik ve teknolojik sebeplerin yahut iş organizasyonu değişikliğinin gerekli kıldığı fesih hakları veya işçi ve işverenlerin haklı sebeplerden derhal fesih hakları saklıdır.
Yukarıdaki hükümler, iflas dolayısıyla malvarlığının tasfiyesi sonucu işyerinin veya bir bölümünün başkasına devri halinde uygulanmaz.
Bu düzenlemeye göre:
1) yeni bir iş sözleşmesi yapmak zorunluluğu yoktur ama muhtemelen işveren sizi buna zorlayacaktır. Çünkü yeni işveren işyerindeki çalışma düzenini, koşullarını, hangi birim,ünite, bölümde kimleri çalıştıracağını belirlemek hakkına sahiptir. Doktrinde buna işverenin işyerinde mutlak hakimiyeti denmektedir. Örneğin eski işvereniniz sizi haftada 5 gün 9 saat çalıştırıp cumartesi günü çalıştırmazken yeni işvereniniz cumartesi dahil sizi hergün 7.5 saat çalıştırabilir. bu durumda yeni çalışma koşullarına itiraz hakkınız yoktur. Bunun istisnası, yeni işverenin yeni çalışma koşulları veya sizi bir başka bölümde çalıştırması sizin açınızdan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yaratmış ve sizin iş sözleşmenizin devamını çekilmez bir hale getirmişse iş akdinizi feshederek sadece kıdem tazminatı isteyebilirsiniz.İhbar tazminatı alamazsınız.
2) madde düzenlemesinden de anlaşılacağı üzere yeni işverenin sizin özlük haklarınızı bu işyeri devri veya şirket birleşmesi nedeniyle ödemek gibi bir yükümlülüğü yoktur, aksine yasa bu gibi durumlarda işçinin işini kaybetmesini önlemektedir. ancak eski ve yeni işveren anlaşarak mevcut ihbar ve kıdem tazminatlarınızı ödeyebilirler ancak bu takdirde yeni işverenle yeni sözleşme yapmanız gerekecektir.
3) yine yasaya göre işyeri devri ve birleşme gibi durumlarda işçinin bunu kabul etmeyerek tazminatlarını alarak ayrılması söz konusu değildir.
4) Yeni işveren dediğim gibi önce sizlerle yeni bir sözleşme yapmak isteyecektir.Bunu yaparken kendisine göre belirleyeceği işyeri organizasyonu değişikliği, iş akışlarının yenilenmesi, işyerinde yeni bir teknoloji uygulaması nedeniyle bu teknolojiye ayak uydurabilecek işçileri seçmek, geri kalanların işlerine bu nedenle sonvermek durumunda kalabilir.
Her halukarda işine son verilen işçilerin İş Mahkemesinde işverenin fesih işleminin GEÇERSİZLİĞİNİ VE İŞE İADESİNİ talep etmek hakkı vardır.
EN ÖNEMLİ HUSUS:
İŞVERENİN İŞ AKDİNİ FESHETMESİ ÜZERİNE 1 AYLIK SÜRE İÇİNDE BU DAVA AÇILMALIDIR, AKSİ HALDE BU HAKKINIZ DÜŞER.
YİNE DİKKAT EDECEĞİNİZ ŞEY FESİH BİLDİRİMİNİN YAZILI OLMASI VE SİZE TEBLİĞ EDİLMESİDİR.
BÖYLE BİR TEBLİGAT ALDIĞINIZDA " HER TÜRLÜ YASAL HAKKIM SAKLIDIR" ŞERHİNİ KOYARAK TEBLİĞ ALINIZ.
ceteris paribus |
baharus00 |
Sn. Fırat BAYINDIR
Süratle vermiş olduğunuz aydınlatıcı bilgilendirme için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
|
Av.Fırat Bayındır |
işte bizi mutlu eden, yaptığımız şeyden haz duymamızı sağlayan bu küçük ve içten teşekkürdür
ceteris paribus |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:48 |