Velayet davasi |
aylaakel |
Mayis 2000 de bosandim. oglumun velayeti bana verildi. Oglumun babasi, benim bir erkek arkadasim oldugu icin oglumuzun velayetini benden almak istedigini ve bunun icin elinden geleni yapacagini soyledi. Oglumuz 8 1/2 yasinda. Benim bir erkek arkadasimin yada nisanlimin olmasi ogumuzun velayetinin babasina gecmesine tek basina sebep olurmu? Bosanan ve cocuarinin velayetin sahib olan insanlarin hayatlarina bir baska bir insan girmeyecek diye aptal bir kanun olabilirmi? Eger var ise benim insanlik haklarimi yada kisilik haklarimi savunan kanun varmi?
Duzenli bir hayata sahib olan ve oglunun maddi ve manevi butun ihtiyaclarini karsilayabilen bir annenin elinden oglunun velayetinin alinmasi mumkunmudur?
|
illegal |
Sayın aylaakel kanunları ne olursa olsun aptal olarak nitelendirmeniz hiç doğru değil. Kanunlar insanların ihtiyaçlarına göre ve toplumun çoğunluğuna uymak üzere yapılır. Aristo'nun sözü : En kötü düzen bile düzensizlikten iyidir.
Sorunuza gelince Medeni kanunumuz yeterince akıllı olduğundan, boşanmış kadının erkek arkadaş edinmesi veya evlenmesi halinde velayet ondan alınır diye bir kuralı yoktur. Yalnız kadın velayet görevini yerine getiremeyecek derecede madde bağımlısı veya uygunsuz hayat tarzı olan biriyse veya çocuğa bakamıyorsa velayet kaldırılabilir. (Velayetin nezzi)
Velayete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velayetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velâyet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velayet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.
Daha fazla bilgi için [url="https://www.hukuki.net/kanun/4721.frameset.php"]Yeni Medeni kanun 348 ve 349[/url] maddelerini inceleyiniz.
|
mhcelik |
Dava ile ilgili olarak bir sosyal hizmet uzmanının bilirkişi olarak inceleme yapmasını mahkemeden talep edebilirizsiniz. Sosyal hizmet uzmanı davacı ve davalının yaşam koşullarını inceler ve sosyal, ekonomik, kültürel özelliklerinizi dikkate alarak (erkek arkadaşınızın olması veya yeniden evlenmiş olmanızın çocuğun gelişimine bir zarar verip vermediği, bu kişinin çocuğa yönelik yaklaşımları ve bakım sorumluluklarını üstlenme durumu açısından değerlendirilir) mevcut koşulların çocuğunuzun sağlıklı gelişimine zarar verip vermediği veya tarafların bu açıdan üstünlüklerini değerlendirerek, çocuğun sağlıklı gelişimi açısından velayetin hangi tarafa verilmesinin uygun olacağına yönelik kanaatini mahkemeye bildirir.
Eğer Bursa'da yaşıyorsanız ben bu konularda bilirkişilik yapıyorum ismimi mahkemeye bildirebilirsiniz.
Murat Halisçelik |