avukat62 |
Sorunuz Türk Medeni Kanunu'nun 182 ve 183 üncü maddelerinde düzenlenmiş.
"Madde 182 - Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler.
Velayetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlak bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.
Hakim, istem halinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir."
"Madde 183 - Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hakim, resen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır."
Bu hükümler muvacehesinde olaya bakacak olursak, küçük çocuklar anne bakımına muhtaç olduğu için genelde anneye verilir. Annenin başkası ile evlenmesi durumunda hakim yenidendeğerlendirme yapıp çocuğu babaya verebilir. Hakim burada tarafların talebinden ziyade çocuğun menfaatlerini göz önüne alır.
DeFacto |