Cep telefonu unutmak suçu |
mahgum |
Abime ikinci el bir telefon gönderecektim.Kargo kolisiz göndermeyiz diye almadı -reddetti,telefon ve şarj makinesini Çantama geri koydum . Adliyelerdeki işlerimi bitirdiğimde ortağım telefon edip bir müvekkili cezaevinde ziyaret etmemi istedi.Cezaevine gittiğimde pantolon kemeri kılıfındaki telefonumu emanete teslim ettim ama çantamda-abime göndereceğim- telefon olduğunu unutarak x ray cihazına vermişim.Üzerimde ve eşyalarımın arasında telefon olmadığına dair belgeyi de imzalamıştım çünkü çantadaki telefon aklımın ucundan geçmedi.
Bu konuda TCK 307/a ile ilgili hiçbir yargıtay kararına ulaşamadım .Tüm meslekdaşlardan yardım bekliyorum.Saygılarımla,
avdancıklıyım |
Hülya Büyükoğlu |
Büyük talihsizlik !... Ben Corpus kullanıcısıyım, ilgili maddede herhangi bir Yargıtay kararı yok. Umarım halledebilirsiniz sorununuzu. Kolay gelsin.
|
kocalhuseyin |
Gerçekten büyük talihsizlik. Ancak herkesin başına gelebilecek bir olay.
Bu tür cep telefonu, şarj cihazı, sim kart vs. "unutma" olaylarına cezaevlerine girişte sık rastlanıyor. TCK 307/a maddesi çıkarılmadan önce bu tür durumlarda avukatlara TCK 240'dan (görevi Kötüye kullanma) dava açılıyordu. Bir çok davada "beraat" kararı verildiğini duydum. Çünkü hem 240 hemde 307/a maddesinde belirtilen suçlar "kast" ile işlenebilen suçlardır. 'Unutma' halinde kastın varlığından söz edilemez. Ceza verilen durumlar çok azınlıkta; olayın özelliğine bağlı, örneğin sigara paketine cep telefonu saklanması durumunda ceza verilmesi bence normaldir. Ancak burada cezaevine girişte üzerinizde cep telefonu vs. olmadığını beyan ettiğinizden, "cep telefonunu çantanızda unuttuğunuzu" mahkemeye inandırıcı delillerle anlatabilmeniz gerekmektedir. Bu hususta İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezinden yardım alabilirsiniz.
Yargıtay 4. CD 13.12.1999 tarih 9282/10445 sy kararı konu ile alakalı ( Açıklamalı Avukatlık Yasası, Seçkin Yay. Ankara 2001, H. Tahsin Gökcan, Sayfa:72)
Av. Hüseyin K
|