Hülya Büyükoğlu |
Merhaba, yürürlükte olan Medeni Yasa'ya göre terk sebebiyle boşanma davası açabilirsiniz. İlgili yasa maddesi aşağıdaki gibi:
"Madde 164 - Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hakim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır.
Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hakim, esası incelemeden yapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi halinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur. Bu ihtar gerektiğinde ilan yoluyla yapılır. Ancak, boşanma davası açmak için belirli sürenin dördüncü ayı bitmedikçe ihtar isteminde bulunulamaz ve ihtardan sonra iki ay geçmedikçe dava açılamaz."
Yalnız anladığım kadarıyla siz evliliği devam ettirmeyi düşünmüyorsunuz. Bu durumda terk sebebiyle boşanma davası açmanız işinize yaramayabilir. (Yasada koşullara bağlanmış ve eşiniz ihtar sonucu eve dönerse dava reddedilir)
Anlaşmalı boşanmada en az bir yıl evli kalma koşulu ve her iki tarafın da açıkça boşanmayı istediğini duruşmada beyan etmesi ( ve tabi evliliğin tüm sonuçları ile ilgili bir protokolün mahkemeye verilmesi ve bunun da hakim tarafından uygun görülmesi ) koşulu var. Eşiniz kabul etmediği sürece bu da işe yaramaz.
Yasanın öngördüğü diğer boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açabilirsiniz ( zina , hayata kast-kötü muamele ve onur kırıcı davranışlar, haysiyetsiz hayat sürme, suç işleme veya genel boşanma sebebi sayılan evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve ortak hayatın çekilmez hale gelmesi) Bu durumlarda da iddianızı tanıklarla ispat etmeniz gerekir. Şunu da unutmayın ki yasa kusurlu eşe boşanma davası açma hakkı tanımamıştır ( eşinizin evi neden terk ettiğini bilmediğim için sizin durumunuza özel yorum yapamıyorum)
Gelelim nafaka konusuna , çocuk için eğitimi bitene veya kız olursa evlenene kadar ödeyeceksiniz. Eşiniz için de evlenene veya yeterli bir gelir elde edene kadar ödeyeceksiniz. Ayrıca boşanmada kusursuz olan taraf karşı taraftan tazminat ta isteyebilir. Boşanmada kararlı iseniz bir avukatla görüşmenizi öneririm. Umarım her şey dileiğniz gibi olur.
|