270 saatlik fazla çalışma süresi |
mümtaz |
selamlar,
iş kanununda bulunan 270 saatlik fazla çalışma ile ilgili bir mahkeme veya yargıtay kararı bulunuyor mu?avukat arkadaşlardan çok acil yardım istiyoruz.
çünkü çalıştığımız işyerinde bu çalışmayı ücret vermeden yaptırmak istiyorlar ve bunun iş kanununda yazması gerekmediğini ,yagıtay kararına dayandıklarını söylüyorlar...
lütfen yardım.saygılarla.
|
Av.Fırat Bayındır |
4857 SAYILI iŞ kANUNU 41.M fazla çalışma usul ve esaslarını belirlemiştir
madde metni aynen aşağıdadır
Madde 41 - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.
Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
Görüldüğü üzere fazla mesai her şeyden önce işçinin rızasına bağlıdır.zorla fazla mesai yaptırılamaz
fazla mesai ücreti normal saat ücretinin %50 fazlası ile ödenir.
bahsettiğiniz yargıtay kararını bu forumda yayınlarsanız biz de yeni bir şey öğrenmiş oluruz.
saygılar
ceteris paribus |
avukat62 |
Sayın Bayındır,
İşçinin rızasına bağlı olan sanırım fazla çalışma değil, fazla sürelerde çalışma olacak. Ancak ifade ettiğiniz gibi fazla çalışma ücreti normal çalışamnın %50 fazlası ile ödenir. Kanunda açık hüküm varken yargıtay kararına ihtiyaç yoktur. Kaldı ki zaten Yargıtay da Kanuna muhalif bir karar veremez.
DeFacto |
Av.Fırat Bayındır |
6.4.2004 tarihli fazla çalışma yönetmeliği
madde.3) Fazla çalışma: İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları,
b) Fazla sürelerle çalışma: Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmaları
ifade eder.
Madde 4 - Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen işlerde, fazla çalışma süresince işçinin ürettiği parça veya iş tutarının hesaplanmasında zorluk çekilmeyen hallerde, her bir fazla saat içinde yapılan parçayı veya iş tutarını karşılayan ücret esas alınarak fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma ücreti hesaplanır. Bu usulün uygulanmasında zorluk çekilen hallerde, parça başına veya yapılan iş tutarına ait ödeme döneminde meydana getirilen parça veya iş tutarları, o dönem içinde çalışılmış olan normal ve fazla çalışma saatleri sayısına bölünerek bir saate düşen parça veya iş tutarı bulunur. Bu yolla bulunan bir saatlik parça veya iş tutarına düşecek bir saatlik normal ücretin, yüzde elli fazlası fazla çalışma ücreti, yüzde yirmibeş fazlası fazla sürelerle çalışma ücretidir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde fazla çalışma ücreti, 4857 sayılı İş Kanununun 51 inci maddesinde öngörülen yönetmelik hükümlerine göre ödenir.
Madde 9 - Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.
görüldüğü gibi her türlü fazla çalışma (zorunlu sebepler hariç) işçinin rızasına bağlıdır. aksine düşünce anayasa 18 m. deki angarya yasaktır hükmüne aykırıdır.
arkadaşların işvereni işçileri yanıltmak için yargıtay kararından bahsettiği kesin elbette kanuna açıkça aykırı bir yargıtay kararından söz edilemez.ama hukuku kullanarak insanlarla böylece oynayabilir bazıları, ne diyelim.
saygılar
ceteris paribus |
avukat62 |
Sayın Bayındırın belirttiği gibi, Fazla Çalışma Yönetmeliğinde, fazla çalışma için işçinin rızası aramış. Ancak, Kanun'da fazla çalışma için işçinin rızası aranmamakta. Yönetmelik hükmündeki bu düzenlemenin kanun koyucunun iradesine muhalif olduğunu düşünüyorum. Fazla çalışmada işçinin rızası aranmaması hali Anayasa'nın "Angarya yasaktır" hükmüne aykırı olmaz. Zira, angaryada ücretsiz çalışma söz konusudur. Fazla çalışamada ise ücretin %50 fazlası ile ödenmesi gerekir. Kaldı ki, işçi isterse bu fazla çalıştığı süreler için bir saatlik çalışma karşılığını bir saat otuz dakika serbest zaman olarak kullanabilecektir.
Saygılarımla.
DeFacto |
mümtaz |
selamlar,
işveren danışmanı ayın 18. de gelip yargıtay kararlarını göstereceğini söyledi.gerçi 1 aydır aynı şeyleri söylüyorlar.yargıtay kararını verirlerse buradan size bildireceğim.
|
Av.Fırat Bayındır |
sayın avukat 62
4857 sayılı iş k. o kadar kötü bir düzenleme ki iş yaşamını ve iş barışını alt üst ediyor daha da edecek. konuyla ilgili bazı yanıtlarımda da bu sezilebilir.
41.maddede "fazla saatlerle çalışma halinde işçinin onayının alınması zorunludur" hükmü mevcut. gerçekten de ilk bakışta çok açık bir hüküm değil yoruma müsait ancak yasa haftalık normal çalışma süresini 45 saatle sınırlamış. "Fazla saatlerle" deyimini "fazla sürelerle" deyimi ile ilintilerseniz sizin yorumunuza ulaşılabilir. ama " fazla saat" hem normal fazla çalışmayı hem de fazla sürelerle deyimlerini kapsıyor derseniz o zaman işçinin rızası her iki durumda da gereklidir. haftalık normal çalışma süresi 45 saat olduğundan, işveren ancak zorunlu sebepler ve olağanüstü durumlarda işçiye fazla mesai yaptırabilir.bunun dışında işçi fazla mesai yapmak istemiyorsa buna zorlanamaz.
bu nedenle yönetmeliğin kanuna aykırı olduğu kanısında değilim
bu iletiyi yazarken "mümtaz"dan ileti gelmiş umarım şu yargıtay kararını bize gönderebilir.
saygılarımla
ceteris paribus |
mümtaz |
sayın bayındır,
bizim de korkumuz bu danışmanın bir prof. olması ,bazı belirsizliklerden yararlanarak bizi kullanmaları.sizlerin de yardımlarıyla (avukat 62 ye sevgilerimi gönderiyorum) kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz.
işverenin yeni çıkarttığı iş yönetmeliğinin bazı maddelerine itiraz ettik ve imzalamadık.danışmanın şöyle bir söylemi daha var."sizin imzalamanıza gerek yok".böyle bir şey olabilir mi?her işveren kafasına estiği zaman iş yeri yönetmeliğini değiştirebilir mi?
|
Av.Fırat Bayındır |
sevgili mümtaz
sanıyorum biraz büyük ölçekli bir işletmede çalışıyorsunuz ( sakın işyeri ismini veya insanların tahmin edeceği ip ucu vermeye kalkmayın) işvereninizin danışmanı da profesör ( adını sakın açıklamayın) olunca işverenin konulara bilinçli ve açık vermeden yaklaştığı anlaşılıyor.
sanıyorum işyerinizde çalışma düzeni ile ilgili önemli sorunlar yaşıyorsunuz
ancak bu sitede cevaplarınıza anında ve tüm açıklığıyla karşılık bulmanız zor.
onun için bir avukat desteğine ihtiyacınız var sanırım. bulunduğunuz şehirde bu desteği aramanızı öneririm.
ceteris paribus |
mümtaz |
sayın avukat62
angaryada ücret vermeden çalıştırılmaktan bahsediyorsunuz.bizim durumumuz da aynı şey değil mi?
270 saati ücret vermeden çalıştırmak istiyorlar ve itiraz edeni de işte kapı diyerek tehdit ediyorlar.
selamlar
|
avukat62 |
Sayın Bayındır,
İş Kanunu'nun kötü düzenleniği hususnda çok haklısınız. Gerçekten de Kanun'daki "Fazla saatlerde çalışmak" ibaresi, "fazla sürelerle çalışma"yı mı, ""fazla çalışma"yı mı yoksa her ikisini de mi kapsadığı hususu açık değil. Ancak, şu var ki, İşçinin fazla çalışma karşılığı zamlı ücretini alması veya bu fazla çalışma karşılığı serbest zaman hakkını kullanması ve fazla çalışmanın da yıllık 270 saati aşmaması halinde iş barışının bozulacağı kanaatinde değilim. Zira bu güne kadar fazla çalışmasının karşılığını alıp da fazla çalışmadan şikayet eden bir işçi görmedim. Bütün şikayetler, işverenin işçiye ücretsiz olarak fazla mesai yaptırmak istemesinden kaynaklanmakta.
Sayın Mümtaz,
İş Kanunu'nun 22 nci maddesinde de belirtildiği gibi, İşveren, iş sözleşmesinde veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliğinde ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmesi ve işçinin de bu değişiklik teklifini kabul etmesi şartıyla yapabilir. Sizin ifadenizle "kafasına estiği zaman" değişiklik yapamaz. İşverenin danışmanının da Prof. olması işverenin haksız uygulamasını haklı kılmaz.
Saygılarımla.
DeFacto |
Av.Fırat Bayındır |
sayın avukat 62
bu yeni iş kanunda esnek çalışma,kısa süreli çalışma,telafi çalışması, iş güvencesi gibi iş hukukumuzda yeni kavramlar getirildi. uygulaması da hukuki istikrar anlamında henüz oturmadı.
işverenler bu yasa değişikliğine işçilerden daha çok hazırlandılar, derslerine iyi çalıştılar. zaten yasa değişikliği işçi lehine gibi görünse de işveren lehine çok daha fazla hükümler taşıyor. iş barışının bozulmasını bu anlamda kullandım. bir fazla mesai konusunda dahi bakın işyerlerinde nasıl sorunlar yaratılıyor. insanlar haklı, işverene uymazsa işsiz kalma ihtimali çok yüksek
uysa bir sürü yasal hakkını kullanamayacak. velhasıl gerçekten de bu iş yasası hukuk tekniği olarak olağanüstü kötü hazırlanmış ve aceleye getirilerek çıkartılmıştır. Vebali Yaşar Okuyan'ın boynuna
saygılar
ceteris paribus |