oyak |
ELEKTRİK (TCK 491/ilk-492/2)
*Sanık,çalışır durumda ki sayaca herhangi bir müdahalesi olmadan ve sayaçtan geçen elektriği tüketiyor ancak sadece abone olmamış ise eylem suç oluşturmaz!
*Sanık idarece mühürlenmiş sayacı olmaksızın doğrudan ana hattan yani kendisine tahsis edilmemiş olan yol üzerinde ki hatta kanca atmak suretiyle elektrik kullanmış ise, TCK 491/ilk kapsamında basit hırsızlık suçunu oluşturur.
Suç tarihi itibariyle sayaç mühürlü değil ise eylem TCK 491/ 1
(altı aydan üç sene).
*Sanık kendisine tahsis edilmiş hattan almış ise durum farklıdır bu durumda nitelikli hırsızlık sözkonusudur.( TCK 492/2 )
*TCK 492/2 nin unsurları:( iki seneden beş seneye kadar)
1-Başvuru üzerine idarece bağımsız bir sayaç takılmalı
2-Bu sayaç resmi organlar tarafından mühürlenerek koruma altına alınmalıdır. kısacası suç tarihi itibariyle mutlaka sayaç mühürlü olmalıdır. Bu husus ise Elektrik idaresinden suç tarihi itibariyle mühürlü olup-olmadığı sorulması ve gelen yazıya göre mühürlendiği ifade edilmiş ise bu yeterlidir. yanlız üretim sırasında vurulan bakanlık mührünün hiç bir önemi yoktur ve elektrik idaresinin mührü ile karıştırılmamalıdır.
3- Eylem sayacın devre dışı bırakılması suretiyle işlenmesi gerekir. Sayaç nasıl devre dışı bırakılabilir ?
a-Doğrudan sayaca müdahale edilerek bir cisimle diskin dönmesini engellemek, gerilim kancasını düşürmek, kofradan linyeye atlatmak,kaplonun uçlarının ters bağlanması suretiyle nötr kesmek , filim şeridi veya mıknatıs kullanmak, mandalı düşürmek vb. mühürlü olün sayaca müdahale etmek suretiyle işlenebileceği gibi,
b-Sayaç üzerinde oynama yapmadan dam direği de olsa kendisine ayrılan bağımsız hattan mühürlü sayacı devre dışı bırakmak suretiyle ek kablo ile kaçak elektrik tüketiminde bulunması TCK 492/2 maddesi kapsamındadır.
*Eğer sanık sayacın sadece mührünü sökmüş ise eylem TCK 274/1
( üç aydan üç sene 'ön ödeme kapsamındadı.' ) olur,
*Dolayısıyla uygulamada sık sık TCK 492/2 den dava açılıp eylemin TCK 274 maddesinde ki mühür fekki suçuna dönüştüğü görülmektedir.
*Sanık hem mührü bozmuş hem de sayacı devre dışı bırakmış ise TCK 79 maddesi gereğince sadece 492/2 den mahkum edilmelidir. Ayrıca TCK 274 uygulanamaz.
Ancak: sanığın suç tarihinde o işyeri yada konutta oturmadığı iddiası var ise, bu durumda varsa kira kontratosu istenmeli ,kiralayan yada bina sahibi dinlenmeli gerekirse olay yerinde keşif yapılıp komşular tanık sıfatıyla dinlenip suç tarihinde kimin oturduğu detaylı bir şekilde araştırılmalıdır, ancak her şeye rağmen sanığın oturduğu ve kullandığı anlaşılamıyor ise beraat hükmü bu durumda düşünülmeldir.
BU bilgiler ışığında durumunuzu değerlendirin lütfen...
Sonuç olarak:
** Bu tür suçların , baside almamakla birlikte yüzkızartıcı ve adli sicil kaydından silinemeyen suç tipi olduğu bu nedenle üzerinde özenle durulması gerektiği unutulmamalıdır.
Saygılar!
|