Vefat eden kat maliki |
mcelik887 |
Bir apartmandaki 8 dairenin 3'üne sahip olan adam vefat etti. Adamın 6 çocuğunun ve eşinin veraset ilamıyle payları tespit edildi. Fakat mal paylaşımı yapılmadı.
Bu üç dairenin sahipleri apartmanın kat malikleri toplantısında 3 oy hakkına sahip olmak için ne yapmalıdır?
Yani içlerinden A'ya vekaletname verseler üçte bir kuralı gereği oy hakları 1'e düşebilir (örneğin toplantıya A'nın dışında 2 kişi daha katıldığında A 3 daireyi temsil etsede A'nın oy hakkı 1'dir). 3 dairenin herbiri için ayrı bir kişiyi vekil tayin edebilirler mi?
Bunun için bu 7 Vasi'nin her birinden Daire1 için A'yı Daire2 için B'yi ve Daire3 için C'yi vekil tayin ettim şeklinde bir vekaletname alınabilir mi?
[hl]NOT:</span id='hl'> Konuyla ilgili KMK maddesi aşağıdadır.
III-Oya katılma:
Madde 31 – Her kat maliki,arsa payı oranına bakılmaksızın,bir tek oy hakkına sahiptir.
Anagayrimenkulde birden ziyade bağımsız bölümü olan kat maliki,her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir;bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun,sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz;oy hesabı yapılırken kesirler gözönüne alınmaz.
Bir bağımsız bölümün birden ziyade maliki varsa,kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri ehliyetsiz ise onu kanuni mümessili temsil eder.
Alınacak karar doğrudan doğruya kendini ilgilendiren kat maliki görüşmelerde hazır bulunabilir fakat oya katılamaz.
Kat maliklerinin biri oyunu,yetkili vekil eliyle kullanibilir;aynı kişi oy sayısının üçte birinden fazlasını kullanmak üzere vekil tayin edilemez.
|
avukat62 |
Sayın mcelik887,
Kanun'un ilgili maddesi çok açık. Varisler aralarından birisine vekalet vermek suretiyle temsil edilirler ve bu temsilci de (1/3 kuralı gereği) ancak 2 oy kullanabilir.
Vekalet yazısında, "Biz aşağıda imzaları bulunan (x) (y) ve(z) numaralı dairelerin kat malikleri olarak, ... tarihinde yapılacak kat malikleri kurulunda oy kullanmaya, alınacak kararları imzalamaya ve tebligatları kabul etmeye yetkili olmak üzere (A)'yı vekil tayin ettik." ifadeler yer alırsa yeterli olur.
DeFacto |
mcelik887 |
İki şeyi tam olarak anlayamadım.
1. Kanunda geçen "bütün oyların 1/3'ü" ifadesi bütün daire sayısının 1/3'ü mü yoksa toplantıda kullanılan bütün oyların 1/3'ü mü?
Zira eğer ikincisi ise yukarıda verdiğim örnekte olduğu gibi toplantıya katılan sayısı azaldığında bu kişinin oy hakkı 1'e de düşebiliyor.
2. Peki, yine üstteki sorumda ifade ettiğim gibi sahip oldukları dairelerden her biri için ayrı bir vekil tayin ederek toplantıya 3 kişi katılıp 3 oy hakkı elde edemezler mi? Çünkü burada 7 ortak var ama bunlar 3 daireye ortaklar.
(Bunu bu kadar detaylı sormamın nedeni her oy'un çok önemli oluşu. Çünkü apartmanda 2 kişi her karara muhalefet ediyor. Diğerlerinden bir kısmı da toplantılara gelmiyor. Bu yüzden bu 2 muhalif oya karşı çoğunluk elde edilip ne onarım yapılabiliyor ne de aidat toplanabiliyor.)
|
avukat62 |
Sayın mcelik887,
1- Kanun'daki "bütün oyların üçte birinden fazla olamaz" ifadesi ile, Binanın daire sayısının tamamı kastedilmekte. 8 daireli binada oyların 1/3'ü de 2 oy ediyor (kesirler atılıyor)
2- Varisler söz konusu daireler üzerinde birlikte mülk sahipleri oldukları için dairelerin oylarını aralarında paylaşamazlar. Onun için 3 oy kullanmalarına imkan yoktur.
DeFacto |
mcelik887 |
Çok teşekkür ederim...
|